Recensioner av Jana Rosell

I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell 

Betyg 4
Jenna är tretton år och har en mamma som är sjuk i cancer. En mamma som kanske kommer dö snart. I taket i sitt rum har Jenna självlysande stjärnor. Under en av dem sitter en dikt som Jenna har skrivit, en dikt som innehåller orden ”om du dör mamma, då tar jag livet av mig”.

Samtidigt som Jenna måste hantera sin oro och rädsla kring mammans sjukdom, måste hon också hantera ett tonårslivs vanliga bekymmer. Det är kompisar, kärlek, grupptryck, vänskap och skolarbete.

I denna delvis självbiografiska berättelse skildrar Johanna Thydell trovärdigt skiftningarna i ett tonårsliv, samtidigt som hon berättar om hur det är att som nybliven tonåring ha en mamma som är sjuk i cancer. Thydell skriver med en poetisk ton, något som berör mig djupt och får mig att gråta lite grann.

Fislandet av Cecilia Forss

Betyg 4
Sjuåriga Märta samlar på fisar. Hon tycker att det är så spännande och intressant med fisar, och hon vill bli fisforskare när hon blir stor. Hon har redan en stor samling med fisar som hon förvarar i olika burkar i sitt rum. Men en dag händer en olycka och fisarna sprids i hemmet när Märtas föräldrar har gäster hemma. Föräldrarna får nog och förbjuder Märta att samla på fisar. Men fisar är det roligaste och mest intressanta Märta vet! Vad ska hon göra om hon inte får hålla på med fisar?

Fislandet är en ovanlig och helt skruvad bok. Den är också väldigt rolig och bjuder på många skratt. Den passar perfekt som högläsningsbok för hela familjen.
Molly är tre år och hennes lillebror Kit ett och ett halvt år gammal när de omhändertas av de sociala myndigheterna och placeras i fosterhem. Detta efter att Kit har brutit armen och är alldeles blåslagen och sjukhuspersonalen misstänker att Kits skador är mer än en olyckshändelse. Molly och Kit får flytta hem till Cathy och henne tre vuxna barn. Barnen finner sig snart tillrätta, men längtan efter föräldrarna är stor. De två syskonen har båda en lång rad sjukhusbesök bakom sig, men föräldrarnas brott är inte fastställt. Aneta, Mollys och Kits mamma, vidhåller att hon är oskyldig till Kits skador. Men är Aneta verkligen så oskyldig som hon påstår sig vara? De båda syskonen har ofta varit sjuka, och det blir de även när de är hos Cathy. När Cathys dotter Lucy blir också sjuk tror Cathy att hon har funnit den verkliga orsaken till Mollys och Kits sjukdomar, och att både mamman och pappan är oskyldiga. Men det som till slut kommer fram visar sig vara något mycket, mycket värre än vad någon av dem kunnat föreställa sig.

Innocent är baserad på en sann historia, en hemsk och sorglig historia som verkligen berör. En bladvändare som är riktigt svår att lägga ifrån sig.

En sekund i taget av Sofia Nordin 

Betyg 5
Alla har dött hastigt av en mystisk feber. Trettonåriga Hedvig är ensam kvar. Hon tar sig till en kursgård på landet. Elen fungerar inte, och Hedvig läser sig till hur hon ska göra för att elda i vedspisen och mjölka korna. Ensam, utlämnad åt sina tankar och känslor.

Så kommer en tonårstjej till gården, en som också trott att hon varit ensam. försöker de skapa sig ett liv med en dräglig tillvaro, men det är inte lätt för två tonåringar som är väldigt olika varandra.

Att skriva en bok med endast, till en början, en person kan inte vara lätt, men Nordin lyckas verkligen. En dystopi som verkligen griper tag i en, en skrämmande berättelse som lämnar mig med tankar om hur jag själv skulle hantera det Hedvig genomgår.

Lina Läsepiga av Anna Lorentz 

Betyg 5
Andra boken av fem om bonddottern Lina som har blivit utsedd till läsepiga i sin hemsocken. Lina har precis kommit hem efter att ha varit i Växjö en tid där hon har studerat. Men vid tiden för Lina hemkomst är det osäkert om Lina kan få tillträda tjänsten som läsepiga. Bönderna knorrar, det är nödår och de behöver dra in på såväl mat som tjänster, varför barnen ännu mer behövs hemma i arbetet. Prästen kämpar vidare för att få igenom bildandet av en folkskola i socknen, men det hjälper föga. Slutligen bestämmer sig prästen för att själv ordna skolundervisningen, men det är ytterst få barn som kommer.

Lina Läsepiga är en synnerligen intressant gestaltning av kampen för bildningen som rådde på landsbygden under 1830-talet. Lorentz beskriver så många olika karaktärer med olika roller i samhället, vilket ger en en helhetsbild av hur det var på den tiden.

Den vita döden av Camilla Lagerqvist 

Betyg 5
Julia är sjuk i tuberkulos, eller den vita döden som den också kallades förr. Hon bor på ett sanatorium tillsammans med många andra sjuka människor. Det är människor i alla åldrar, människor från olika ställen och människor med olika bakgrund.

Även om Julia är mycket sjuk och har en besvärande hosta, har hon fortfarande samma slags tankar som de flesta nyblivna tonåringar har. När den nye pojken Luca kommer till sanatoriet blir Julia förälskad, och när hon börjar umgås med honom glömmer hon ibland nästan bort hur sjuk hon är. Jag som läsare glömmer också nästan bort att hela historien utspelar sig på ett sanatorium. Boken fokuserar till stor del på kärlek.

Den vita döden är en mycket berörande berättelse om tillvaron på ett sanatorium på 1930-talet.

Saknad - Jennie 3 år av Caroline B. Cooney

Betyg 3
När Janie såg bilden på den lilla flickan på mjölkförpackningen tänkte hon först inte så mycket på det. Det var bara ännu en efterlysning efter ett försvunnet barn. Men så inser hon att det är något bekant över flickan. Hon känner igen klänningen flickan har på sig och inser att det är hon själv på bilden. Men hur kan det vara så? Vad var det som hände egentligen, när Jennie var tre år gammal? Är hennes föräldrar inte hennes riktiga föräldrar?

En både lite hemsk och rolig bok. Den är spännande, lättläst och svår att lägga ifrån sig.

Burpojken av Torey L. Hayden

Betyg 3
Specialläraren Torey Hayden tar sig an ett nytt fall. Den här gången handlar det om Kevin, en tonårskille med selektiv mutism. Kevin har bott på ett behandlingshem de senaste fyra åren, och har under den tiden inte sagt ett ord till någon. Kevin är också rädd för vatten och vill absolut inte duscha eller byta kläder. Personalen på behandlingshemmet kallar honom för Burpojken, då han stänger in sig själv genom att vara under ett bord med stolar omkring sig. Torey kryper in i hans bur och långsamt börjar hennes arbete med Kevin ge resultat.

Boken är baserad på en sann historia. Det är en välskriven men lättläst bok som verkligen griper tag i en. Det är en sorglig och hemsk berättelse men den innehåller även glimtar av hopp och glädje.

Vi måste sluta ses på det här sättet av Lisa Bjärbo Johanna Lindbäck 

Betyg 4
Hanna är arton år och går sista året på gymnasiet. Jens är tjugofyra och arbetar som personlig assistent. Första gången de träffas är vid en bardisk. Sedan träffas de i skolan, där Hanna går och där Jens arbetar som personlig assistent åt en klasskompis till Hanna. Det blir en märklig situation för de båda, och de inleder ett förhållande som är lite on/off.

I vartannat kapitel får vi läsa ur Jens perspektiv, i vartannat ur Hannas. Jag gillar verkligen böcker som skiftar mellan olika berättarperspektiv, det blir ett större djup i berättelsen då och man lär känna karaktärerna bättre.
Melody är åtta år när hon omhändertas av de sociala myndigheterna och blir placerad hos Cathy. Till en början är Melody tystlåten och sluten, men snart börjar hon känna sig allt tryggare hos Cathy och hennes familj. Melody saknar sin mamma och blir arg och ledsen när deras umgänge dras ner. Men Melodys mamma mår inte bra, och hon blir allt sjukare ju mer tiden går. En fruktansvärd sjukdom som gör att hon inte längre är sig lik, och Melody ställer frågan Where Has Mummy Gone?

Det här är en otroligt gripande och sorglig berättelse som bygger på en sann historia. Jag gillar sättet som Cathy Glass beskriver livet som fostermamma på, och hur hon, utan att störa huvudberättelsen, väver in förklaringar om hur systemet i Storbritannien fungerar när barn omhändertas.