För att kunna leva

In Order to Live
Bok av Park Yeon-mi
"En jättestark och levande skildring av Nordkorea, och ett starkt dokument."Magnus Utvik, Gomorron SverigeYeonmi Park drömde inte om frihet när hon flydde från Nordkorea. Hon visste inte ens vad frihet innebar. Det enda hon visste var att hon flydde för livet, att om hon och hennes familj stannade kvar skulle de dö av svält, eller sjukdom, eller till och med genom avrättning. Det här är berättelsen om Parks kamp för att överleva i en av världens mest brutala och slutna diktaturer. Vi får följa författaren från uppväxten i den nordkoreanska gränsstaden Hyesan till flykten till Sydkorea via Kinas undre värld av människosmugglare och trafficking; och hur hon sedan utvecklas till en ledande människorättsaktivist innan hon ens fyllt 21. För att kunna leva är en stark, insiktsfull och angelägen inifrånskildring av en tillvaro som hittills mestadels har varit dold för omvärlden."En välskriven, brutalt ärlig och levande skildring av den svåra tillvaron för så många nordkoreaner." Kirkus Review
Väldigt läsvärd, sorglig och lärorik på samma gång. En bok man minns långt efter att man har läst klart den.
En mycket spännande bok som lär oss något om att leva och växa upp i en diktatur, där sanningen inte längre existerar. Den ger god insyn i hur lätt en stor folkmassa - som ett helt lands befolkning - kan manipuleras när inga nya intryck utanför landsgränserna kan sippra igenom.
Yeonmi Parks självbiografi behandlar skam och skuld som inte alltid är logisk, när man måste göra vad som krävs för att kunna överleva och nå fram till friheten.
Jag rekommenderar ”För att kunna leva” till alla biografiälskare där ute!