Flykten från Läger 14 : den dramatiska rymningen från ett nordkoreanskt fångläger

Escape from Camp 14
Bok av Blaine Harden
Shin Dong-hyuk föddes och växte upp i ett fångläger i Nordkorea, helt isolerad från omvärlden. Trots att han själv inte begått något brott är han fången i lägret och får stå ut med bland annat misshandel. Men en dag rymmer han därifrån och måste lära sig att leva i världen som han inte vet någonting om.
Otroligt spännande! Om man gillar böcker om förintelsen så är detta en bok för dig. Man får följa med ett barn som bor på ett fängelse läger i Nord Korea. Man får en berättande bild över hur det ser ut i Nord Korea, speciellt i lägerna och hur hemskt det är.
Bland dem bästa böckerna jag har läst
Min första tanke om den här boken är att den inte går att likna med någon annan bok. Författaren beskriver Shins liv från de möten de haft. En sak som jag gillade med Flykten från läger 14 är att Harden beskriver allt i kronologisk ordning vilket gör det lättare att följa handlingen och hur vissa händelser påverkar andra.

Det är en väldigt unik bok som fick mig att verkligen börja tänka. Den gav mig insikt i hur livet kunde se ut för vissa. Det är svårt att beskriva vad boken fick mig att känna. Det enda jag kan säga är att du som gillar att lära dig tänka på ett nytt sätt samtidigt som du får följa med en persons liv och utveckling bör ge boken en chans.
Denna roman är baserad på verkliga händelser som är självupplevda av Shin Dong-Huyk. Han har berättat sin story för en journalist, som i sin tur skrev ner berättelsen och gav ut den som en bok. Handlingen tilldrar sig i Nordkorea 1982, närmare bestämt i arbetsläger 14. Efter att Shin Dong-Huyks fars bröder lyckats fly under Koreakriget hamnade fadern i ett fångläger. I Nordkorea kunde familjer drabbas bara för att någon familjemedlem gjort ett brott för hela tre generationer tillbaka.

Shin Dong-Huyks far som var en ambitiös tvångsarbetare, fick en kvinna utsett av fångvakterna, och henne var han tvungen att gifta sig med. De fick två söner tillsammans, Shin själv och en äldre bror. Shins äldre bror och mor försökte fly från lägret men de greps och blev avrättade. Något som Shin fick beskåda och det tog hårt på honom. Han berättar även för författaren om den fruktansvärda tortyr vuxna och barn fick utstå i fånglägret. De fick sova på det smutsiga golvet tillsammans och aldrig fick de äta sig mätta. När en liten flicka försökte smussla med sig några majskorn misshandlades hon till döds. Det blev Shin och hans vänner som fick begrava henne något som även det tog hårt psykiskt på honom.

En dag träffar Shin en medfånge som berättar för honom hur det fungerar utanför stängslet. Han lyssnar intresserat, för Shin hade ingen aning om vad som fanns utanför stängslen. Han visste inte att det fanns en frihet och att de fanns andra länder utanför Nordkorea. Tillsammans bestämmer de sig för att fly och ta sig till Kina…

En mycket spännande och intressant bok och det är svårt att tro på att det som hänt är sant. Boken är fruktansvärt tragisk rakt igenom, och att det kan förekomma en sådan grymhet är helt ofattbart. Det var dock en nyttig läsupplevelse, för det är inte många som vet hur det är att leva i Nordkorea och att leva i fångenskap i ett läger. Men söker man på Google Earth går det att faktiskt att se elstängslet som finns kring fånglägret. Kan detta verkligen vara i nutid? Det känns mer som om handlingen var under medeltiden. Är allt sant eller är vissa händelser fabulerade? Ja det vet givetvis bara Shin Dong-Huyk. Boken är i alla fall väldigt intressant, spännande och välgestaltad. Den var också obehaglig att läsa men ändå viktig för att förstå hur människor kan bli behandlade i andra länder.