Europa Blues

Bok av Arne Dahl
Ett makabert fynd görs en morgon bland rovdjuren på Skansen. En liten flicka blir skjuten på väg från ett födelsedagskalas. Åtta öststatskvinnor försvinner spårlöst från en flyktingförläggning i Stockholm. Runt, runt i tunnelbanenätet åker en nittioårig professor i sällskap med döden. En mobiltelefon ringer i en avsliten hand på ett tunnelbanespår. För kriminalkommissarie Jan-Olov Hultin börjar tiden bete sig underligt. Det förflutna är inte i ordning. De skenbart så åtskilda händelserna formar sakta men säkert ett nät som kastas ut över Europa. Och de som håller i nätet är Hultins team, "Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art", mer känd som A-gruppen. Europa blues är den fjärde boken i Arne Dahls internationellt uppmärksammade serie om A-gruppen.
En favorit i repris och kan konstatera att denna bok från 1999 håller än. Detta är fjärde boken i serien om A-gruppen (Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art). Då och då under läsningens gång kände jag att beskrivningarna svävade ut lite onödigt mycket, att jag tappade fokus på det jag läste och tankarna började fara åt olika håll. Flytet blir alltså inte helt optimalt, men spela roll, boken är bra och jag älskar Arne Dahls underbara humor som mynnar ut i många befriande skratt mitt uppe i allt det jobbiga som boken innehåller...

... en ligist kluven i tre delar, tunnelbanefärder med döden, bestialiska mårddjur, försvunna prostituerade, hämndgudinnor och rasbiologi.
Skogskyrkogården där en judisk läkare blir brutalt mördad och upphängdn grupp ny nazister välter gravstenar och hittar en mobil. Ett gäng ryska prostituerade rymmer från en flyktingförläggning. Är starten på en avancerad intrig med mycket spänning och överraskningar. Mycket läsvärd nutids deckare.