Kom nu'rå!: barnprogrammen vi minns - eller helst vill glömma

Bok av Göran Everdahl
»en (s)vindlande reseskildring genom svunnen juniorunderhållning« SvD »Efter den första nostalgiska känslostormen, både från min barndom och från sonens, blir jag oerhört imponerad« DN. »en tidsresa genom gamla tv-favoriter« Mitt I Barnteve ger känsloladdade minnen. Vi på Saltkråkan har blivit sinnebilden för svensk sommar, Kråkguldet skrämde nästan ihjäl en generation barn och miljoner har lärt sig räkna med Fem myror är fler än fyra elefanter. Återse Staffan Westerberg med sina dockor, Fablernas världs Pentti Varg som blev radioanmäld för svordomar, Hedvig med sin näsa och ugglan Helge, delfinen Flipper som är smartare än människor, alla dispyter kring julkalendern genom åren, de läskiga vuxna i Kråkguldet och förstås alla Astrids karaktärer, Beppe med sin färdiga Sigrid, de vänsterorienterade Ville, Valle och Viktor, för att inte tala om Kapten Zoom. Göran Everdahl, journalist och filmkritiker, känd krönikör från bland annat radions Spanarna samt Gomorron Sverige och Filmkrönikan i teve har valt att se på barnteve som kollektiva minnen. Man kan bli för gammal för att se på barnprogram, men man blir aldrig för gammal för att se tillbaka. Och det är omöjligt att tröttna på att gräla om barnteve. Barndomsminnena från vår tid framför teven är ofta ljusa, någon gång hotfulla, inte sällan absurda. Men de sitter där de sitter. Dagens nyhetsbrus förgår, Professor Balthazar består. Sagt om Kom nu'rå! »Underhållande om barn-tv« Norra Skåne »Med "Kom nu'rå!" liggande på soffbordet är det risk att gästerna aldrig går hem från festen« Arbetarbladet »bjuder på en riktig nostalgitripp tillbaks till barndomen« Västerviks Tidningen »Formligen ångar av nostalgi« MENY.NU »som en gul glad sol« www.ttela.se »Skönt nostalgisk minnesbok« www.ikon1939.se »otroligt lätt att fastna i« Västerbottens-Kuriren »en kulturgärning« Aftonbladet »personligt, kärleksfullt och humoristiskt fantastiskt underhållande minnesbok« Landskrona Posten »Det räcker med att kasta en blick på bokens omslag för att gå i barndom och förvandlas till den lille pågabläran som låg framför tv:n och väntade på att få se den tecknade solens upp- och nedgång« www.nyaupplagan.se »Läs och minns om alla gamla fantastiska barnprogram, för visst var barn-tv bättre förr?« P4 Värmland »en guldgruva för nostalgiker ett hett julklappstips« Marias bokliv Blogg »underbar att läsa« BIBLIOTEKSTIPSET BLOGG
Så mycket nostalgi samlad i en enda bok! Mycket har man glömt, andra saker har etsat sig fast och givit Fantastiska barndomsminnen. Den här boken bjuder på många leenden och fina minnen!

Vad är erat favoritbarnprogram? Jag har väldigt många; "Lillstrumpan och Systeryster", "Björnes magasin", "Fem myror är fler än fyra elefanter" med flera. Många av mina favoriter kom innan jag föddes och jag har sett dem som repriser senare i livet. 

För att ge exempel på vad boken tar upp så handlar ett kapitel i boken om Astrid Lindgrens skapelser och ett annat om julkalendrar. 

Det här är en bok jag varmt kan rekommendera om du vill ha en nostalgitripp i dina barndomsminnen!