Recensioner av Emma Karlsson

Min första tanke om den här boken är att den inte går att likna med någon annan bok. Författaren beskriver Shins liv från de möten de haft. En sak som jag gillade med Flykten från läger 14 är att Harden beskriver allt i kronologisk ordning vilket gör det lättare att följa handlingen och hur vissa händelser påverkar andra.

Det är en väldigt unik bok som fick mig att verkligen börja tänka. Den gav mig insikt i hur livet kunde se ut för vissa. Det är svårt att beskriva vad boken fick mig att känna. Det enda jag kan säga är att du som gillar att lära dig tänka på ett nytt sätt samtidigt som du får följa med en persons liv och utveckling bör ge boken en chans.

Pitch Perfect av Jason Moore  

Betyg 4
När jag bestämde mig för att titta på Pitch Perfect hade jag ingen aning om vad filmen skulle handla om. Jag läste inte beskrivningen på filmen eller såg någon sorts trailer. Jag blev glatt överraskad när jag insåg att filmen handlade mycket om musik, kort sagt kan man säga att det är en blandning mellan en musikal, komedi och feelgood-film. Den hade både roliga delar, lite mer seriösa scener och mycket bra musik. Det är inte en film som får en att tänka, utan snarare en film som är trevlig att titta på när man vill slappna av och njuta av bra musik.

Till skillnad från andra filmer som handlar om musik sticker Pitch Perfect ut i mängden med tanke på att den handlar om a cappella. Jag har inga direkta klagomål på filmen eller förslag på vad som kunde vara bättre. Men letar man efter en film med spänning är detta inte filmen man ska välja i första hand.

Djupa ro av Lisa Bjärbo

Betyg 4
Jag blev rekommenderad att läsa den här boken och till en början hade jag inga förväntningar. Efter några sidor var jag helt fast i handlingen och glad att ha blivit rekommenderad att läsa den. Vanligtvis väljer jag böcker som är spännande eller som ger mig glada känslor och eftersom Djupa Ro är en bok med relativt sorgsen handling blev jag förvånad över hur mycket jag tyckte om den.

Författaren Lisa Bjärbo har lyckats bra med att beskriva hur det kan se ut och kännas när man går igenom sorgen efter att ha förlorat en nära vän. Man får läsa om både agerande efter något så svårt har hänt och tankar vilket jag inte läst om tidigare. Något jag verkligen gillade med boken var att det fanns en hel del dialoger och kapitlen var inte jättelånga. Det kom också en del flashbacks om Jonathan då och då vilket gjorde att det var lättare att förstå sorgen vännerna går igenom eftersom man får läsa om hur mycket Jonathan betydde för vännerna.

Det enda jag saknade i boken var lite mer spänning, men det är kanske en smaksak, förutom det tycker jag verkligen att Djupa Ro är värd att läsa minst en gång.

Harry Potter och det fördömda barnet av J. K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany

Betyg 3
Den här boken har jag väldigt blandade åsikter om. Den första saken jag är osäker på vad jag tycker om är att den är skriven i manusform. Skrivsättet gör att boken är väldigt lätt att läsa eftersom det är främst repliker men jag saknar J.K. Rowlings beskrivningar av omgivningarna och personerna som man får läsa om i de första Harry Potter-böckerna.

Jag har inget illa att säga om boken, men eftersom jag tycker så mycket om de första böckerna hade jag svårt att bli fast i denna. Det kan dock bero på att jag inte är en person som brukar vara intresserad av "vad hände sen?"-saker.

I dödens labyrint av James Dashner

Betyg 3
Efter att ha sett filmen Maze Runner bestämde jag mig för att läsa boken som den baserats på. Det tog ett antal kapitel innan jag fastnade i handlingen trots att jag redan hade en rätt tydlig idé om vad den handlade om.

Hade jag inte sett filmen innan jag läst boken hade jag nog tyckt bättre om den. Karaktärerna är inte så märkvärdiga och till en början gillade jag inte ens huvudkaraktären Thomas särskilt mycket. Men efter att handlingen började bli mer spännande var det lättare att leva sig in i boken.

Stad av aska av Cassandra Clare

Betyg 4
Stad av aska är den andra boken i Mortal Instruments-serien. Precis som första delen fastnar man i denna boken relativt snabbt. För att man ska förstå handlingen är det dock rekommenderat att man har läst den första boken. Stad av aska är en bok full med fantasyäventyr och oväntade händelser som gör det svårt att lägga ifrån sig boken när man väl börjat läsa.

Efter att Clary försökt hålla sig borta från den nya världen, som hon upptäckte i första boken, inser hon att det är omöjligt. Det sker en del underliga händelser som gör att Clary inser att den nya världen är var hon egentligen tillhör.

Har man läst första boken och tyckte om den kommer man garanterat att älska denna boken också.

Stad av glas av Cassandra Clare

Betyg 5
Stad av glas är den tredje boken i serien Mortal Instruments. I den här delen får man fortsätta följa Clary, huvudpersonen, Jace och resten av gänget. I boken händer det saker hela tiden vilket gör att man lätt kan fortsätta läsa flera kapitel utan att tappa intresset. Men samtidigt får man veta lite mer om karaktärerna. Det är alltså inte händelse efter händelse hela tiden. Trots att de två tidigare böckerna berättade en hel del tycker jag att det här är den bästa i serien hittills.

Det jag gillade bäst med den här boken är att den bjöd på en bra blandning med känslor. Ena stunden sitter man helspänd medan andra stunden småskrattar från en kommentar från någon av karaktärerna.

Stad av skuggor av Cassandra Clare

Betyg 4
Det här är den första boken i serien Mortal Instruments av Cassandra Clare. Trots att jag inte hade jättehöga förväntningar när jag först plockade upp boken blev jag glatt överraskad. Redan från första sidan fastnade jag i handlingen och hade sedan svårt att lägga ifrån mig boken.

Andra böcker kräver ofta att man läser några sidor för att fastna i handlingen. Stad i skuggor gjorde mig intresserad redan från första sidan. Man får följa med Clary Flay, huvudkaraktären, som bor tillsammans med sin mamma. När hon besöker en klubb tillsammans med sin bästa vän ser hon någonting som ingen annan verkar se. Detta får hennes värld att förändras helt. Hemligheter avslöjas och Clary lär sig mer om en helt ny värld som befinner sig i skuggorna.

Även fast handlingen är väldigt spännande var det huvudkaraktärerna som fick mig att älska denna boken. Det var tack vara Jace, en av skuggjägarna, som har en rätt kaxig attityd och bjuder på intressanta samtal. Boken bjuder också på häftiga slagsmål, tuffa kläder och tatueringar vilket ökade spänningen en hel del. Onaturliga varelser som vampyrer, fallna änglar, varulvar och älvor är endast början på allt man får lära sig mer om. Författaren har dessutom inspirerats av den grekiska mytologin en del vilket man även får lära sig lite om. Kort sagt är Stad av skuggor en bok för alla som älskar fantasi, äventyr med tuffa karaktärer och roliga kommentarer.

Bränd himmel av Gilly MacMillan

Betyg 4
Det här är en spännande thriller som handlar om en mamma som tar med sin son på utflykt. Hon låter sonen springa i förväg och en sekund är han där, men en sekund senare är han borta. Bränd himmel är en bok som berättar händelserna från mammans perspektiv och ibland från James Clemos, en av kriminalkommissarierna som har i uppgift att hjälpa Rachel Jenner, mamman, att hitta sin åttaårige son.

Varje kapitel är kort och berättas från olika personers synvinkel. Det var en berättelse som både gjorde mig upprörd och berörd beroende på vilken del av boken jag befann mig i.

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt

Betyg 4
Det här är en bok som verkligen berörde mig. Det är inte alltid jag gillar böcker som har en sorglig handling men denna hade jag svårt att lägga ifrån mig. Det var dock inte själva handlingen som fick mig att fastna i boken, trots att den var väldigt bra, utan det var relationerna mellan de olika personerna. Man får dessutom en idé om människors tankar om aids och hur de håller sig borta från personer som är smittade eftersom de inte hade någon aning om hur sjukdomen spreds.

Författarinnan beskriver dessutom känslorna på ett sätt som gör att man lätt kan känna igen sig. Även fast man kanske inte varit med om något liknande. Det gör att det är lättare att leva sig in i handlingen och inte endast känna sig som att man är utanför och tittar in.

Eftersom Låt vargarna komma handlar en del om aids vilket kan vara ett svårt ämne för vissa, rekommenderar jag den här boken till alla som klarar av att läsa om sådan känsliga saker. Det är också bra att man är medveten om att det inte är en jätteglad bok.