438 dagar

438 days : how our quest to expose the dirty oil business in the Horn of Africa got us tortured, sentenced as terrorists and put away in Ethiopia's most infamous prison
Bok av Martin Schibbye och Johan Persson
Journalisterna Persson & Schibbye tar sig olagligt över gränsen till Etiopien för att göra reportage om hur jakten på olja drabbar befolkningen. De avslöjas och först efter 438 dagar ser de friheten igen. Det här är berättelsen om hur storpolitik, makt och pengar drabbar individer, och om viljan att få tillbaka sina liv.
Otroligt fascinerad och tagen av den här berättelsen. Johan Persson & Martin Schibbye, två svenska journalister, reser till Etiopien med hjälp av motståndsrörelsen ONLF. Där ska de rapportera om hur den etiopiska militären dödar civila i området Ogaden för att ett svenskt företag ska kunna komma dit i jakten på olja. Men något går snett och männen grips och blir dömda till elva års fängelse för terroristbrott.

Det var länge sedan jag läste en så viktig bok. Om press- & yttrandefrihet och om allt vi tar för givet i Sverige. Den är lärorik och ger mig insikt i hur ett land som Etiopien fungerar, tex med fejkad bevisföring och skenavrättning. Samtidigt är den väldigt fin, upprörande, gripande och spännande. Den har allt faktiskt och jag ska rekommendera alla jag känner att läsa den. Är avundsjuk på er som har denna bok framför er.