Dödlig list

Fox Evil
Bok av Minette Walters
Ailsa Lockyer-Fox hittas död i sin trädgård, endast iförd nattlinne och med spår av blod runt kroppen. Den som först pekas ut som misstänkt är hennes man, James Lockyer-Fox. Men, han är inte den enda misstänkta och dessutom görs en bedömning av kroppen, bedömningen lyder att hon skulle dött av naturliga orsaker. Det här är en triller med inslag av deckarroman kryddad med mycket familjedramatik.
Ailsa Lockyer-Fox är något till åren och dör en till synes naturlig död. Hon hittas avliden iförd nattkläder och morgonrock i sin egen trädgård. Hennes make, översten James Lockyer-Fox förhörs, men obduktionen visar så småningom att dödsfallet var naturligt. Dock florerar ihärdiga rykten och insinuationer om makens delaktighet i dödsfallet. Han och Ailsa hade gjort sina barn arvlösa en tid före hennes död, varför? James letar dessutom febrilt efter det enda barnbarnet till dem båda, som adopterades bort redan som baby, hur kan det komma sig?

Paret Lockyer-Fox bodde och levde sina liv på en herrgård i en liten ort kallad Shenstead. Advokaten Mark Ankerton är den som tar sig an James efter fruns bortgång. Han oroar sig för överstens ensamhet och bestämmer sig för att fira jul med änklingen. Snart blir han varse en oerhörd förtalskampanj på den lilla orten. James påstås vara orsaken till Ailsas död och mer därtill, ja bara sådant familjemedlemmar torde känna till. Shenstead får i samma veva besök av resande människor som slår ner sina bopålar. Det dröjer inte länge förrän både James och hans barnbarn råkar illa ut. Vem är lojal nog att berätta sanningen, och inte?

Kanske har författaren hämtat inspiration från antikens dramer? Oavsett vilket ger denna starka spänningsroman nya insikter om människans psyke. Minette Walters kan konsten att skapa spänning och mystik samtidigt som hon på ett trovärdigt sätt ger sina karaktärer liv.