Jana Rosell

Användarprofil

Färjan

Bok av Mats Strandberg
En färja som många gånger har kört Finlandskryssningar, fram och tillbaka över Östersjön, med över 1000 passagerare. Men under en kryssning, mitt ute på Östersjön börjar det hända märkliga saker, och passagerarna och personalen märker snart att det finns någonting riktigt ondskefullt med på färjan. Det går inte att få kontakt med fastlandet för att tillkalla hjälp utan båtens passagerare och personal är lämnade till sitt fasansfulla öde mitt ute på Östersjön.
Det är flera karaktärer vi får läsa om och lära känna innan allt det fasansfulla börjar. Det är bland andra två kusiner som inte längre är bästa vänner, en man som friar och som till sin stora förvåning får korgen.

Strandberg är en skicklig författare som driver berättelsen framåt i ett lagom tempo. Han skiftar mellan otäck skräck och beskrivningar av helt vanliga människors liv och relationer.
I denna tredje bok är det Ella som är huvudperson och berättarjaget. Hon och Nora lämnar gården för att ta sig till Umeå varifrån de har hört radiosändningar. Ella har en längtan efter att utforska och få reda på om det finns fler överlevare. Nora följer med, för hon är smått besatt av Ella. Kvar på gården blir Hedvig, Ante och Noras lillebror Malte.

Ella är en karaktär som jag har väldigt svårt för. Hon är kaxig och självsäker och tror att hon är bäst på allt. Hon bryr sig inte jättemycket om vad andra känner utan tänker mest på sig själv. Noras förälskelse utnyttjar hon till sin fördel utan att bry sig ett skvatt om Noras känslor.

Den här boken är lika spännande och otäck som de tidigare böckerna i serien. Ytterligare några karaktärer tillkommer till berättelsen. Även om ramberättelsen är en dystopi känns det emellanåt som vilken ungdomsroman som helst med tonårskänslor, vänskap, kärlek, svartsjuka och bråk.

Liksom de tidigare böckerna i serien slutar boken med en rejäl cliffhanger.

Om du såg mig nu

Bok av Sofia Nordin
Fjärde boken i den dystopiska serien där nästan alla har dött av en mystisk feber. Esmael är en av de få som överlevde febern. Ella och Nora flyttade in till Esmael och hans två kompisar, men när Ella slutligen inser att hon inte är särskilt omtyckt drar hon. Esmael följer efter, för han gillar Ella mycket. Men i Umeå blir ingenting som han hade tänkt sig.

I och med att fler karaktärer presenteras blir det mer av allt – mer känslor och mer konflikter. Men också hopp om en ny framtid. En riktigt spännande bladvändare!

Bergsmansgårdens Lina

Bok av AnneMarie Hellström
Lina är en femårig flicka som bor på Bergsmansgården med sin familj. Det är slutet av 1800-talet och i den här boken får vi följa Lina under ett års tid. Vi får genom Linas ögon uppleva de olika årstiderna på gården. Vi får bland annat läsa om husförhör, julförberedelser och julfirande och rävjakt. Årstiderna går som en skön lunk boken igenom.

AnneMarie Hellström är mycket duktig på att berätta. Boken är fylld av detaljrika beskrivningar av både det ena och det andra, vilket är både roligt och lärorikt för mig som läsare.

Trolleri, Inez!

Bok av Gull Åkerblom
Inez ska sluta första klass, och sin läsebok som hon har burit i sin väska fram och tillbaka varje vecka under ett helt läsår vill hon behålla. Men då måste hon köpa boken, och det har varken Inez eller mamma råd med. Läseboken är en mycket speciell bok, för i den finns en trolleridikt. Det var trolleridikten som gjorde att Inez lärde sig läsa.

En trevlig och lättläst bok om lågstadiebarnet Inez. Första boken i en serie på sju böcker.

Allt för min syster

Bok av Jodi Picoult
Anna är tretton år och en så kallad designerbaby. Hon blev till endast för att kunna vara en donator till sin storasyster som har leukemi. Efter många donationer och operationer har Anna fått nog. Hon är trött på att ständigt behöva vara begränsad i allt hon gör. Därför stämmer hon sina föräldrar, för att få rätten till sin egen kropp.

Det blir startskottet på en rättsprocess. Mamman är försvarsadvokat och bestämmer sig för att vara sin egen försvarsadvokat – något som gör det redan komplicerade fallet än mer komplicerat.

Picoults berättarknep att låta alla karaktärer få ge sin sida av historien genom att efter varje kapitel skifta berättarjagets perspektiv ger boken ett ännu större djup, och en förståelse för hur de olika karaktärerna tänker. Att inget är svart eller vitt.

Matilda

Bok av Roald Dahl
Matilda är ett otroligt intelligent barn. Hon älskar att läsa och att lära sig nya saker. Hennes familj förstår henne inte alls. De kollar bara på teve hela tiden och bryr sig inte alls om Matilda. Matilda får från tidig ålder ta hand om sig själv. Vid fyra års ålder beger hon sig på egen hand till biblioteket där hon läser barnavdelningens alla böcker.

Några år efter att hon egentligen skulle ha börjat, sätter föräldrarna Matilda i skola. Matilda får en alldeles underbar lärare, fröken Honung. Rektorn är värre. Hela skolan är rädd för fru Domderasson. Matilda upptäcker att hon har magiska krafter och bestämmer sig för att skrämma fru Domderasson rejält.

En fantastisk bok om ett ensamt barn. Boken är rolig samtidigt som den är lite sorglig med tanke på hur föräldrarna behandlar Matilda. Det sorgliga är dock så tillspetsat att det mest blir roligt.
Det hela började med att den engelska drottningens hundar skällde på bokbussen. Drottningen gick dit för att be om ursäkt å hundarnas vägnar, och när hon gick därifrån hade hon med sig en bok. Det blir startskottet på en besatthet av bokläsning. Drottningen lägger all sin vakna tid på att läsa och bryr sig inte längre om de åligganden en drottning har.

Alan Bennett har skrivit en fantastisk berättelse om att vara besatt av böcker och vad det kan ställa till med. Det är tunn och lättläst bok som är skriven med mycket humor.
I den här boken berättar Astrid Lindgren med en varm och kärleksfull ton om sina föräldrar och deras kärlek. Hon skriver om hur det gick till när Samuel August då han såg Hanna, som då var nio år, och blev blixtförälskad. Sedan berättar hon vidare om hur Samuel August och Hanna flera år senare brevväxlade med varandra och träffades ibland. Så småningom gifte de sig med varandra och bildade familj.

Historien som Astrid Lindgren har skrivit om sina föräldrar, Samuel August och Hanna, har blivit utsedd till 1900-talets kärlekshistoria. Och det är inte att undra på, med den värme och kärlek hon skriver om sina föräldrar. Det är en fantastiskt fin skildring av en kärlekshistoria som utspelade sig under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. I boken finns också några kopior av breven som Samuel August och Hanna skrev till varandra.

En rackarunge

Bok av Ester Blenda Nordström
I den här boken får vi följa trettonåriga Ann-Mari Lindelöf under en sommar. Ann-Mari har hett temperament, hon skiftar snabbt mellan olika känslotillstånd, hon är impulsiv och påhittig. Det är mycket som går galet när Ann-Mari är i farten. Men det finns mycket gott i Ann-Mari, hon bjuder hjonen på fattighuset på kaffe, blir vän med en mördare och ordnar en cirkusföreställning.

Ann-Mari kan sägas vara en föregångare till Pippi Långstrump. Det finns mycket likheter dem emellan, liksom Pippi ställer sig Ann-Mari på hästryggen och rider runt, och precis som Pippi förstår hon inte när hon har uppfört sig illa.

Boken är till stor del baserad på Ester Blenda Nordströms egen barndom. Det är en rolig och varm berättelse om att växa upp. En bok jag varmt rekommenderar!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.