Waller

Bok av P-C Wike
Rut älskar att dra igång saker. Hon planerar och håller ordning på Laduviks gård samtidigt som hon tänker tusentals tankar. Twist, den systemutvecklande getbonden, har alltid grejer på gång. Han och Rut sköter tillsammans deras lilla lantgård med fler djur än grödor. Mini, Mac och Pia-Carin bor mitt emot gården. De driver en båtmotorverkstad sedan många år tillbaka. Hemma hos dem håller man hårt om det som varit, samlar på klenoder och skriver memoarer. Paret Pernilla och Tobbe bor ett stenkast bort. Deras tid läggs på olika båtprojekt, bland annat katamaransegling. Tobbe drömmer mest om snabba farkoster medan Pernilla är snabb hela hon skulle man kunna säga. Allihop har de egentligen allt man kan önska, utom det kanske viktigaste av allt; förmågan att bara vara. Förhoppningen de alla lever med är att förstå värdet av stunden innan den blir ett minne. Just det är någonting som traktens ICA-handlare aldrig kommer att förstå. Ta del av tankar om livet mitt i vardagen, bland händelser och fantasier, avsikter och bekymmer. En bok för dig som undrar hur livet mitt i kan tänkas vara. Hur det går till när anslagstavlor får salmonella och kalendrar snitslar banan. När tomtar är i rörelse och kontaktannonser styr upp. I första boken pågår rent och skärt svammel. Helt vanligt Waller skulle man kunna säga.
Betyg 2+
Det här är den första delen i serien om Laduvik. Vi får möta Rut och Twist som bor på en gård med 1 häst, 1 ko med tre kalvar och en massa getter. Rut har många tankar och planer och är fokuserad på att starta upp en blogg. Fler karaktärer som cirkulerar och är viktiga i boken är Bengt som jobbar på Ica och även Tobbe och Pernilla. Vi får landa mitt i deras vardag och följa dem i deras tankar.

Det här är en annorlunda bok som är lite finurlig, har allvar och humor och det gäller att ha huvudet på skaft för att hänga med i svängarna - ibland hänger jag inte med alls och nästa stund är sammanhanget glasklart. Eftersom det är många trådar och tankar att hålla ordning på från karaktärerna och det hoppar lite för mycket i deras huvuden - vilket det gör i allas våra hjärnor, men tyvärr har jag svårt att hänga med och för mig blir det inget flyt eller röd tråd i storyn. Det är en tänkvärd bok som bjuder på allvar och humor och har man huvudet på skaft tror jag att utbytet av att läsa boken blir riktigt bra.