Schindler's List

Film från 1993 regisserad av Steven Spielberg och Marek Brodzki
Den tyske affärsmannen och nazistmedlemmen Schindler driver en tillverkningsfabrik utanför Krakow med hjälp av juden Ithzak Stern. Fabrikens arbetare är judar, som annars skulle förvisas till arbets- och förintelseläger. Genom mutor och korruption håller Schindler sin egen frihet och goda livsvanor, samtidigt som alltmer kraft går åt till att skydda arbetarna.
Mästerregissören Steven Spielberg står bakom vad som händer på scenen i Schindler’s List, en film som kommit att bli en av Liam Neesons mest berömda. Filmen är baserad på verkliga händelser under andra världskriget.
Schindler hoppas på succé som affärsman nu när kriget härjar. Han kommer genom korruption över en fabrik som han låter juden Ithzak Stern driva. Han har nämligen ingen aning om hur man gör det själv. De två blir vänner och ur samarbetet kommer också insikten om vad som håller på att hända den polska judiska befolkningen. De bestämmer sig för att rädda så många de kan. Men när kriget vänder och Röda Armén kommer är det han själv som behöver fly.
Det blev hela sju Oscarsstatyetter för den här filmen. Den är värd varenda en. Det är en otrolig dramaturgi vi får ta del av, ett skådespeleri som får en att leva sig in i varje scen och ett sceneri som gör hela berättelsen trovärdig. En äkta klassiker som måste ses.