Villivonkansbooks

Recensioner

Min första bok om hundar : Min första bok om hundar
Bok av Dawn Bates

Betyg 4
Min första bok om hundar är en bok som riktas mot barn från 9 år och uppåt. Men den funkar precis lika bra till vuxna hundägare som vill ha en bok där instruktionerna är tydliga och enkla utan krusiduller. Det finns mängder av olika träningsövningar som lämpar sig för både valpar och vuxna hundar. Jag har testat ett gäng övningar tillsammans med Disa, de funkar fint även i praktiken. Utöver alla praktiska övningar i boken så finns det också information om vad man bör tänka på vid valpens hemkomst, hur man lär känna sin hund, hundars kroppsspråk, motion och en mängd ytterligare ämnen. Boken är väl anpassad för svenska förhållanden och den förespråkar milda och positiva metoder vilket jag uppskattar. Författaren tänker också säkerhet när det gäller barn, vilket är väldigt bra. Små tips med saker man kan tänka på flikas in här och där på ett trevligt och tilltalande sätt. Det här en riktigt bra bok för de som kanske har sin första hund eller för barnet som vill börja träna med hunden på egen hand, boken ger en bra start på hundlivet!

Mitt hemliga liv
Bok av Jenny Fagerlund

Betyg 4
Jenny Fagerlund är otroligt bra på att skriva varma romaner som fångar hjärtat och Mitt hemliga liv är inget undantag. Den känns som en varm och omhuldande mysig filt som man drar om sig när vinden viner och höstrusket pågår för fullt och som man aldrig vill krypa ur igen. Berättelsen om Moa som ärver sin farmors lägenhet är lättläst och har ett driv framåt som gör att den är svår att lägga ifrån sig innan hela boken är färdigläst. Jag gillar Moa, hon är en karaktär som är lätt att tycka om, men jag är inte lika förtjust i hennes självupptagne pojkvän Ruben. Moa ärver inte bara lägenheten efter farmor utan också hennes hund, kungspudeln Iris. Jag älskar djur och är också väldigt svag för djur som figurerar i böcker, så Iris gillar jag skarpt! Mitt hemliga liv är en charmig roman om familjehemligheter och om att våga följa sitt eget hjärta! Den passar alla som vill få en härlig lässtund i höstmörkret!

En nästan perfekt mamma
Bok av Lilly Emme

Betyg 4
Skönhetstävlingar för barn är en helt främmande värld för mig men för hemmafrun Poppy i Cambridge så hör det till vardagen. Hon lägger enormt med tid och pengar på att dottern Ruby ska se så bra ut som möjligt. Det är en ytlig värld de lever i, men för den skull så känns inte boken ytlig. Författaren har skapat en karaktär med djup och behandlar viktiga ämnen som mobbing, ensamhet och utanförskap i sin bok. Det är en bok som får mig att förfasas över skönhetstävlingar och falska människor som missunnar andra och det är svårt att inte bli upprörd över Poppys bästa väns ytlighet och sätt att se ner på folk. Jag gillar att se hur Poppy växer genom berättelsen och hur hon finner sitt rätta jag. Jag skulle gärna se en fortsättning på boken, då jag är nyfiken på hur det går framöver för hela familjen. Det är underhållande läsning som lockar till skratt trots sin lite allvarliga underton. Farmor Maureen bjuder på knasigheter av olika slag och hon beskrivs så väl att det är lätt att se henne framför sig. Boken är lättläst och med ett bra tempo, vilket gör att sidorna rusar förbi. En nästan perfekt mamma är en trivsam feelgood, den passar alldeles utmärkt till att fly vardagen med för en stund!

Efter det som hände
Bok av Åsa Ringdahl

Betyg 4
I Åsas debutroman Det handlar om oss fick vi följa Johan och Malin och hänga med på ett hörn när de blev kära. I uppföljaren finns de med i lite bakgrunden men här är det istället Johans kompis Simon som står i fokus. Simon har en flickvän i hästtjejen Amanda men plötsligt vill Amanda ta en paus. Betyder det att det är slutet på relationen då eller kan de hitta tillbaka till varandra? Tur att Simon alltid har sin bästa vän Fanny vid sin sida, men även där visar det sig snart bli ganska komplicerat.

Det är en lättläst och drabbande bok för unga vuxna. Författaren är skicklig på att skildra ungdomars liv och fångar alla omvälvande känslor på ett trovärdigt sätt. Simon är en schysst kille som vill alla väl och som medlar så mycket bland kompisarna att han nästan glömmer bort sig själv i stället. Hans sätt att känna in tjejer och inte bara dundra på (t.e.x. vid sex) är ett utmärkt föredöme för andra unga killar. Boken känns väldigt välskriven och det är som att minsta ord vägts av för att passa perfekt in i berättelsen. Jag uppskattar att boken utspelar sig i Östersund och att hockey har en viktig roll i historien. Hade gärna sett att hästarna synts lite mer även i denna del, nu är de med lite flyktigt på några ställen. Det här är en bok som jag vill sätta i händerna på killar i högstadiet- och gymnasieåldern, den är ganska tunn så den borde kunna locka även de motvilliga läsarna. Boken passar ungdomar från 13 år och uppåt, men den funkar också bra till en 41-årig ”tant”! Jag ser fram emot att läsa fler böcker av Åsa framöver!

Handbok för superhjältar 5 - Försvunna
Bok av Elias Våhlund

Betyg 5
Vi har läst de fyra första delarna i succé-serien Handbok för superhjältar innan, det är en serie som tilltalar både mig och sonen väldigt mycket. Lyckan blev stor när vi upptäckte att det skulle bli fler delar i serien om Lisa. Fortsättningen Försvunna är precis lika bra som delarna innan. Dock är den aningens läskigare då flera barn försvinner spårlöst på nätterna. Det är riktigt spännande läsning som avslutas med en cliffhanger, vilket gör att det känns som det är evigheter kvar tills i januari när nästa del kommer. Liksom tidigare delar är det starka ämnen som rättvisa, utanförskap och ensamhet i fokus. Men också fin kamratskap och gemenskap. Sonen är som besatt av den här boken och läser den både i skolan och hemma, han har läst den så många gånger att han kan texten utantill vid det här laget. Sonen är annars inne i en period där han är lite motvillig till att läsa, men det gäller inte den här boken! Det är en bok som passar väldigt bra till att locka fram lässuget hos barn med. Men den passar precis lika bra att högläsa eller för nybörjarläsaren att läsa själv. Denna färgsprakande och fängslande bok rekommenderas varmt till barn från ca 6 år och uppåt!

Pippi på rymmen
Bok av Astrid Lindgren

Betyg 5
1970 skrev ursprungligen Astrid Lindgren Pippi på Rymmen. Då var det ett filmmanus och vi är nog åtskilliga inkluderat mig som är uppväxta med den filmen. Nu har för första gången Pippi på Rymmen också illustrerats, det av serieskaparen Fabian Göranson.
Det är en härlig nostalgitripp att få återse Pippi, Tommy och Annika och följa med dem när de rymmer hemifrån. Det blir äventyr av alla slag, som t.e.x att åka i en tunna nerför floden, flygande bilar, kor som äter upp kläderna när de badar och åskoväder. Det händer något hela tiden och det är underhållande läsning från start till mål att hänga med på Pippis, Tommy och Annikas alla olika upptåg. Fabians illustrationer är så klockrena i sin stil och passar berättelsen otroligt bra. Boken är rolig att läsa för både barn och vuxen. Den rekommenderas varmt till barn från ca 3-4 år och uppåt!

Fula tjejer
Bok av Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck m.fl.

Betyg 4
Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson är i mitt tycke några av Sveriges bästa ungdomsboksförfattare och jag har läst i princip alla böcker som de skrivit var för sig. Lyckan blev stor när jag såg att de tillsammans startat ett projekt som innefattar tre böcker, där Fula tjejer är den första boken i serien. Boken utspelar sig på högstadiet i Gnesta och vi får omväxlande följa tre tjejer; Tilde, Eleni och Jasmine som till en början inte verkar ha så mycket gemensamt. Men när kontot Fula tjejer fortsätter att hänga ut tjejer slår de sig samman för att ta reda på vem som ligger bakom kontot.
Boken är förbaskat bra! Jag gillar hur tjejerna skildras och att de inte bara sitter där och tar emot all skit utan de tar saken i egna händer för att få stopp på den som ligger bakom kontot. Jag njuter för fullt när de lyckas sätta dit den skyldige och ger igen. Det är riktig girlpower de visar! Boken är otroligt välskriven och det märks inte ett dugg att det är tre författare som skriver, de är så samkörda och det lirar så snyggt att man inte märker vem som skriver vad eller när/om ett författarbyte sker. Det märks att författarna är rutinerade på den här målgruppen, det är trovärdigt med dialoger och händelser. Fula tjejer är en drabbande ungdomsroman om tjejer som blir starka tillsammans och jag längtar efter att få läsa fortsättningen!

Ta ingen skit, Ann-Britt
Bok av Christina Larsson

Betyg 4
Ann-Britt är strax över femtio och bor med maken Krister i en stort hus som ständigt måste städas. Jobbar gör hon på Arbetsförmedlingen där stora förändringar i organisationen är på gång. Ann-Britt är den som alltid ställer upp för andra, hon fixar och donar hela tiden men mår egentligen inte så bra själv. Hon har glömt bort sig att tänka på själv i sin vilja att vara alla till lags. Men när huset ska säljas och Ann-Britt hamnar i en lägenhet alldeles ensam börjar hennes uppvaknande att ske.
Det är en underhållande berättelse om att hitta tillbaka till sig själv igen och att våga stå på sig. Något som är lättare sagt än gjort när omgivningen tar för givet att man ska fortsätta i samma gamla hjulspår som tidigare. Jag gillar den starka gemenskapen och all pepp som de nya vännerna ger Ann-Britt, vilket härligt gäng de är! Sen är det ganska roligt med alla små hyss de hittar på för att ge igen. Boken är en också en liten påminnelse och tankeställare, hur mycket gör vi egentligen för att vi själva vill det och för att det är roligt? Och inte för att andra förväntar sig det av en.. Tror att vi är många liksom Ann-Britt som glömmer det ibland. Berättelsen är väldigt bra skriven, den har en träffsäker ton och en handling som fångade mig direkt. Jag sträckläste den här boken från pärm till pärm för den var helt omöjlig att lägga ner förrän den var utläst. Ta ingen skit, Ann-Britt är en varm och dråplig feelgoodroman med djup, som bjuder på en riktigt trivsam läsupplevelse!

Curare
Bok av Martin Rössel

Betyg 3
Curare är den första boken om kriminalinspektör Erika Hård som jobbar på sektionen för grova brott i Stockholm. En man hittas död i en fin lägenhet på Strandvägen och när Erika och hennes kollegor kommer dit inser de att mannen blivit mördad på ett ohyggligt sätt. Mannen har blivit drogad och sen styckad medans han fortfarande var vid liv. Det är en ganska rå och detaljerad beskrivning av mordet och jag blir lite illamående. Författaren beskriver det så väl och detaljerna målas upp väldigt tydligt framför mig. Ganska snart ser vi att mördaren inte nöjde sig med detta offer och strax därefter hittas ytterligare en död. Frågan är hur många fler det är som ska bli av med livet innan Erika sätter dit mördaren? I boken får vi lära känna Erika bättre, hon är lite av en ensamvarg som är van att klara sig själv och har lite svårt att släppa människor inpå livet. Däremot känns det som jag som läsare får lära känna henne riktigt bra. Det är en tuff tjej som tränar kampsport och som har skinn på näsan. Jag gillar alla hänvisningar som görs till den musik som Erika lyssnar på och jag kan inte annat än dra på munnen när hon till och med lyssnar på författarens egna alster. Det är en deckare där det händer mycket hela tiden men trots det så tycker jag att boken är aningens seg i mellanåt. Men det är en fascinerade huvudkaraktär författaren har i Erika och det kan bli spännande att se hur allt utvecklar sig för henne i eventuella kommande böcker!

Vilse
Bok av Evalotta Belin och Ola Belin

Betyg 3
Vilse handlar om Flora som följer med sin mamma till affären för att handla mat. Flora brukar vara den som hämtar grejerna och lägger i kundvagnen och mamma läser på listan. Flora springer och hämtar en vara men när hon kommer tillbaka så hittar hon inte sin mamma. Var är mamma? Plötsligt blir turen till affären ett riktigt äventyr.
Det är en charmig och fantasifull berättelse om hur en tur till affären kan bli något helt annat än det som är tänkt. Hur ska man kunna hitta mat mitt ute i djungeln? Hur är det att dricka O`boy ur en sko? Det är en trevlig och söt liten bok men jag känner ändå ett visst mått av besvikelse. Författarnas tidigare böcker Tända lampan och Rut flyttar ut var helt fantastiska och den här når inte riktigt upp till samma nivå. Men för de lite mindre barnen kan det vara en alldeles lagom spännande läsupplevelse att följa med Flora till affären.