Inga problem!

Bok av Catarina Lilliehöök
I en tid då världen riktar sina blickar mot Kina växer intresset för sinorelaterad kunskap. Hur ser dagens Kina ut, hur görs affärer och hur påverkar de kulturella skillnaderna relationerna mellan öst och väst? Med inlevelse och humor skildras här livet i Kina ? från studier, arbete, hälsovård och ekonomisk utveckling till spännande resor och en vardag långt ifrån den svenska. Att leva i Kina under 2000-talet är en omvälvande upplevelse. Uråldriga ritualer trängs med reformpolitik och västerländska influenser. De senaste decenniernas banbrytande förändringar gör att besökaren i dag möts av något helt annat än för bara några år sedan. Landet är på väg att åter bli en mäktig nation och västländerna knackar otåligt på dörren. Detta är en personlig berättelse om hur det är att vara bosatt i Kina, om kulturkrockar och om vad som händer i landet med världens högsta tillväxttakt. En bok både för alla som snabbt och enkelt vill få en överblick av detta lockande och ibland ogripbara land och för den som vill fördjupa sina kunskaper. Faktagranskad av Torbjörn Lodén, professor i orientaliska språk vid Stockholms universitet. Catarina Lilliehöök är journalist, sedan flera år bosatt och verksam i Kina. Hon har läst kinesiska vid bland annat Beijing Language University och Beijing Normal University i Peking. 2004 publicerade ett av Kinas största förlag hennes bok Blont hår blågröna ögon ser på Kina, som handlar om kulturella skillnader mellan öst och väst. Boken har väckt stor uppmärksamhet i Kina och är även översatt till japanska.
En perfekt bok att läsa såhär i Corona-tider när det suger i "restarmen"!

Catarina Lilliehöök är verksam som journalist och är sen 5 år tillbaka bosatt och verksam i Kina tillsammans med sin man. Här får vi följa deras resa mot att försöka lära sig om kulturen, människorna och landet i öst. De har hittills besökt 17 av 22 provinser i Kina och författarens väg till att lära sig prata kinesiska och förstå sig på människorna i detta otroligt komplicerade land är en fröjd! Med klockren och charmig humor skildrar hon deras många missöden längs med vägen, missförstånd och kommunikationsproblem som uppstår när en bestämd västerlänning möter en en kultur med samhällssystem som är så långt ifrån det vi i Europa är vana vid. Allt är komplicerat i Kina och mycket är svårt, men de finns också en gemenskap, värme och vänskap samt en fantastisk natur, spännande platser, en uppfinningsrikedom och olika livsförhållanden som skiljer sig avsevärt beroende på vart i landet du bor och vem din familj är!

Jag rekommenderar den här lättlästa, roliga och sköna boken till alla västlänningar som vill lära sig mer om Kina och den asiatiska kulturen! Den får helt klart betyget ⭐⭐⭐⭐ av 5.

Läs den!