Morrklo

Dread Cat
Bok av Michael Rosen
Alla mössen brukar fly för livet när den otäcka katten Morrklo dyker upp. Men nu har Morrklo lovat att bli en snäll katt. I stället för att jaga mössen tänker han mata dem med läckra ostbitar! Men kan mössen lita på Morrklo? Är deras krig med den fruktade katten verkligen över? En lättläst djursaga om hur viktigt det är att samarbeta och hjälpas åt när livet blir svårt, rikt illustrerad av Nicola O"Byrne.
Alla mössen är rädda för den elaka och sura katten Morrklo. Mössen är så rädda att Morrklo aldrig lyckas fånga någon mus trots att det är hans jobb. Men en dag kommer Morrklo på att han ska bli snäll och bjuder mössen på ost och de behöver aldrig vara rädda för honom mer, eller?
Morrklo är en ganska grym berättelse för små barn. Lite i grymmaste laget kan jag tycka, då Morrklo äter upp mus efter mus under berättelsens gång. Även om boken slutar bra till slut och visar hur viktigt det är att samarbeta och ta hand om varandra. Budskapet är bra och viktigt men det borde man kunnat visa på ändå utan att så många möss strukit med tycker jag. Det är ett fåtal rader text på varje sida och texten är enkel och passar därmed också de mer läsovana barnen. Översättningen är bra gjord och väl anpassad för svenska förhållanden. Jag gillar illustrationerna i boken, de är i fina färger och mössen är otroligt gulliga medans katten ser riktigt lömsk ut. Formatet på boken är väldigt trevligt, boken är liten och smidig och lätt att ha med sig. Längst bak i boken finns en översikt över svåra ord och också lite frågor om man vill arbeta med boken.