Guldsot

Bok av Bernt Hermele
Johan af Donner har blivit synonym med bedragare av värsta sorten; en som stjäl från jordens fattiga för att finansiera sitt eget överklassliv. Under tio års tid svindlade Johan af Donner till sig nästan 8 miljoner kronor från Röda Korset och Cancerfonden, där han var en högt uppsatt chef. 2011 fastställde Hovrätten domen på fem års fängelse. I Guldsot får man följa af Donners trygga uppväxt, hans första steg in i reklambranschen och hans kometkarriär på Röda Korset och Cancerfonden. Men också hans växande kriminalitet, dramatiska kriser och självmordsförsök. Inte minst ger boken en beskrivning av den tid som gjorde att en Johan af Donner efterfrågades. Det 80-tal där välgörenhet förvandlades till en mångmiljardbransch som skulle säljas och paketeras som en vara på en stenhård kommersiell marknad. Guldsot är en spännande och rappt berättad historia om en osannolik skandal som till slut avslöjades av några modiga kvinnor på Röda Korset. Bernt Hermele har jobbat som journalist i 35 år, mestadels med reportage om näringslivet och det offentliga Sverige. Johan af Donner och författaren har känt varandra sedan mitten av 90-talet.
Insamlings-Sveriges största skandal genom tiderna!

Johan af Donner stal nästan 8 miljoner kronor från Röda Korset och Cancerfonden, pengar som finansierade hans och familjens lyxliv. Under 30 års tid pågick hans brottsliga bana, även på tidigare arbetsplatser hade han svårt för att inte stoppa fingrarna i syltburken, tills han slutligen fick sitt straff. 2010 inleddes rättegången, han blev fri 2015, 2018 upphävdes näringsförbudet, och han är skuldsatt upp över öronen.

Författaren Bernt Hermele är journalist och har skrivit en informativ bok, inte bara om af Donner och människorna omkring honom, utan läsaren får också en del av världsläget, Sverige och af Donners uppväxt. Även en inblick i en ledning som skodde sig, försvarade och mörkade, och framför allt om de som försökte påkalla vad som pågick. Det är rätt så uppenbart att han inte ensam kan ha lyckats att under så lång tid fortsätta sitt bedrägeri i denna omfattning som skedde.

Läs och begrunda!