Recensioner av Elsa Larsson

Krukmakeriet : - tillverka egna skålar, kannor & fat av Stefan Andersson

Betyg 4
Krukmakeriet är en härlig och vacker bok med många praktiska tips. Författaren delar med sig av sin egen erfarenhet som krukmakare. Läsaren får tips om tekniker och olika grepp för att kunna tillverka egna keramikverk. Med bilder och ett lättförståeligt språk passar denna bok även för nybörjare. Boken bjuder även på intressant historia om keramik.

Jag rekommenderar denna bok för alla som är intresserade av keramik och vill lära sig grunderna. Även den som redan har en viss erfarenhet kommer att finna stor inspiration i denna bok. Här finns grundläggande tips och fakta om drejning, bränning och glasyrtillverkning. Jag gillar framför allt tipsen om hur man kan bygga sin egna verkstad och komma igång med drejandet hemma. Det behöver inte vara så komplicerat som man kan tro. En mycket vacker och inspirerande bok som väcker kreativiteten till liv.

Bourgogne : vinerna, distrikten, producenterna av Britt Karlsson

Betyg 4
Få vinområden är så mytomspunna och omtyckta som Bourgogne i Frankrike. Här tillverkas de omåttligt populära Beaujolais Nouveau-vinerna som lanseras med påkostade marknadsföringskampanjer över hela världen i november varje år. Dessa fruktiga och lättdruckna viner är raka motsatsen mot de småskaliga producenternas viner av högsta kvalitet. Bourgogne är ett mångfacetterat och komplext vinområde som alla som gillar vin måste förstå. Vinstilarna här har kopierats av många av världens vinländer.

Denna bok ger en bra överblick över vinerna och de olika producenterna. Den bryter ned området i mindre distrikt vilket gör det lättare att förstå. Författaren beskriver även områdets betydelse för franska matkultur. Härifrån kommer många kända maträtter, bland annat boeuf bourguignon samt många av Frankrikes mest omtyckta ostar.

Jag tycker att boken passar perfekt för nybörjare som inte kan något om Bourgogneviner. Boken fungerar perfekt som en inkörsport till regionenens viner. Den ger en bra översikt, men den som redan har kunskap om Bourgogne och vill gräva djupare bör välja en annan bok. Det bästa med denna bok är att författaren tar upp många småproducenter samt redogör i detalj för skillnaderna mellan de olika distrikten.

Din väg till jägarexamen av Dan Törnström

Betyg 4
Denna lärorika och informativa bok riktar sig till personer som planerar att ta jägarexamen. Jägarexamen består av en rad praktiska prov samt ett teoretiskt. Denna bok täcker in allt som tas upp på det teoretiska provet, men även många aspekter som är viktiga för de praktiska. Boken är uppdelad i kapitel med efterföljande frågor. Det är således lätt att snabbt kontrollera sina kunskap och gå tillbaka och öva. Denna bok ger en perfekt introduktion i jaktens värld. Här finns information om redskap, hur samspelet mellan jägare och natur fungerar, viltvård, regler, vård av vilda djur och mycket mer.

En stor fördel med denna bok är att den även innehåller information utöver den som krävs för provet. Här finns även viktig information om miljö samt allmän information om jägarlivet. Även om denna bok främst passar personer som vill ta jägarexamen, så tycker jag att den passar lika bra för personer som tog jägarexamen för 20-30 år sedan. Mycket har förändrats och reglarna har blivit striktare och det svenska jägarförbundet lägger större vikt vid ansvarsfull jakt. Denna bok är således även en perfekt guidebok i vett och etikett i jakten. Den passar även personer som är intresserade av djur och natur eftersom den innehåller ett omfattande kapitel om olika djurarter och utvecklingen i Sverige.

Kriget som inte har något slut av Carsten Jensen

Betyg 5
"Kriget som inte har något slut" är en bok om Afghanistankriget skriven av författarna Carsten Jensen och Anders Hammer. Båda är kända som två av Nordens främsta experter på Afghanistan och kriget där. Denna bok är ett reportage som analyserar kriget och vad som hänt sedan de utländska styrkorna dragit sig tillbaka. Boken intervjuar många olika människor och ger en bild av landet som vanligtvis inte skildras i massmedia. Detta är ett viktigt porträtt om förödelserna av ett krig som aldrig tar slut.

Denna bok var otroligt gripande och välskriven. Jag lärde mig mycket om Afghanistankriget och landet i helhet. Jag kan verkligen rekommendera denna bok för alla som är intresserade av samhällsfrågor, konflikter och internationella relationer.
"Olgas omstart: mat, träning och hormoner när kroppen förändras" av Olga Rönnberg är en bok om träning och kost. Den handlar om kroppens förändring och hur du bäst tränar för att uppnå resultat.

Kroppen förändras med åldern. Om du är 40 år så reagerar kroppen inte på samma sätt som den gjorde för 10 eller 20 år sedan. Olga Rönnberg är en personlig tränare som är specialiserad kvinnor. I denna bok ger hon smarta tips om hur du kommer i form. Det första steget är att skaffa sig rätt inställning och acceptera situationen. Därefter ger hon smarta träningstips såväl som kostråd. Boken innehåller många smart recept och träningsprogrammet utgörs av tre steg under 12 veckors tid.

Boken fokuserar framför allt på vad som händer i kroppen när vi blir äldre. Den ger en detaljerad beskrivning av hormonerna som påverkar välmåendet såväl som träningen. Med andra ord passar denna bok framför allt för kvinnor som är 40 år eller äldre. Den passar dig som vill komma i form och bli starkare både fysiskt och psykiskt. Det är en inspirerande bok med en tydlig målgrupp!
Hagelskyttet är grunden i jakten. För att avlägga jägarexamen måste man bland annat klara av lerduveskytte med hagelgevär. Många jägare nöjer sig med att enbart använda sig av hagelbössa. Med andra ord är det viktigt att kunna använda hagelgeväret rätt och bemästra hagelskyttet för att bli en bra jägare. Denna bok ger pratiska tips och instruktioner för hur man blir en bättre hagelskytt.

Denna bok passar både nybörjare och mer erfarna skyttar. Det går alltid att bli bättre på skytte och med denna bok går det snabbare. Den ger konkreta tips som är enkla att testa. Boken utgörs av pedagogiska illustrationer och tydliga förklaringar. Den tar upp vanliga misstag och alla som någon gång stått på en skjutbana kommer att nicka igenkännande. Som tur är går det att åtgärda dessa problem. Författarna insisterar på att alla kan bli bättre och att alla som kan peka kan skjuta hagel.

Denna bok hjälpte mig verkligen i mitt skytte när jag skulle ta jägarexamen. Jag tyckte att det var svårt med lerduveskyttet, men jag hittade konkreta tips för att åtgärda problemet. Jag gillar även att författarna beskriver styrkeövningar för att bygga upp de muskler som behövs vid skytte. Mycket användbart!

The Disaster Artist av James Franco  

Betyg 5
Det här kan vara en av de knäppaste, men roligaste filmerna jag sett. Det är en dramakomedi som bygger på den verkliga historien om Greg Sestero och Tommy Wiseau som försöker lyckas i Hollywood. Den naiva skådespelarstudenten Greg möter den konstiga och mystiska Tommy under en dramaklass. De kompletterar varandra där Greg har det typiska utseendet för en skådespelarkarriär, men saknar modet och självförtroendet. Tommys konstiga kläder står ut lika mycket som hans egendomliga beteende. Han har dock karisma och ett stort självförtroende. Greg och Tommy formar en unik vänskap och bestämmer sig för att resa till Hollywood för att förverkliga sina drömmar. Detta tar oanade vändningar när det visar sig att det är betydligt svårare än de trodde. Istället bestämmer de sig för att göra en egen film.

Denna film är hysteriskt rolig och jag kan varmt rekommendera den till alla som gillar komedier baserade på verkliga historier. Skådespelarinsatserna är fantastiska och avslutet har en kul twist. Glöm inte att läsa eftertexterna för att förstå filmens storhet!
"Hjärnstark : hur motion och träning stärker din hjärna" av Anders Hansen handlar om sambandet mellan träning och intelligens. Genom regelbunden motion förbättras minnet såväl som stresståligheten. Med andra ord bör du röra på dig om du vill prestera bättre.

Anders Hansen är överläkare i psykiatri och i denna bok ger han konkreta tips på hur du kan motionera för att bli smartare. På ett enkelt sätt beskriver han fördelarna av motion och efter denna bok känner man verkligen för att träna. Den är lättförståelig och full av fakta. En fantastisk bok!

Titanic av James Cameron  

Betyg 5
Få filmer är så ikoniska som denna. Den skildrar den verkliga händelsen när fartyget Titanic förliste i Atlanten på natten 15 april 1912. James Cameron är regissör och huvudrollerna spelas av Leonardo DiCaprio och Kate Winslet. Filmen vann 11 Oscars, bland annat för bästa film och bästa regi.

Det är en vacker och sorglig film. I grund och botten är det en fin kärlekshistoria som handlar om två unga personer som får upp ögonen för varandra ute till havs på fartyget. Klasskillnaderna gör dock att det är svårt för dem att träffas. Rose är från överklassen och reser i en lyxig svit. Jack är fattig och trängs tillsammans med tusentals andra i tredjeklasshytterna. Förälskelsen vinner över klassklyftorna och omgivningens krav.

Filmen är otroligt välgjord med fantastiska skådespelarinsatser såväl som kostymarbete. Det är i mina ögon ett riktigt mästerverk som måste ses. Ett extra plus för det ikoniska ledmotivet av Céline Dion.

Vackra vinturer i Europa av Ulrik Eeg

Betyg 5
Denna bok är ett måste för alla som gillar vin och resor! Med härliga bilder och informativ text guidar den läsaren till 36 olika vinturer runt om i Europa. Här finns såklart några av de mest berömda vinområdena, bland annat Bourgogne och Champagne i Frankrike, Piemonte i Italien och Douro i Portugal. Turerna går genom vinområden som har en rik historia såväl som vacker natur. Jag gillar framför allt denna bok för att den ger detaljerad information om varje vinregioner. Läsaren kan bland annat del av de kända vinerna från respektive område samt information om druvsorter, roliga event och mycket annat. Med andra ord är det en reseguide och vinbok i ett. Självklart finns det detaljerad information om vilka vingårdar som är värda ett besök samt praktisk information inför resan. Det är en mycket inspirerande och härlig bok som passar utmärkt för den vinintresserade.