Hönsestrik a love story

Bok av Anna Bauer
Hönstestrik är en kultförklarad stickteknik från Danmark som kom till under 1970-talet och som fått ett uppsving i dag. Det handlar i korthet om att använda mönster på ett kreativt och lite galet sätt och att fritt blanda färger, garner och mönster. Framför allt är tekniken populär bland dem som håller på med gerillaslöjd.
Jag hörde talas om Hönsestrik för ett par år sedan, men har fortfarande inte provat på det själv. Jag har dock inspirerats av de mösterglada och färgrika plagg jag sett i sociala medier och velat lära mig mer om tekniken och tänket.

Det här är en lite annorlunda stickbok för den börjar med en hel del text där man beskriver stickmetodens historia och också kommer med tips på hur man kan tänka, vilka garner som passar med mera. Andra delen av boken innehåller mönster. Det är dels basmönster på plagg, som vantar och tröja, men också mönsterbeskrivningar, alltså hur man stickar bokstäver, bilder med mera. Det är den delen, med olika förslag på mönster och dekorationer, som jag upplever som bokens största styrka. Utifrån dem kan man göra häftiga och färgglada dekorationer, text och bilder oavsett vilket mönster på plagg man utgår ifrån. Boken uppmuntrar också till just sådan kreativitet där man blandar tekniker, mönster, garner och färger. Det här är en härlig bok som indirekt har ett miljötänk då den förespråkar att man använder garnrester.