Denna dödens kropp

This Body of Death
Bok av Elizabeth George
Ett mord som uppdagats på en undanskymd Londonkyrkogård får Thomas Lynley att åter träda i tjänst - och han är mer än välkommen eftersom det har börjat gå grus i maskineriet på mordroteln som fått en ny chef under Lynleys frånvaro.Thomas Lynleys långvariga och känsloladdade frånvaro efter mordet på hustrun får äntligen sitt slut när han kallas tillbaka till Scotland Yard, som kört fast i utredningen om mordet på en ung kvinna, Jemima Hastings. Hon hittades knivhuggen på en avskild kyrkogård i London. Lynleys gamla gäng litar inte riktigt på sin nya avdelningschef, Isabelle Ardery, vars ledarstil verkar gå alla på nerverna. Faktum är att Lynley är den enda som kan se igenom hennes hårdhudade fasad och få syn på något annat, en väl dold sårbarhet, för att inte säga attraktivitet. Alltmedan Lynley arbetar i London följer hans forna kolleger Barbara Havers och Winston Nkata mordspåret söderut mot New Forest. Där upptäcker de en vacker och underlig plats där djuren strövar fritt och den gamla traditionen med halmtäckta hustak ännu är i bruk. Främlingar är dock inte särskilt välkomna. Vad Havers och Nkata inte vet är att skogen ruvar på många hemligheter och att deras undersökning leder fram till en slutsats vars rötter sträcker sig långt tillbaka i tiden till en våldshandling som förgiftat efterföljande generationer och vars verkan varit både tragisk och chockartad. Denna historia är ett mångbottnat pussel så skickligt konstruerat att läsaren gissar sig fram ända till slutet - en enastående prestation av en författare på toppen av sin absoluta förmåga!
Elizabeth George har skrivit många böcker - och många böcker av henne har jag fått av en snäll vän. En av böckerna som jag fick har titeln Denna dödens kropp. Elizabeth George är alltså den amerikanska författaren som skriver om brittiske kriminalinspektören Thomas Lynley och hans kollega Barbara Havers. Serien om Lynley är mycket omfångsrik – och efter boken jag nyss läst återstår åtminstone tre som jag känner till.

Den här gången varvas en nutida mordhistoria med en äldre. Den äldre handlar om tre barn som mördar ett fjärde, medan den nutida historien handlar om en ung kvinna som är mördad på ett märkligt sätt på en kyrkogård. Några motiv till mordet är svåra att hitta. Thomas Lynley har varit långtidssjukskriven efter mordet på hustrun och det ofödda barnet. Med det här fallet återträder han långsamt i tjänst. Den nya avdelningschefen är kvinnlig och går inte alls hem hos kollegorna. Barbara Havers jobbar på sitt håll med fallet tillsammans med Winston Nkata.

Den här boken är på 700 sidor. Hälften hade nog räckt gott och väl. Boken är väldigt tung att hålla i och det är svårt att släpa med sig den överallt – såsom jag gör med mina böcker på gång. Det tar ett tag innan jag kommer in i den. Det dröjer ända till slutet innan jag förstår inslagen om det gamla mordet. Kanske är det först då som jag tycker att bokens mord blir spännande. Det mest spännande under de 600 första sidorna är de olika relationer som skildras. Människonaturen är onekligen komplex och det har författaren sannerligen koll på!

Mitt omdöme blir högt.