Recensioner av Jana Rosell

De kommer ändå inte tro mig av Ulla M. Nissen

Betyg 4
Elsa har precis flyttat till en ny stad och börjar åttan i en ny skola. Hon får snabbt nya vänner, och blir snart bjuden på fest. Det är en fest som hennes föräldrar inte låter henne gå på, men Elsa gör det ändå. Hon säger att hon ska sova över hos Lilian och tillsammans går de på festen. Det får ödesdigra konsekvenser för Elsa som blir våldtagen.

Efter våldtäkten, som hon inte berättar om för någon, äter hon allt mindre och rasar i vikt. Personer i hennes omgivning märker att något är fel, men Elsa berättar inget. För hur skulle hon kunna berätta om det som hände?

De kommer ändå inte tro mig är en mycket verklighetstrogen skildring av en fjortonårings känsloliv och kompisrelationer på högstadiet. Boken tar upp två mycket svåra ämnen, sexuella övergrepp och ätstörningar.

Häxorna av Roald Dahl

Betyg 4
En mormor berättar för sitt barnbarn om häxorna. Inte de påhittade sagohäxorna som flyger omkring på sina kvastar, utan om de riktiga häxorna. De ser ut precis som vilka vuxna som helst. Men känner man till det som kännetecknar en häxa, då kan man själv upptäcka häxorna. Häxornas främsta uppgift är att förgöra barn, de avskyr nämligen barn.

Det här är en både spännande, ryslig och rolig bok. För barn är den mer en rysare medan den för vuxna är mer humoristisk. Boken innehåller en perfekt mix av skräck och humor, och jag rekommenderar den starkt!

Präriekvinna av Albin Widén

Betyg 5
Anna växer upp i 1850-talets Sverige. När hon förstår att hon kommer bli bortgift rymmer hon sin väg. Tillsammans med sin kärlek reser hon till Amerika. De bosätter sig på prärien och efter att hennes man gått ut till ladugården en dag, kommer han aldrig mer tillbaka. Anna själv blir skalperad av en indian, men överlever. Den stora frågan för henne är – kommer hon någonsin få se sin man igen?

I denna bok, som beskriver en otroligt stark och självständig kvinnas slitsamma liv, varvar Widén fakta med fiktion på ett riktigt snyggt sätt. Det är en otäck och sorglig berättelse, men den innehåller också kärlek, vänskap och hopp.

Jag saknar dig, jag saknar dig! av Peter Pohl

Betyg saknas
Tina och Cilla är tvillingar, de går i sjuan och ska fylla fjorton år till sommaren. Men Cilla kommer aldrig att fylla fjorton, för på väg till skolan blir hon påkörd av en bil och dör. Kvar blir Tina, ensam tvilling.
Vi får följa Tina under det närmsta året efter olyckan. Det är en tung berättelse om sorg och saknad och om hur man ska orka leva vidare, när det känns som om en del av en själv är borta. Saker kommer fram, Tina hittar Cillas dagbok och läser med förfäran, blev Cilla mobbad i skolan?

Det här är en av de bästa böckerna jag läst. Berättelsen om Tina träffar mig rakt i hjärtat. Språket, storyn som helhet och personbeskrivningarna, allt är så fantastiskt bra skrivet och berättat.
Lovisas mamma har drabbats av en utmattningsdepression. Hon ligger bara i sängen i gästrummet och gråter hela tiden. Lovisa själv har inga vänner, och skolarbetet går allt sämre för henne. Hon kan inte koncentrera sig alls. Det är som om hennes hjärna har lagt av helt och hållet.

Det är Ricky som får Lovisa att orka fortsätta. Ricky från idol, Lovisas kändiscrush som hon naturligtvis aldrig har träffat.

En jättebra bok som beskriver hur det kan vara för en tonåring att ha en förälder med utmattningsdepression och hur det påverkar en.

För bra för att dö av Christina Wahldén

Betyg 3
Stella blir mobbad, både i skolan och på nätet. Det är under nätterna som hon har sin fristad. Då jobbar hennes mamma ofta, och Stella har sina råttor och sin dator. Det är där hon har sitt liv. Över nätet börjar hon chatta med Joel som också har det svårt. Ingen av dem orkar längre. Så de bildar en självmordspakt.

För bra för att dö är en tunn bok som tar upp ett väldigt svårt och tungt ämne. Ett ämne som det borde pratas mer om. Jag tror att den här boken skulle passa bra som diskussionsunderlag i högstadieklasser.

Toffee av Sarah Crossan

Betyg 3
Allison har rymt hemifrån. Av en slump lär hon känna den gamla kvinnan Marla som hon flyttar in hos. Marla är glömsk och förvirrad och tror att Allison är en gammal vän, Toffee. Marla försöker minnas, Allison försöker glömma det hon varit med om.

Boken är skriven på vers, ett stilistiskt format som jag gillar skarpt. Den skrivformen passar dessutom väldigt bra till just den här berättelsen där vi inte får hela bilden förrän i slutet av boken.

Rör mig inte! av Tahereh Mafi

Betyg 4
När sjuttonåriga Juliette rör vid någon dör den personen. Det har alltid varit så med Juliette, och ingen vet varför. I samhället råder det oro, det är luften som är förgiftad och Återetabliessemanget övervakar alla medborgare. Återetablissemanget har tagit Juliette till fånga då de vill använda henne och hennes krafter som ett vapen.

Juliette skriver mycket dagbok, hon skriver ner sina tankar och berättar om sin uppväxt. En dag händer något som förändrar allt, och Juliette börjar hoppas på en ljusare framtid för sig själv.

Detta är första delen i en dystopisk trilogi. En väldigt bra bok med ett alldeles speciellt språk. Vissa ord och vissa meningar i boken är överstrukna, vilket förstärker ordens kraft. Det är ett riktigt snyggt drag och skickligt genomfört.

A Wilder Rose av Susan Wittig Albert

Betyg 5
Boken handlar om Rose Wilder Lane, dotter till Laura Ingalls Wilder, författaren till Lilla huset på prärien-böckerna. Rose föddes 1886 och på sin tid var hon en populär författare, men nu är det få som känner till henne.

Roger Lea MacBride har skrivit den åtta böcker långa serien The Rose Years, där vi får följa Rose från det att hon är sex år tills hon blir vuxen och flyttar hemifrån. I Wittig Alberts bok får vi lära känna Rose på djupet. Wittig Albert berättar om när Lilla huset-böckerna skrevs.

Medan The Rose Years riktar sig till barn, är A Wilder Rose en roman som riktar sig till vuxna. Den bygger på Rose´s verkliga liv. Det är svårt att veta vad som är fakta och fiktion. Men det spelar inte så stor roll – det är en underbar gestaltning av en självständig kvinna.

Mitt livs historia av Helen Keller

Betyg 5
Helen Keller skrev denna självbiografi år 1903, endast 23 år gammal. Helen förlorade både syn och hörsel i en sjukdom strax innan hon skulle fylla två år. De närmsta åren efter sjukdomen levde hon i ett mörker. Hon kunde inte kommunicera och fick ofta vredesutbrott. Vid sju års ålder fick hon en lärare, Anne Sullivan, som flyttade hem till henne. Anne lärde henne att prata genom att göra tecken i handflator. Hon lärde sig sedan att prata och förstå vad andra sa genom att känna på ansiktet på personen hon pratade med.

Helen Kellers berättelse om sitt liv är fantastisk. Både själva berättelsen och språket. Hon har verkligen lyckats med att beskriva vissa små detaljer som för henne blev brytpunkter, till exempel första gången läraren stavade ett ord i hennes handflata.