Oligarken mot presidenten

Bok av Stig Fredrikson
"Oligarken mot presidenten : tvekampen mellan Chodorkovskij och Putin" av Rysslandskännaren Stig Fredrikson handlar om fängslandet av oligarken Michail Chodorkovskij. Han var Rysslands rikaste man när han plötsligt anklagades för ekonomisk brottslighet. Många anser att det var ett svepskäl för myndigheterna att ta över hans oljebolag Yukos. Boken skildrar kampen mellan honom och Rysslands president Vladimir Putin.
"Oligarken mot presidenten : tvekampen mellan Chodorkovskij och Putin" av Stig Fredrikson handlar om kampen mellan två rika och mäktiga ryska män. Fängslandet av oligarken Michail Chodorkovskij blev uppmärksammat över hela världen. Författaren har brevväxlat med Chodorkovskij, vilket ger boken ett särskilt intressant perspektiv.

Stig Fredrikson har lång erfarenhet av att rapportera om Ryssland. Han har tidigare skrivit många böcker om Ryssland och Sovjetunionen samt arbetat för TT Moskva. Enligt mig är denna bok hans bästa, men jag tycker att alla böcker har en bra balans mellan fakta och analys. Denna bok är särskilt intressant tack vare brevväxlingen mellan Chodorkovskij och Stig Fredrikson.

Chodorkovskij var Rysslands rikaste man och en av världens rikaste. Han ägde Yukos som var Rysslands största oljebolag. Därefter hände det något som skulle förändra hans liv för alltid och som skulle uppmärksammas världen över. År 2013 greps han av de ryska myndigheterna som anklagade honom för ekonomisk brottslighet. Han hävdar fortfarande sin oskuld och menar att detta var en bestraffning för att ha kritiserat Putin och för att han blivit så pass rik och mäktig.

Det är en otroligt intressant bok som skildrar två extremt mäktiga män och deras fundamentalt olika syn på Ryssland och landets framtid. Chodorkovskij står för demokratiska värderingar och en internationalisering medan Putin står för ett bevarande av de ryska traditionerna. En mycket läsvärd bok!