Jan Svensson

Bok av Johanna Lindbäck
Elvaårige Jan har precis flyttat till Luleå tillsammans med sin syster, pappa och bonuspappa. Innan skolan börjar tänker Jan mycket på hur han ska göra för att skaffa sig nya kompisar och på hur han ska smälta in i den nya klassen. Det visar sig bli svårare än vad han har väntat sig.
Jan Svensson är en elvaårig kille som precis har flyttat till Luleå tillsammans med sin syster, pappa och pappas pojkvän. Innan skolstart funderar Jan mycket på hur han ska bära sig åt för att få nya kompisar och komma in i klassen. Det visar sig bli lite svårare än vad han har tänkt sig, och det är inte heller helt lätt att heta Jan (alla vill kalla honom för Janne, men det vill inte Jan) och dessutom ha en pappa som har pojkvän.

Det finns särskilt en karaktär i boken som jag gillar skarpt och beundrar stort. Det är klassläraren som så skickligt fångar upp klassens funderingar, till exempel när en i klassen fäller en smått hånfull kommentar om homosexualitet är läraren snabb med att ändra riktning och istället låta den kommentaren få bli starten på ett vettigt samtal om olikheter och om att bryta mot normen.

Lindbäck har verkligen lyckats med att skriva en bok med flera normbrytande karaktärer utan att det känns tillrättalagt. Att dels låta Jan ha en pappa och en bonuspappa, dels låta klassläraren vara rullstolsburen utan att göra en stor grej av det tycker jag är ett mycket lyckat drag.