Vägen mot Bålberget

Bok av Therése Söderlind
En sensommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica upp på Bålberget i hemtrakten Nyland vid Ångermanälven. Det sägs vara platsen där man avrättade häxor. Besöket blir kulmen på en kaotisk period som tagit Jacke tillbaka till barndomen och Veronica längre än så. Hennes farmors berättelser ska göra att historien om Bålberget inte lämnar henne ens som vuxen. Malin växer också upp i Nyland nära älvens utlopp i havet, men trehundra år tidigare. Året är 1674 när hon rannsakas för trolldom. I fängelset tänker hon på sitt liv och på hur hon alltid fått kämpa mot mäns förtryck. Hon våndas också över sin otyglade dotter som rymmer hemifrån, gång på gång. Ett av ögonvittnena som pekat ut Malin är grannpojken Olof. Som alla barn fantiserar han mycket och inte minst fantiserar han om Malins dotter. Men gränsen mellan lek och allvar suddas ut när en äldre pojke dyker upp och berättar om en annan värld och om de krafter och väsen som befolkar den. Plötsligt finner sig Olof indragen i en fruktansvärd rättsprocess där ingen bemödar sig om att skilja mellan fantasi och verklighet. Först som gammal förmår Olof se tillbaka och minnas sin egen roll i händelserna som påverkade en hel bygd. Vägen mot Bålberget spänner en båge över tiden. Det är en roman om fyra människor - fyra öden - en bygd. Vad innebär det att vara förälder och att vara barn? Vad betyder historia och släktskap? Är historien ens värd att bevaras? Therése Söderlind har skrivit ett drama som - liksom debutromanen Norrlands svårmod - handlar om ursprung men också om att vara fångad i sin tid.Det här är en utökad e-boksutgåva av Vägen mot Bålberget. I slutet av romanen hittar du ett imponerande extramaterial sammansatt av författaren själv. Det består av text- och bildmaterial som Therése Söderlind samlat på sig före och efter romanens tillblivande. Extramaterialet är även fritt tillgängligt här (kopiera länken och klistra in i din webbläsare): https://www.dropbox.com/s/5277bzmcgg19suo/BLANK_X_Soderlind_Vagen_mot.epub
5 utgåvor
Välj utgåva
Vägen mot BålbergetSvenska - Pocket
ISBN: 9789146235767
Vägen mot BålbergetSvenska - E-bok
ISBN: 9789146223832
Vägen mot Bålberget : romanSvenska - Inbunden
ISBN: 9789146222156
Vägen mot BålbergetSvenska - Pocket
ISBN: 9789174293579
Vägen mot bålberget : romanSvenska - Inbunden
ISBN: 9789143013627
I Nyland i Ångermanland ligger det så kallade Bålberget. Där brändes kvinnor till döds eftersom de var dömda för häxeri på 1600-talet. I Nyland på 1970-talet bor Jacke med sin tonårsdotter Veronica. Veronica börjar intressera sig för händelserna på Bålberget, särskilt eftersom hennes farmor berättat att de är släkt med en kvinna vid namn Malin som anklagades för häxeri.
Vi får först följa historien från Jackes perspektiv och sedan genom Malins. Malin bor i Nyland på 1600-talet med sin elake man och den speciella dottern Segrid. Grannpojken Olof anklagar Malin för häxeri och hon spärras in i väntan på rättegång.
I vuxen ålder kan Veronica fortfarande inte släppa tankarna på Bålberget och på sin släkt. Hon återvänder till Nyland för att ta reda på mer om sina förfäder.
Boken avslutas med Olofs perspektiv, Malins granne som nu har blivit en gammal man och berättar om sitt liv och varför han pekade ut både Malin och sin mor som häxor.
Vägen till Bålberget är en alldeles utsökt läsupplevelse. Therese Söderlind skriver otroligt väl och det är som att orden forsar ur henne, hon verkar ha en enorm berättarlust. Hon är väldigt skicklig på att växla mellan de olika huvudpersonernas röster – det märks verkligen skillnad när det är en kvinna på 1600-talet som berättar historien jämfört med en man på 1970-talet. Hon använder gamla ord och uttryck på ett sätt som gör att det låter väldigt autentiskt, utan att det för den skull blir jobbigt att läsa. Det är en intressant berättelse om en mörk del av historien, och det kändes egentligen bara tilltalande att boken var så tjock, så att den skulle räcka länge. Ändå ville jag knappt läsa ut den och nu när jag gjort det saknar jag den lite vilket är ett mycket gott betyg för en bok.