Det här är inte propaganda : kriget om sanningen

This Is Not Propaganda
Bok av Peter Pomerantsev
Peter Pomerantsev tar oss med till en värld där information används som vapen och där sanningen ständigt omdefinieras av autoritära makthavare och osynliga arméer. Författaren får lära sig informationstaktik av knarkkungar i Mexiko, Brexit-motståndre, demonstranter i Serbien, jihadister samt konservativa Fox News-programledare. Pomerantsev, vars föräldrar var Sovjetdissidenter, återvänder också till ett Ryssland där Kreml återuppväckt sin enorma propagandamaskin.
Den här boken föll mig helt i smaken. För mig är det här väldigt intressant och svårt att lägga ifrån mig. I det stora hela handlar den om desinformation, påverkansoperationer, politik och hur samhället har förändrats genom tiderna i anknytning till tillgängligheten av information. Helt i min smak alltså!

I boken använder Pomerantsev sina föräldrar som en slags utgångspunkt för allt han talar om. Föräldrar som var sovjetiska medborgare och dissidenter. Föräldrar som fick välja mellan att emigrera eller sitta fängslade. Mellan styckena av tillbakablickar från sina föräldrars resa, pratar Pomerantsev om hur yttrandefrihet och demokrati inte längre ser ut som det en gång gjorde. Hur politiker och andra makthavare använder internet och dess enorma flöde av information till att dränka folkets röster med fejkkonton och desinformation. Hur yttrandefriheten har gjort internet till en plats där man kan få säga sin åsikt och folkrörelser skapas. Men vad händer när yttrandefriheten används av personer i makt för att styra opinionen till något fabricerat och folkrörelserna manövreras i en riktning som makthavarna har bestämt? Vad blir konsekvenserna i samhället? Och hur påverkas vi, folket, av detta?

Det här låter kanske inte jätteintressant för många. Men jag tycker att Pomerantsev skriver på ett mycket intressant sätt. Och ämnet är något som vi alla dagligen påverkas av. Tillbakablickarna hjälper en att förstå hur Sovjetunionen kontrollerade befolkningen med strypta informationskällor. Tillskillnad då från idag då världsledare kontrollerar befolkningen med hjälp av för mycket information från alla håll.

En mycket bra bok om ett högaktuellt ämne, information som ett vapen.