Den trettonde historien

The thirteenth tale : a novel
Bok av Diane Setterfield
Läs ett provkapitel här>> Den tillbakadragna Margaret Lea arbetar i sin fars antikvariat när hon en dag får ett brev från den bästsäljande författarinnan Vida Winter. Margaret vet inte mycket mer än alla andra om den gäckande personligheten när hon andäktigt läser brevet. 56 romaner på lika många år, fler böcker sålda än bibeln, 19 filmer baserade på hennes romaner - men vid varje intervjutillfälle har författarinnan diktat upp historier om sitt liv och sin bakgrund. Nu, om man kan tro brevet, vill Vida Winter berätta sanningen om sig själv. Detta är i sig märkligt nog, men ännu märkligare är: hur kommer det sig att hon vill berätta den för Margaret? Nervös och mycket nyfiken reser Margaret till Yorkshire för att möta den åldrade författaren och höra hennes berättelse om den vackra familjen Angelfield, den viljestarka Isabelle och hennes vilda, rödhåriga tvillingar, Adeline och Emmeline. Biografens uppgift är dock att skildra fakta och på något sätt litar Margaret inte helt på Vida och den snåriga resan mot sanningen avslöjar mörka familjehemligheter. Diane Setterfields succédebut är en hyllning till den viktorianska 1800-talsromanen och jämförelser med Jane Eyre och Svindlande höjder ligger nära till hands. Den har länge legat etta på The New York Times bestseller-lista och första upplagan låg bara den på 300 000 exemplar. Översättningsrättigheterna är sålda till 36 länder. ""Alla ingredienser finns på plats; det mystiska huset, den vackra trädgården, det uråldriga biblioteket, gamla trotjänare och den konstanta närvaron av något vagt övernaturligt. Lägg till en beroendeframkallande läsupplevelse så har man en vinnare."" The Independent
Det här är en bok som har allt som jag eftersöker.Den för mig tillbaka till den där ultimata läsupplevelsen som jag hade när jag upptäckte klassiker som Jane Austen och Systrarna Bronte som sedan förde mug vodare till Mary Shelley och Bram Stoker.Den har legat i min att-läsa-hög ett tag,jag fick den av mina systrar i födelsedagspresent i mars men den är utgiven 2007,den har undgått min radar totalt.

Historien har ett övergivit hus som i boken är en ruin,lite övernaturliga element ,bra karaktärer och miljöer samt ett underbart språk! Det är en bok som man bara längtade att få fortsätta att läsa och en sådan som ger en bok-hangover.Man vet att en bok börjar ta slut när den vänstra delen blir tjockare än den högra i uppslaget läge och jag börjar sörja att den ska ta slut.

Margaret Lea blir anlitad att skriva biografin om den ökända Vida Winters som haft en rad bestsellers.I många intervjuer hade Vida diktat ihop en rad olika scenarion om vem hon var och vart hon kom ifrån.Margaret får den sanna historien om huset som nu är en ruin och de människor som en gång levde där.

Historien har sina tvister och sluttampen blev lite överraskande samtidigt som pusslet hela tiden fanns mitt framför ögonen.Det är också en berättelse om sorger och förluster.Boken har definitivt alla ingredienser på plats; ystiskt hus,vacker trädgård,uråldriga trotjänare och en konstant förnimmelse av något vagt övernaturligt och dovt förebådande om en katastrof.Lägger man därtill en beroendeframkallande läsupplevelse så kan det inte bli något annat än en riktig bladvändare!