Banbrytarna

Bok av Per Nguyen-Johansson
»En fascinerande och spännande skildring av den moderna idrottens framväxt [...] oavbrutet fascinerande, underhållande och samtidigt lustfyllt intresseväckande. Banbrytarna är skriven på ett utmärkt, spänstigt språk«.  Staffan Wennerlund - BTJ (Betyg 5 av 5) »Välskriven och mycket intressant, inte minst genom flera underhållande anekdoter.« Sven Elofsson - Smålandsposten Under 1920-talet formades mycket av det moderna. Vi fick rösträtt, radio och Garbo. Idrotten präglades också av pionjärer och premiärer. I Sverige föddes Allsvenskan, Tre Kronor och Vasaloppet. De första riktigt folkkära stjärnorna tändes. Klarast på den svenska horisonten lyste Arne Borg - vår cigarrökande simkung som tävlade mot Tarzan och pratade som Zlatan. Som radade upp rekorden, men samtidigt mötte tungt motflyt. När den tystlåtne tungviktsboxaren Harry Persson tog klivet över Atlanten höll hela Sverige andan. Drömde om ett möte med idolen Jack Dempsey. I USA rådde en idrottens guldålder. Några invandrade svenskar hade redan funnit jobb där, som proffs i amerikansk fotboll och baseboll. Här hemma var pengar portförbjudna. Allsvenskan cementerade fotbollens ställning som folksporten nummer ett. Vintertid värmdes svenska idrottshjärtan av Gillis Grafström och Särna-Hedlund. På löparbanorna jagade Edvin Wide den finske fantomen Paavo Nurmi. Medan Inga Gentzel och andra slogs för att över huvud taget få delta. I sin andra bok berättar journalisten Per Nguyen-Johansson om 1920-talets idrottsikoner. Med Arne Borg som ledstjärna navigerar vi genom ett späckat sportdecennium. Över fem OS och sex kontinenter. Hack i häl på banbrytarna.
En bok om många idrottsikoner på 1920-talet. Idrottsrevolution en tar fart och så som Vasaloppet, Allsvenskan och Tre kronor tar fart.

När jag läste om boken efter jag tackat ja till den så lät det intressant. Och den är verkligen intressant men kan känna att det blev många namn att hålla koll på så det blev samtidigt lite rörigt för mig. Jag gillar att kolla på olika sporter som många utför men jag är ingen som sportar något idag. Har tidigare tränat kyrkbåtsrodd i vuxen ålder när jag bodde i Dalarna och även fotbollsskola i barnsben men närmare än så har jag inte kommit sporten. Men ni som gillar historia om sporten ska verkligen ge denna en chans