438 dagar

438 days : how our quest to expose the dirty oil business in the Horn of Africa got us tortured, sentenced as terrorists and put away in Ethiopia's most infamous prison
Bok av Martin Schibbye och Johan Persson
Journalisterna Persson & Schibbye tar sig olagligt över gränsen till Etiopien för att göra reportage om hur jakten på olja drabbar befolkningen. De avslöjas och först efter 438 dagar ser de friheten igen. Det här är berättelsen om hur storpolitik, makt och pengar drabbar individer, och om viljan att få tillbaka sina liv.
Johan Persson och Martin Schibbyes tillfångatagande i Etiopien när de försökte avslöja oljans pris på den lokala befolkningen väckte stora rubriker även internationellt. Ett storpolitiskt spel följde, och de två grävande journalisterna blev kända över en natt. Det tog 438 dagar för svenska diplomatin att få loss dem till Sverige igen. Under tiden kämpade Persson och Schibbye med att överleva. Det här är deras egna berättelse om hur deras dagar var och vad som egentligen hände.
Boken är ett viktigt dokument över oljans pris, över hur korruption och frånvaro av mänskliga rättigheter ödelägger människors liv. Men den är lika mycket en berättelse om hur vänskap växer fram, om hur de fortsätter sin kamp och om att aldrig ge upp. Det reportage som de från början tänkte skriva får utgöra början av boken, medan fortsättningen mer och mer kommer att handla om en rättslös process där människor blir brickor i ett spel. Boken är personligt skriven och berör in i märgen och är ett tidsdokument väl värt sin läsning.