Om jag dör nu kommer tidningarna skriva mitt namn

Bok av Nazanin Nouri
En omskakande livsberättelse om flykten till ett liv i trygghet. 2008 flyr Nazanin Nouri tillsammans med sina föräldrar och sin storebror från talibanernas skräckvälde i Afghanistan till Iran, där de blir utsatta för rasism och där hennes pappa fängslas, torteras och sedan skickas tillbaka till Afghanistan. Samtidigt lider Nazanins bror av svår njursvikt och är i akut behov av dialys var tredje dag. Nazanins pappa lyckas åter ta sig till Iran och råkar i händerna på människosmugglare, som i kamp mot klockan för familjen över gränsen till Turkiet. Det visar sig dock snart att de inte kan stanna i där. Nazanins bror får inte den vård han behöver och de har knappt mat för dagen. Familjen fortsätter därför sin flykt och hamnar i Grekland och Aten, där de bor i ett rivningshus och börjar drömma om att någon gång kunna ta sig till Sverige. Nazanin är idag 14 år. Det här är hennes berättelse. NAZANIN NOURI sökte själv upp medförfattarna LEIF ERIKSSON och MARTIN SVENSSON efter att ha läst självbiografierna de skrivit om och med hennes idoler. PERNILLA GESÉN är barn- och ungdomsförfattare med över 30 tidigare utgivna böcker. "Barnets perspektiv gör Om jag dör nu kommer tidningarna skriva mitt namn till en väldigt stark och fin berättelse." Jorun Koca Jakobsson, BTJ  
När Nazanin var liten, tvingades hon tillsammans med sina förädrar och svårt sjuka bror, fly från ett oroligt Afghanistan till Iran. Livet blir inte alls enkelt här. De blir utsatta för rasism, och hennes pappa fängslas, torteras och skickas tillbaka till Afghanistan.

Pappan lyckas dock ta sig tillbaka till familjen i Iran. Han har också fått kontakt med en människosmugglare, som ska hjälpa dem vidare till Europa.

Deras flykt vidare mot Europa, genom flera länder, var inte lätt, och dessutom väldigt farlig.
Brodern är väldigt sjuk i njursvikt och behöver regelbundet dialys för att överleva.
Ofta har de ingen mat att äta, ingenstans att bo. De utsätts för hot, rasism, våld och människor som luras.

2015, efter flera års flykt, kommer Nazanin till Bollnäs i Sverige.

Jag blev väldigt berörd av denna bok. Att människor, och speciellt barn, ska behöva uppleva detta, är inte ok.
Att ständigt leva i rädsla, inte veta när man får äta igen, inte veta vem man kan lita på och inte känna sig välkommen någonstans, det är något vi har svårt att sätta oss in i. Tyvärr är det ett liv många har.