Ditt eget speciella hus

Bok av Eva Sjöberg
Tänk om du skulle bygga ditt eget hus! Och bestämma allt. Vad kul det skulle vara, eller hur? Skulle du bygga ditt hus i stan eller på landet? Skulle huset vara stort eller litet? Skulle du bygga hemliga rum och torn? Lär dig en massa spännande fakta om husbyggen och material och bli inspirerad att bygga fantastiska hus åt både dig och dina vänner. Boken är faktagranskad av Stadsbyggnadskontoret i Jönköping.
Femåringen tycker: Eftersom femåringen är van vid att lyssna på ganska långa böcker var inte det här något problem, även om det är ganska mycket text. Han tyckte om att titta på illustrationerna och att fantisera fram ett hus. Speciellt roligt med formen på huset, eftersom illustrationen visar ett bananformat hus, vilket han skrattade gott åt bra länge.

Mamman tycker: Det här är en fantasifull bok fullsmockad med fakta om olika sorters hus, men också andra saker, såsom vattnets kretslopp och vad man absolut inte ska spola ner i toaletten. Medan man läser kan man fundera på många saker, hur ens eget hus ser ut och vad man skulle vilja ändra på eller hur det skulle vara om man byggde allt från början. Det går också att prata om fördelar och nackdelar med olika hustyper, var man bor eller liknande. Så det här är en väldigt pedagogisk bok med många diskussionsmöjligheter.

Illustrationerna är också väldigt pedagogiska och passar bra till texten, de hjälper även till att förstärka inlärningsmöjligheterna genom att koppla ord till bild.