Kvinnor och kungar

Bok av Ove Bring
Kvinnor och kungar är en bok om säkerhetspolitik och idéhistoria, om kvinnor med starka idéer och kungar med viss makt. Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, kombinerar fem Bernadotters roll i utrikespolitiken med kvinnor som Mary Wollstonecraft, Fredrika Bremer, Bertha von Suttner och Elin Wägner, och deras bidrag till till fredsrörelsen.
Detta var en intressant bok om både Europa under revolutionen men också om Sveriges historia och syn på krig. Även om kvinnor sällan får ta någon plats i våra historieböcker betyder det inte att de var helt tysta, snarare tvärtom. Många var välkända författare som inte drog sig för att lufta sina åsikter och skapa opinion. Andra var rika societetslejon som höll salonger i sina hem och diskuterade filosofi, religion, mänskliga rättigheter m.m. med andra likasinnade.

En väldigt intressant bok helt i min smak! Jag roades en hel del över Sveriges värvning av general Bernadotte. Att man åkte till Frankrike och i princip försökte ragga upp vem som helst som ville bli kung hellre än att sätta en dansk kunglighet på den svenska tronen. Helt klart en läsvärd bok om man gillar historia och vill veta hur Sveriges utrikespolitik blev som den blev.