Saker min son behöver veta om världen

Things my son needs to know about the world
Bok av Fredrik Backman
"Till min son. Jag ber om din förlåtelse redan nu. För alla gånger jag kommer skämma ut dig. För charterresorna. Cowboyhatten. "Riktiga män väger över 90 kilo"-t-shirten. För att jag gör min pappa-hade-rätt-och-mamma-hade-fel-dans bland folk. För att jag köper minibuss. För att jag har shorts." Saker min son behöver veta om världen är en pappas stapplande försök att förklara världen för en tvååring. I kapitel som "Vad du kommer att behöva veta om Ikea", "Vad du kommer att behöva veta om rörelseaktiverade toalettlampor" och "Vad du kommer att behöva veta om varför Felicias mamma är sur på mig" blottlägger Fredrik Backman med stor komisk träffsäkerhet 2000-talets småbarnsföräldrars alla ängsligheter och tillkortakommanden. Men mellan igenkännande gapskratt och skarpa samtidsreflektioner finns också kapitel som "Vad du kommer att behöva veta om manlighet" och "Vad du kommer att behöva vet om när jag håller dig lite för hårt i handen". Med uppriktiga rädslor och villkorslösa kärleksförklaringar som går rakt in i bröstet hos läsaren. Vare sig man är förälder eller inte. Extramaterial: E-boken innehåller även fyra kapitel från Fredrik Backmans debutroman En man som heter Ove, en underhållande feel good-berättelse i samma anda som Hundraåringen och filmen "Livet från den ljusa sidan" med J Nicholson.
Wow vilken kärleksförklaring. Backman hyllar verkligen sin fru och sin son i den här boken, och han gör det på ett väldigt fint och underhållande sätt. Han beskriver utmaningarna i att bli förälder, hur allting är nytt och att man förväntas kunna allting utan att egentligen veta hur man gör. Trots att jag själv inte är förälder uppskattade jag den här boken mycket. Jag skrattade högt flera gånger.
Gillar ju sen tidigare Backmans sätt att skriva och den här boken var inget undantag även om det är en annan typ av bok jämfört med hans andra böcker. Den kändes personlig och man fick lära känna Fredrik bakom böckerna och se en bit av hans vardag.