Guldsot

Bok av Bernt Hermele
Johan af Donner har blivit synonym med bedragare av värsta sorten; en som stjäl från jordens fattiga för att finansiera sitt eget överklassliv. Under tio års tid svindlade han till sig nästan 8 miljoner kronor från Röda Korset och Cancerfonden, där han var en högt uppsatt chef. 2010 dömdes Johan af Donner i Svea Hovrätt till fem års fängelse. I Guldsot får man följa af Donners trygga uppväxt i villaförorten Saltsjö-Duvnäs, hans första steg in i reklambranschen och hans kometkarriär på Röda Korset och Cancerfonden. Men också hans växande kriminalitet, dramatiska kriser och självmordsförsök. Guldsot är en spännande och rappt berättad historia om en osannolik skandal som till slut avslöjades av några modiga kvinnor på Röda Korset.
4 utgåvor
Välj utgåva
GuldsotSvenska - E-bok
ISBN: 9789173433921
GuldsotSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789177794516
Insamlings-Sveriges största skandal genom tiderna!

Johan af Donner stal nästan 8 miljoner kronor från Röda Korset och Cancerfonden, pengar som finansierade hans och familjens lyxliv. Under 30 års tid pågick hans brottsliga bana, även på tidigare arbetsplatser hade han svårt för att inte stoppa fingrarna i syltburken, tills han slutligen fick sitt straff. 2010 inleddes rättegången, han blev fri 2015, 2018 upphävdes näringsförbudet, och han är skuldsatt upp över öronen.

Författaren Bernt Hermele är journalist och har skrivit en informativ bok, inte bara om af Donner och människorna omkring honom, utan läsaren får också en del av världsläget, Sverige och af Donners uppväxt. Även en inblick i en ledning som skodde sig, försvarade och mörkade, och framför allt om de som försökte påkalla vad som pågick. Det är rätt så uppenbart att han inte ensam kan ha lyckats att under så lång tid fortsätta sitt bedrägeri i denna omfattning som skedde.

Läs och begrunda!