Flickan under gatan

Bok av Börge Hellström och Anders Roslund
Det är vinter och bitande kallt. Ewert Grens har trettiofyra olösta fall på sitt bord. Hans älskade Anni ligger dessutom svårt sjuk. Men när en död kvinna hittas i en kulvert under S:t Görans sjukhus får han lägga allt annat åt sidan. Samtidigt står plötsligt fyrtiotre övergivna barn, som talar ett främmande språk, i polishusets entré. Ewerts kollega Mariana Hermansson dras in i en uppslitande brottsutredning som sträcker sig utanför Sveriges gränser. Två märkliga fall måste lösas. Och till slut tvingas Ewert Grens och hans kollegor ner under Stockholms gator för att söka en mördare. Till en värld där människor lever sina vardagsliv i tunnlarna, en värld de inte visste existerade. Flickan under gatan är Roslund & Hellströms fjärde kriminalroman. Deras tidigare böcker har sålt i flera hundratusen exemplar. Odjuret vann Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman, Box 21 och Edward Finnigans upprättelse blev båda nominerade till Svenska Deckarakademins pris. Alla tre böckerna har blivit kritikerrosade såväl i Sverige som utomlands.
Återigen en kriminalroman. Återigen Roslund & Hellström. Återigen en bok om samhällets skyddsnät vars maskor har gått sönder. De kanske aldrig ens har blivit tillverkade! En bok om de hemlösa, barn som vuxna. Utsattheten! Flykten ner i tunnlarna under staden för att ha en chans att överleva i en värld där få bryr sig. Där hjälp från samhället inte existerar mer än från de hjälpinsatser som bedrivs ideellt.

Återigen är det dags att umgås med kriminalkommissarie Grens och hans kollegor Sundkvist och Hermansson. En Grens som är lika olidlig att umgås med som i förra boken jag läste, Box 21. Trots att han mår dåligt och skuldbelägger sig själv för olyckan 27 år tidigare då han av en olyckshändelse körde över sin älskade och kollega Anni som sedan dess har levt svårt skadad på ett vårdhem, så är det svårt att känna sympati och att tycka om honom. Han är ingen trevlig person!

Två parallella fall...43 barn från Bukarest dumpas i Stockholm, och en 14-årig flicka försvinner från sitt hem och börjar leva sitt liv under gatan. Några år senare mördas hennes mamma.