Sen kom vintern

Bok av Per Gustavsson

Allt det onda som händer kan alltid föra något gott med sig. Det är en lärdom som haren får lära sig när hans invanda rutiner störs. Han är van att göra samma sak varje dag men måste lära sig att tackla motgångar och se det positiva i det som händer.

I “Sen kom vintern” av Per Gustavsson ( Lilla Piratförlaget, år 2019) får vi möta en hare som en dag upptäcker att hans päls håller på att förändras och bli vit. Genom berättelsen om haren sätter Gustavsson ord på många känslor och tankar kring det existensiella. Författaren berättar uttrycksfullt med en underfundig ton och hög igenkänningsfaktor. Med ett fantastiskt färgsprakande bilderspråk fångar Gustavsson själva essensen av rädslan som haren känner för sin nya vita päls. På ett sätt speglar haren våra egna rädslor och vår motvilja för förändring - men som senare kanske kan vara till en fördel? Hos mig som läsare väcker det både tankar såväl som nyfikenhet.

Det är en väldigt fin berättelse som Gustavsson målar upp för läsaren. Som läsare tyckte jag mycket om att ha haren i mitt sällskap och följa med på harens inre resa.
"Rädda maten! : manual för minskat matsvinn" av kockarna Paul Svensson och Christofer Ekman ger smarta tips om hur du kan värna om klimatet genom att slänga mindre mat.

En tredjedel av all mat i världen slängs. Detta sker samtidigt som många människor lider av svält och världens befolkning ökar snabbare än matproduktionen. Författarna vill agera mot matsvinnet och startade därför restaurangen Retaste som specialiserar sig på att laga mat på råvaror med kort datum. Nu vill de dela med sig av sin kunskap och deras 80 bästa recept för att minska matsvinnet.

Detta är en viktig kokbok som alla borde ha i hemmet. Förutom att recepten är riktigt goda så är det bra både för klimatet och för plånboken. Genom att ta vara på alla råvaror och slänga mindre mat kommer handlingen att räcka längre. Boken innehåller information om matsvinn, vilket ger en ögonöppnare. Recepten är lättlagade och består av råvaror som ofta slängs, till exempel grönsaker och kött- och mejeriprodukter. Vi bör alla lära oss av denna bok, men framför allt de som tillhör den äldre generationen som har till vana att slänga mat.