Axel var Idiot

Bok av Mats Ahlsén
Axel är överlycklig. Han älskar godis och äter så mycket han bara kan. Skötarna är så snälla. När skålen är tom så hämtar de nya kolor. Här har ni! Här kommer mer Vipeholmskola!, säger de. Läkarna har bestämt att Axel och de andra ska vara med i ett experiment. De vill undersöka vad som händer med tänderna om man äter mycket godis. Nu för tiden räknas alla människor som lika mycket värda. Men för inte särskilt länge sedan var det annorlunda. Axel var idiot är den sanna historien om ett liv som utvecklingsstörd i Sverige på 1900-talet. Ett undangömt liv, fyllt av skam, våld och låsta dörrar. Med hjälp av dokument från gamla journaler och arkiv ger Mats Ahlsén, som själv är släkt med Axel, en plågsam påminnelse om hur några av oss blivit behandlade. Boken är rikt illustrerad med privata foton. Mats Ahlsén har tidigare skrivit boken Ingen ska få veta för LL-förlaget.
En stark men lättläst skildring av hur personer med intellektuell funktionsnedsättning behandlats i Sverige de senaste 200 åren. Vi får följa Axel genom livet, från att bli fråntagen tryggheten hos sina föräldrar och till slut spendera 50 år på Vipeholm, där det gjordes fruktansvärda experiment på de intagna.

Det här är en bok som borde läsas, diskuteras och analyseras på hela landets högstadieskolor eller gymnasier. Där ord som idiot och efterbliven slängs hej vilt kan det vara nyttigt att få en historisk käftsmäll ibland. 😏