Recensioner av Elsa Larsson

Alla fingrar gröna av Johannes Wätterbäck, Theres Lundén

Betyg 5
4 april 2020
"Alla fingrar gröna" är en grön handbok för alla nybörjare som vill lyckas med sin grönsaksodling samt för erfarna odlare som vill förbättra sin skörd. Författarna Johannes Wätterbäck och Theres Lundén ger läsarna konkreta tips om hur, var och när de kan odla. Författarna har en lång erfarenhet av att odla grönsaker och nu vill de dela med sig av sin kunskap och framför allt odlingsglädje.

Att odla sina egna grönsaker är en av de trendigaste sakerna du kan göra just nu. Förutom att det är gott och att du har full kontroll över uteslutandet av bekämpningsmedel och kemikalier, så är det även väldigt roligt. En stor fördel med denna bok är att den bevisar att det är möjligt att odla överallt. Du kan ta hjälpa av bokens handfasta tips oavsett om du bor i en liten lägenhet i stan eller i ett stort hus på landet.

Denna bok passar perfekt för dig som gillar att odla, men även du som skulle vilja prova på att ha en egen liten grönsaksodling. Bokens är fylld av smarta tips som passar bra för nybörjare såväl som de som redan har gröna fingrar. Boken är pedagogisk och praktiskt utformad och guidar läsaren steg för steg. Här ges tips från valet av frön och jord ända tills det är dags att skörda. Självklart är boken full med råd om hur man ska skörda sina grödor och maximera chanserna att kunna skörda året runt.

Det är nästan omöjligt att inte bli sugen på att odla sina egna grönsaker efter att ha läst denna bok. Innan jag bläddrade igenom "Alla fingrar gröna" hade jag inga tankar på att odla grönskar, men direkt efter började jag planera mina egna lilla odling på balkongen. En väldigt härlig bok!

Plågsam kärlek av Elena Ferrante

Betyg 4
2 april 2020
"Plågsam kärlek" är den andra boken som ingår i Elena Ferrantes trilogi som består av kortromaner som handlar om relationer och kärlek. Huvudpersonen Delia måste ta itu med problem från barndomen när hennes mamma Amalia oväntat går bort. Delia tvingas resa tillbaka till området där hon växte upp i Neapel. Där tvingas hon gräva djupare för att förstå sin mors sista dagar i livet och vad som egentligen hände. Det leder även till att hon måste förstå vem hennes mamma var och varför hennes barndom såg ut som den gjorde.

Pseudonymen Elena Ferrante har återigen skrivit en fängslande bok där läsaren får följa med till Neapel. Boken handlar i första hand om familjerelationer och kärlek, men den har även en viss mystik. Berättelsen är på många sätt sorglig, men samtidigt spännande och vacker.

Det börjar med att Delias mamma hittas drunknad på hennes födelsedag. Delia reser till Neapel för att ta itu med arrangerandet av begravningen. Samtidigt försöker hon förstå vad som egentligt hände när hennes mamma dog. Ju djupare hon gräver, desto mer inser hon att hon knappt kände sin mamma. Hon börjar fundera på om många av de konstigheter som skedde under barndomen har att göra med denna mystiska och plötsliga död.

Boken är otroligt välskriven och påminner mycket om Ferrantes andra böcker. Hon är en mästare på att beskriva känslor, relationer och vardagshändelser. En stor fördel med denna trilogi är att böckerna kan läsas en och en eftersom de endast är löst sammanhängande.

Dagar av ensamhet av Elena Ferrante

Betyg 5
1 april 2020
"Dagar av ensamhet" är den första boken i triologin "Tre berättelser om kärlek". Böckerna är tre kortromaner skrivna av pseudonymen Elena Ferrante som även skrivit den otroligt populära Neapelkvartetten. Denna bok handlar om personliga kriser, kvinnorollen och kärnfamiljen. Det är en otroligt gripande berättelse.

Bokens huvudpersonen Olga är 38 år gammal och har två barn tillsammans med maken Mario. Hin lever det liv som många förväntas leva - en kärnfamilj med en stark moder och en hårt arbetande fader. Olga gav upp sina lovande karriärmöjligheter som författare för att kunna leva upp till denna roll och skapa denna idylliska familj. En dag förändras livet helt när hennes man berättade att han tänkte lämna henne. Allt som hon byggt upp raserades under loppet av några minuter.

Olga, som annars är så handlingskraftig, hamnar nu i en djup personlig kris på gränsen till ett totalt sammanbrott. Tankarna och handlingarna som följer efter uppbrottet får henne att skämmas, samtidigt kan hon inte kontrollera vad som sker.

Dagar av ensamhet är en djup bok som griper tag i läsaren. Det är en otroligt stark och viktig skildring om sammanbrott och det psykiska måendet. Den lyfter även frågan om vad som är lycka och vad som är en lycklig familj. Kvinnorollen belyses på ett intressant och tänkvärt sätt. Författaren lyckas skriva om viktiga och svåra saker i livet utan att det känns konstlat. På ett mästerligt sätt berättar hon om samhällets krav och individens bräcklighet. Resultatet är en otroligt läsvärd bok som lämnar läsaren med många tankar.

Anne Franks dagbok av Anne Frank

Betyg 5
31 mars 2020
Anne Franks dagbok är en klassiker som baseras på Anne Franks dagboksanteckningar från andra världskriget. Boken anses vara ett viktigt dokument från krigsåren och skildrar hemskheterna som pågick.

Boken skildrar den judiska tonåringen Anne Franks liv när hon gömmer sig från nazisterna under andra världskriget. Hon gömmer sig tillsammans med sin familj i ett hus i Amsterdam. Hon fick en dagbok i 13-årspresent och anteckningarna löper under en tvåårsperiod. År 1944 tar anteckningarna plötsligt slut vilket är ytterligare ett bevis på de osäkra förhållanden som många levde under på den tiden.

Det är en otroligt hemsk, men viktig skildring av en tid som aldrig får glömmas bort. Trots att Anne var så ung lyckas hon på ett imponerande sätt skildra livet som tonåring under denna tid. Hennes berättelsekraft och livsglädje gör denna bok till en hjärtskärande, men desto viktigare bok att läsa för kommande generationer.
En riktigt fin och annorlunda guidebok som tar med läsaren på vägarna runt om i Europa. Författaren reser runt i sin lilla sportbil, men självklart kan även familjens Volvo eller minibuss följa samma rutter. Boken är ett bevis på att många av de bästa ställena endast går att nå med bil. Bilen ger en frihet och möjlighet att ta sig till avlägsna platser. Få guideböcker är anpassade efter bilresenärens behov, men denna innehöll allt jag behövde veta. Författaren är även fotograf till yrket, vilket märks med de vackra fotografierna som skildrar Europas smultronställen. Här syns framför allt bergstoppar och storslagen natur. Den som vill ha storstadspuls bör välja en annan guidebok. Ett stort plus för att boken är på svenska.

Världens bästa cykelvägar av Lonely Planet

Betyg 5
30 mars 2020
Denna guidebok är ett absolut måste för alla som gillar cykling! Oavsett om du letar efter en härlig tur som passar småbarnsfamiljen eller en fysiskt krävande rutt för en person så kommer du garanterat att hitta vad du letar efter i denna bok. Här listas 200 av de bästa cykelvägarna i världen. Här finns många klassiska rutter i Spanien, Portugal, Italien och Frankrike, till exempel sträckor som är en del av Tour de France. Boken innehåller såklart även många mer okända vägar, bland annat i Mongoliet och Patagonien. Här finns något för alla nivåer och preferenser.

Jag gillar verkligen att denna guidebok har fler bilder än vad Lonely Planets guideböcker vanligtvis har. En av de främsta anledningarna till varför man åker på en cykelresa är just de storslagna naturupplevelserna.

Kärleken till livet av Marie Fredriksson

Betyg 4
29 mars 2020
Kärleken till livet berättar en gripande historia om en av de största svenska artisterna genom tiderna. Författaren Helena von Zweigbergk intervjuar Marie Fredriksson om hennes artistliv med bandet Roxette med turnéer över hela världen samt om den svåra sjukdomen som präglade en stor del av hennes vuxna liv.

Kärleken till livet är en mycket vacker biografi som känns mycket aktuell nu eftersom Marie nyligen gick bort i sviterna av en hjärntumör. Det är en mycket balanserad biografi som dels bjuder på insikter från ett av Sveriges främsta band genom tiderna såväl som svårigheterna som följde efter sjukdomsdiagnosen. Marie var sångerska i gruppen Roxette. Tillsammans med bandmedlemmen Per Gessle turnerade de världen runt och toppade världslistor. Många av Roxettes ikoniska låtar lever vidare än idag. Marie hade även en framgångsrik solokarriär med många låtar på svenska.

Hennes karriär är otroligt intressant, men det som gör denna biografi så fulländad är Maries öppenhet om sjukdomen. Hon drabbades av en hjärntumör vilket ställde in turnélivet. Hjärntumören skulle senare ta hennes liv, men hon levde med sjukdomen i många år, vilket gav henne djupa insikter om livet. Det är en stundtals mycket sorglig bok som även innehåller gränslös kärlek. Det gör ont i hjärtat att höra om familjens smärta, rädslan för döden och dödsdomens påverkan på livet. Det är dock ingen nedstämd biografi, utan den är tvärtom fylld med livsglädje och inspiration. Den som gillar biografier, musik eller filosofiska böcker bör läsa denna insiktsfulla bok om en av Sveriges största artister.

Isprinsessan av Camilla Läckberg

Betyg 3
27 mars 2020
Isprinsessan är deckardrottningen Camilla Läckbergs debutroman. Den utspelar sig, precis som de flesta av hennes böcker som följer denna, i den lilla orten Fjällbacka på västkusten. Denna spännande bok skildrar ett litet samhälle där alla känner alla och där ryktesspridningen går snabbt. Detta kan ibland ha sina fördelar, men det kan även få mycket negativa konsekvenser...

Isprinsessan är romanen som gjorde Camilla Läckberg till en av Sveriges största författare. Boken var ursprungligen ingen bästsäljare, men efter ett par år ute i handeln började den sälja som smör i solsken. Den har sålt otroligt bra både i Sverige och utomlands. Alla som gillar svenska deckare bör läsa denna. Personligen tycker jag att boken är ganska platt med tråkiga personporträtt. Handlingen är spännande, men boken känns lite för tunn och lättläst. Läckbergs senare böcker lyfter fram hennes författartalang betydligt bättre än denna bok. Ändå är Isprinsessan en läsvärd bok i hängmattan eller på stranden.
Sverigevänner av Arash Sanari handlar om hur författaren och hans familj kämpar för att bli så svenska som möjligt. Familjen kom till Sverige från Iran och pappan i familjen gör allt för att hans barn ska få ett bra liv i Sverige med många möjligheter. För att detta ska vara möjligt måste de anpassa sig till det svenska samhället vilket ibland går överstyr.

Denna bok är hysteriskt rolig, samtidigt som det är en riktig tankeställare. Vad innebär det egentligen att vara svensk? Det är en intressant skildring av det svenska samhället. Trots att familjen kom till Sverige på 80-talet är den högaktuell än idag. Otroligt läsvärd!

Piemonte : vinerna, distrikten, producenterna av Britt Karlsson

Betyg 2
26 mars 2020
Italienska Piemonte är området där några av världens främsta röda viner produceras. Druvan Nebbiolo regerar i kända områden som Barolo och Barbaresco, men även vita viner produceras i ibland annat området Asti. Svenskar älskar italienska viner och Piemonte är i topp vad gäller områden. Därför var det av stort intresse som jag började läsa denna bok. Tyvärr blev jag väldigt besviken. Den är alldeles för ytlig och känns lite som ett hastverk. Det är alldeles för lite text i förhållande till bilderna och jag saknar de personliga mötena med vinproducenterna i regionen. Jag har läst andra vinböcker av författaren Britt Karlsson och jag tycker generellt att de håller väldigt hög kvalitet. Denna bok var dock ett bottennapp. Den ger en bra beskrivning av de unika druvsorterna, men även denna fakta är för ytlig. Jag hade hoppats på mer än detta. Den som vill lära sig mer om Piemonteviner kan istället söka information på internet och köpa en av de många flaskorna på Systembolaget.