Recensioner av Elsa Larsson

Livet efter dig av Jojo Moyes 

Betyg 4
"Livet efter dig" är en av författaren Jojo Moyes bästa böcker. Detta är den första boken i trilogin och enligt mig är det den bästa. Denna kärlekshistoria innehåller allt som en feel good-bok ska innehålla - kärlek, drama, tårar och relationer. Den handlar om Lou som börjar arbeta åt Will som nyligen blivit handikappad efter en motorcykelolycka.

Denna bok är riktigt härlig och passar perfekt när du vill läsa en vacker och värmande historia. Den är gripande och väcker otroligt mycket känslor. Den tar även upp svåra frågor som rätten till sin egna död.
Att välja rätt vin till maten är en hel vetenskap, men det behöver faktiskt inte vara så krångligt. Om man har en grundläggande förståelse för de olika smakerna och hur de reagerar med varandra blir det mycket lättare. Författaren går på ett lättförståeligt sätt igenom om hur man kan skapa fantastiska smakkombinationer med vin och mat. Boken består av konkreta tips om råvaror, grundläggande smaker, tillagningsätt och konsistenser. Resultatet är en praktisk handbok för alla som vill njuta mer av mat och vin.

Michel är en av Sveriges främsta vinkännare och det märks att han har erfarenhet att lära ut. Denna bok är väldigt pedagogisk och enkel att följa. Han har en mycket bred kunskap om mat och dryck och det är en fröjd att ta del av den. Jag har bara positiva saker att säga om denna bok.

Livets vatten : allt om sprit från hela världen av Michel Jamais

Betyg 5
Denna bok är en gedigen översikt över världens spritsorter. Här finns utförliga beskrivningar av alltifrån vodka till whisky. Det är en utmärkt referensbok för alla som är intresserande av sprit eller som studerar till sommelier eller bartender. De olika spritsorterna beskrivs noggrant med information om produktionssätt, lagring, råvaror, historik, bästa producenterna samt serveringstips. Författaren har lång erfarenhet av utbildning av sommelier samt som vinskribent. Han har gett ut många vinböcker som hyllats av studenter såväl som vinentusiaster. Denna bok är ett perfekt komplement till de andra böckerna och passar framför allt de som studerar ämnet.

Boken är mycket pedagogisk och innehåller många kartor och fotografier, vilket gör det lättare att förstå dessa komplexa drycker. Jag är personligen mer intresserad av vin än sprit, men efter att ha läst denna bok ökade definitivt mitt intresse för de olika spritsorterna!
"Ryssland utan Putin : friare, fredligare, rättvisare" av Stig Fredrikson är en bok om Rysslands politik och samhällsliv. Vladimir Putin har varit president i det stora landet i öst i nästan 20 år. Författaren belyser hur detta är möjligt samt vilken påverkan det har haft på det ryska samhället och ekonomin.

En stor del av boken handlar om hur samhället och de politiska strukturerna är uppbyggda i Ryssland. Det ger läsaren en förståelse för hur det ens var möjligt för Putin att vara president så länge. Det ryska styret är komplext och enligt författaren är det korrupt. Författaren ger även sin syn på hur landet skulle se ut om Putin inte hade makten.

Stig Fredrikson är en av Sveriges främsta Rysslandskännare. Han har en djup inblick i landets ekonomi och politik. Jag har läst flera av hans andra böcker och jag tycker att han ger läsaren mycket fakta och intressanta insikter. Samtidigt tycker jag att det alltid är svårt att föra en debatt om Rysslands politik eftersom det alltid finns två sidor av myntet. Denna bok känns väldigt sensationell och utgår från västvärldens perspektiv såklart. Jag hade gärna sätt en mer diversifierad syn på ryssarnas syn på Putin eftersom han trots allt är relativt populär i landet. Denna bok belyser bara omvärldens perspektiv. Det är trots allt en mycket allmänbildande och läsvärd bok om dagens Ryssland.

Handbok i inredning och styling av Frida Ramstedt

Betyg 5
Författaren Frida Ramstedt är grundaren av den omåttligt populära inredningsbloggen Trendenser.se. Bloggen har vunnit många utmärkelser och är en av de största i Norden. Detta är hennes första bok och den handlar om de grundläggande principerna vad gäller inredning och design. Det är en väldigt praktisk bok med handfasta tips, illustrationer och tumregler. Om man vill ha en inredningsbok med maffig inspiration är detta inte den rätta boken. Fokus i denna bok är istället att ge läsaren en verktygslåda för att skapa ett harmoniskt och välfungerande hem oavsett inredningsstil. Boken delar frikostigt med sig av inredarens hemliga knep.

Alla som gillar Trendenser kommer att älska denna bok eftersom den följer i samma anda som bloggen. Ledorden är hållbart, funktionellt och tidlöst. Även färgskalan är densamma med olika nyanser av grått kombinerat med naturmaterial, vitt och växter. Det är en mycket bra inredningsbok full av värdefulla tips. Den passar alla som är intresserade av inredning och design, men den är även perfekt som inflyttningspresent.

Lärarinnans sång av Vigdis Hjorth

Betyg 5
Lärarinnans sång av författaren Vigdis Hjorth är en bok om lärarinnan Lotte Bøk. Hon undervisar på Konsthögskolan i Oslo. Hon älskar att vara lärare och brinner för konsten och dess påverkan på människans alla sinnen. En dag blir hon tillfrågad av studenten Tage om hon vill delta i ett konstprojekt. Projektet leder till att hon måste rannsaka sig själv på ett sätt som hon aldrig tidigare gjort.

Boken är ett psykologiskt drama som är mycket välskrivet. Författaren lyckas på ett väldigt kreativt sätt belysa vad som händer inom människor när de måste blotta sina innersta känslor. Det är på många sätt en filosofisk bok som handlar om känslor, mänsklig utveckling, samtal och interaktioner. Konsten genomsyrar huvudpersonens liv så mycket att hon måste rannsaka sitt eget förhållningssätt till den. Konstprojektet tvingar in henne i en roll som betraktas av nya blickar. Det är en vacker och poetisk bok som passar den som letar efter djupare roman som ger en tankeställare.
"Japansk grillning : Yakitori, yakiniku och koreansk BBQ" av Jonas Cramby är en kokbok om den japanska grillkonsten. Enkelt, men gott är ledorden för denna kokbok. Författaren bjuder på mängder av goda recept, men även många tips. Dessutom slår han ett slag för lugnet och harmonin och som bör infinna sig vid matlagningen. Glöm stressiga middagar och tillåt dig själva att njuta till fulla av alltifrån valet av råvaror, dukningen och förberedelserna av köttet till njutningen av det du tillagat.

En god måltid behöver varken var komplicerad eller ta lång tid att tillaga. Japanerna är mästare på att tillaga festmåltider på ett snabbt och enkelt sätt. Med några få råvaror, goda såser och en grill kan du grilla som en japan.

Jonas Cramby är matskribent och kokboksförfattare. Jag har många av hans kokböcker och jag älskar hans stil. Han har alltid okomplicerade recept som blir riktigt goda. Recepten är annorlunda och bilderna är riktigt snygga. Jag gillar att han bjuder på mycket inspiration och information. Ett måste för alla som gillar att grilla, men även personer som vill ha inspiration i matlagningen.

Stockholm för foodisar av Jonas Cramby

Betyg 5
"Stockholm för foodisar" av journalisten och kokboksförfattaren Jonas Cramby är en komplett guide över de härligaste uteställena i Sveriges huvudstad. Det är en restaurangguide lika mycket som det är en bok full av personliga betraktelser. Här skildras Stockholms gastronomiska förändring på ett väldigt intressant sätt.

Jag gillar verkligen Jonas Crambys sätt att skriva kokböcker och krogguider. Språket är levande och han lyckas alltid få till en intressant bok med ett unikt perspektiv. Jag har många av hans böcker och jag tycker att de fungerar både rent praktiskt och för att bläddra och hitta inspiration. I denna bok gillar jag framför att författarens analys om hur krog-Sverige har förändrats de senaste åren. Vi svenskar äter ute allt mer vilket skapar en efterfrågan på nya intressanta platser som ölhallar, vinbarer med naturvin, surdegsbagerier och mycket mer. Detta varvas med gamla klassiker. Det är lika mycket en mat- och dryckesguide som det är en skildring av det moderna Stockholmslivet.

Boken får ett stort plus för att den inkluderar ställen utanför innerstaden. Här tipsas det om många spännande ställen som ligger utmed tunnelbanelinjerna. En perfekt presentbok!

Champagne : vinet och odlarna av Britt Karlsson

Betyg 5
Champagne är ett franska mousserande vin som har en lång historia och älskas av konsumenter världen över. Vinet serveras ofta vid festligheter som nyår, födelsedagar och liknande. I denna bok vill författarna ge en djupare bild av denna exklusiva dryck. De reser till vingårdarna i Champagne för att ta reda på hur vinet produceras och vinböndernas syn på drycken. För detta bubbel är mycket viktigt för det lokala jordbruket och områdets bönder. Jag gillar framför allt att författarna lyfter fram små producenter och mindre odlare eftersom deras jobb är otroligt viktigt, men ofta hamnar i skuggan av de stora Champagnehusen som Moët et Chandon och Taittinger.

Författarna beskriver på ett pedagogiskt sätt vad det är som gör champagne så unikt och varför andra länder och regioner inte kan kopiera denna dryck. De beskriver detaljerat om den ikoniska produktionstekniken, de olika stilarna och distrikten, det omfattande regelverket samt de klassiska druvorna. Resultatet är en mycket informativ bok om ett av världens mest berömda och uppskattade viner.

Frisk och strålande hy : på naturlig väg av Karin Björkegren Jones

Betyg 4
"Frisk och strålande hy : på naturlig väg" av författaren och yogainstruktören Karin Björkegren Jones är en varm och härlig bok. Hon skriver om friskvård och hudvård på ett avslappnat sätt. Hon bjuder mycket på sig själv och delar med sig av sina personliga problem och erfarenheter. Hon hjälper läsaren att få en friskare hud med några enkla knep. Resultatet är en öppenhjärtig bok blandad av fakta och historier.

Skönhetsindustrin försöker få kvinnor att spendera stora summor för att bli av med vanliga hudproblem som mörka ringar under ögonen, förstorade porer, slapp hud och akne. Skönhetsprodukter med kemikalier och plastikoperationer marknadsförs som lösningen på livets problem, men i själva verket hittar du din skönhet genom inre välmående, naturliga produkter och bra kost. I alla fall om man ska tro författaren. Hon ger tips på oljor och krämer såväl som yogaställningar, andningstekniker och hälsosamma livsmedel.

Istället för pekpinnar uppmuntrar författaren andra kvinnor att ta hand om sig själva, sin hud och framför allt njuta av livet. Hon berättar även om sin cancersjukdom och vägen tillbaka till ett friskare liv. Boken är väldigt positiv och varm vilket gör att den passar perfekt för inspiration. Det är inget jag skulle sträckläsa, men det kan vara en fin present.