438 dagar

438 days : how our quest to expose the dirty oil business in the Horn of Africa got us tortured, sentenced as terrorists and put away in Ethiopia's most infamous prison
Bok av Martin Schibbye och Johan Persson
Journalisterna Persson & Schibbye tar sig olagligt över gränsen till Etiopien för att göra reportage om hur jakten på olja drabbar befolkningen. De avslöjas och först efter 438 dagar ser de friheten igen. Det här är berättelsen om hur storpolitik, makt och pengar drabbar individer, och om viljan att få tillbaka sina liv.
Otroligt fascinerad och tagen av den här berättelsen. Johan Persson & Martin Schibbye, två svenska journalister, reser till Etiopien med hjälp av motståndsrörelsen ONLF. Där ska de rapportera om hur den etiopiska militären dödar civila i området Ogaden för att ett svenskt företag ska kunna komma dit i jakten på olja. Men något går snett och männen grips och blir dömda till elva års fängelse för terroristbrott.

Det var länge sedan jag läste en så viktig bok. Om press- & yttrandefrihet och om allt vi tar för givet i Sverige. Den är lärorik och ger mig insikt i hur ett land som Etiopien fungerar, tex med fejkad bevisföring och skenavrättning. Samtidigt är den väldigt fin, upprörande, gripande och spännande. Den har allt faktiskt och jag ska rekommendera alla jag känner att läsa den. Är avundsjuk på er som har denna bok framför er.
De skulle skriva ett reportage om jakten på olja och hur den drabbar befolkningen i den stängda Ogadenregionen men allt gick åt helvete och journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson hamnde i fängelset i Etiopien. Detta är deras berättelse inifrån fängelset.

En otrolig reportagebok skriven av Martin och Johan. De berättar om sina dagar i fängelset och hur man gör för att inte förhoppa hoppet, men också små detaljer om att de inte får använda skor och en vänskap som växer sig stark. Den känns oerhört viktig och jag hoppas att den kommer bli en klassiker. Detta är nog en bok jag kommer tipsa många om. Det skrivna ordet och journalistiken är nämligen något vi behöver värna om. Den här boken påminner oss om det.
En sann berättelse om journalisterna som blir fängslade i 438 dagar. En självbiografi som är både intressant, spännande och gripande. Får en ett tänka hur livet kan förändras på en dag.
En av de böcker som jag minns bäst från årets läsning. Intressant även om jag personligen har noll kunskap om politik och journalistik. Den var istället byggd så att den blev lärorik och lättläst.
Tipsar nästan alla om att läsa den här. Tror den kan passa många.
Johan Persson och Martin Schibbyes tillfångatagande i Etiopien när de försökte avslöja oljans pris på den lokala befolkningen väckte stora rubriker även internationellt. Ett storpolitiskt spel följde, och de två grävande journalisterna blev kända över en natt. Det tog 438 dagar för svenska diplomatin att få loss dem till Sverige igen. Under tiden kämpade Persson och Schibbye med att överleva. Det här är deras egna berättelse om hur deras dagar var och vad som egentligen hände.
Boken är ett viktigt dokument över oljans pris, över hur korruption och frånvaro av mänskliga rättigheter ödelägger människors liv. Men den är lika mycket en berättelse om hur vänskap växer fram, om hur de fortsätter sin kamp och om att aldrig ge upp. Det reportage som de från början tänkte skriva får utgöra början av boken, medan fortsättningen mer och mer kommer att handla om en rättslös process där människor blir brickor i ett spel. Boken är personligt skriven och berör in i märgen och är ett tidsdokument väl värt sin läsning.