Recensioner av Villivonkansbooks

Allt att vinna av Wilma Möller

Betyg 3
I Allt att vinna får vi hänga med femtonåriga Nora till galoppbanan. Noras egna häst, det arabiska fullblodet Kasimira ska delta i en stor tävling och de ska tillsammans tillbringa några veckor vid tävlingsbanan. Det blir händelserika veckor, då massa konstiga händelser sker och det verkar som några hela tiden försöker sätta käppar i hjulen för de tävlande.

Det är sällan som hästböcker utspelar sig vid galoppbanan och därför är det väldigt roligt att få ta del av den världen på nära håll. Själv har jag bara varit åskådare på en galopptävling i mitt liv, men det var verkligen en häftig upplevelse att se hästarna spränga fram ur startboxarna och sen ge järnet ändå in i mål. Det märks att författaren är väl insatt i galoppvärlden och allt internt som pågår där och det gör hela historien trovärdig. Persongalleriet är intressant och fångar mitt intresse och det är lagom med karaktärer att hålla reda på. Berättelsen är välbeskriven och med målande miljöer, vilket gör att det nästan känns som jag står där på stallbacken själv och ser allt utspelas framför ögonen på mig. Det är full fart från start till mål i boken och det är händelserikt hela tiden, det är nästan så mycket händelser att det med fördel kunde ha blivit två böcker av allt. Allt att vinna är en spännande debutroman som riktar sig mot ungdomar, men den passar precis lika bra även till vuxna läsare som gillar hästar!

3 +!

Vindarna viskar ditt namn av Anne-Lie Högberg

Betyg 4
Vindarna viskar ditt namn är en berättelse om gamla familjehemligheter som döljts undan under många år men som nu riskerar att komma till ytan och ändra allt. Genom berättelsen får vi omväxlande följa Vanja, Lilly och Lina och höra allas versioner. Jag gillar upplägget med boken och att kapitlen är korta och har ett starkt driv framåt hela tiden. Sidorna rusar förbi tack vare det och jag vill hela tiden läsa ytterligare ett kapitel. Anne-lie skriver medryckande och väldigt bra vilket gör boken otroligt lättläst. Det är en fängslande historia som författaren bygger upp och jag blir helt fast i den. Alla tre karaktärerna är intressanta att följa och jag är nyfiken på dem, allra mest på Lilly som är lite av ett mysterium och håller sig för sig själv. Den väcker en del tankar om hur lite man egentligen vet om andras liv och hemligheter, till och med i lägen där man kanske tror sig känna en person på riktigt. Vindarna viskar ditt namn rekommenderas varmt till alla som gillar att läsa om relationer och familjehemligheter!

Kiosken av Anete Melece

Betyg 4
Kiosken har utsetts till årets bästa bilderbok i författarens hemland Lettland. Det är lätt att förstå varför! Det är en oerhört charmig liten bok som handlar om Olga som tillbringar all tid i sin kiosk. Där träffar Olga kunder som hon vet exakt vad de önskar varje dag och livet rullar på. Men Olga drömmer egentligen om resor och ett annat liv och en dag händer plötsligt något oväntat som tar Olga och kiosken ut på en resa.
Det är en berättelse som till en början är lite sorgsen men som ändå ingjuter hopp och som visar att det kan bli bättre och till och med riktigt bra. Texten är väl avvägd för målgruppen (3 år och uppåt) och den bjuder på härlig underfundig humor. Översättningen känns bra anpassad till det svenska språket och det gör att läsningen flyter fint. Illustrationerna är fina och gjorda i milda behagliga färger, jag blir glad av att titta på bilderna och se alla detaljer. Det är en riktigt trevlig liten barnbok som passar alla barn oavsett kön, man ska inte avskräckas av den rosalila framsidan, inuti känns inte boken riktad mot något specifikt kön!

Fjodor hux flux av Pelle Forshed

Betyg 4
Fjodor är en kille som går i lågstadiet. Han är lite försiktig och osäker och ganska lik många barn i den åldern. Boken är en seriebok som är uppdelad på 5 olika kapitel innehållande en egen liten story: Högläsning, Festen, Genvägen, Drakjakten och Men åk då. Alla olika berättelser börjar ganska vardagsnära för att sen dra iväg i full fart. Fjodor har ganska mycket otur kan man säga och det händer en hel uppsjö av oväntade saker när han ska göra något. Han ramlar, fastnar i saker, snubblar och blir inlåst. Det är mycket dramatik och stor dos underhållning att hänga med i Fjodors knasiga värld. Tempot är högt och berättelsen bjuder på humor i både bilderna och texten. När sonen och jag läste boken ihop så skrattade han så han nästan kiknade stundtals. Han har alltid haft roligt åt folk som snubblar eller klantar sig på etteller annat sätt, så det här var precis rätt sorts humor för honom. Det är lite speciellt att läsa serier och jag tror knappt jag gjort det själv sen min egen barndom. Men jag gillar det och jag tror att den här boken kan locka många barn som är lite rädda och osäkra i sin läsning, eller de som normalt inte gillar att läsa alls. Här dras man med i berättelsen direkt och serierutorna gör att man fastnar och bara vill fortsätta framåt. Boken blev utgiven redan 2017 men har nu släppts igen i nytt format och med en nyskriven serienovell i boken. Det tackar vi för, för jag hade helt missat den här boken första gången den släpptes. Boken passar alla barn från 6 år och uppåt!

Relationsbibeln : för er som vill hålla ihop länge av Klara Doktorow

Betyg 4
Relationsbibeln är en fullspäckad handbok för alla som vill skapa och lyckas behålla ett väl fungerande förhållande. Relationsexperterna Klara Doktorow och Veronika Palm bjuder på sina allra bästa tips både när det gäller dig själv, din partner och ert förhållande tillsammans. Boken bjuder på många intressanta tankeväckare och får en att fundera och diskutera med sin partner. Maken och jag har varit ihop i tjugo år i år, så något rätt har vi väl ändå gjort rätt men det finns ju alltid utrymme för förbättringar på många plan och boken hjälper till att öppna ögonen lite och se på förhållandet ur en annan synvinkel. Jag gillar det personliga tilltalet som författarna har och att de bjuder så mycket på sig själva. Vi får många exempel ur författarnas egna liv och hur de har agerat i vissa situationer och hur man kanske skulle gjort i stället. Det är ingen bok som kommer med pekpinnar och tillrättavisar en, utan den visar istället på möjligheter och hur man kan tänka i vissa tillfällen. Det är en bok man skulle vilja skicka med dem som är på väg att ge sig in i sitt första förhållande eller för den som startar om på nytt med en ny partner. Boken har en snygg layout och är trevlig att bläddra i och jag gillar upplägget med den. Jag har läst lite då och då i den, då det är ganska mycket att ta in och den kräver en del eftertanke. Passar alla som är intresserade av att investera i sitt förhållande!

Fritt fall av Anneli Olsson

Betyg 3
Fritt fall är första delen i en serie om resesäljaren Alva Bergman och det är också författarens debutroman. I boken får vi följa Alva som har det bra tillsammans med sin pojkvän Tony. Eller ja det tror hon i alla fall tills Tony plötsligt dumpar henne via ett sms. Då rasar hennes värld. Men hennes bästa vän övertalar henne att följa med på en långresa och lite motvilligt hakar Alva på. Dock går inget som planerat och Alva tvingas till slut resa iväg helt själv.
Det är en underhållande berättelse om Alva och hennes strapatser som vi bjuds på i boken. Det händer hela tiden mycket runt Alva och det blir en hel del knasigheter. Ibland händer det kanske lite väl mycket. Alva är en ganska osäker person och jag önskar att hon hade tuffat till sig lite mer och inte lyssnat så mycket på andra. Genom Alva får vi följa med till länder jag själv inte besökt, men det känns nästan som jag varit där nu, då författaren beskriver både platser och själva resandet detaljerat. Fritt fall är en lättläst bok om livsval, resor och kärlek som passar perfekt att läsa i hängmattan nu under sommaren!

Arthur Peppers diskreta charm av Phaedra Patrick

Betyg 4
Den här boken köpte jag för flera år sen när vi var på semester. Jag var sugen på att läsa den redan då, men sen hamnade den ändå i hyllan bland mina andra hyllvärmare i flera år. Men nyligen fick jag ett infall och började läsa den och undrade såklart genast varför jag inte gett mig på boken innan, den är ju så mysig. Arthur Pepper är en änkling som har sina väl intrampade rutiner. Allt ska göras på exakt samma tid och på samma sätt och det går absolut inte att ändra på. Men när han hittar ett armband fullt med berlocker efter sin avlidna fru, startar det igång något för Arthur. Han börjar följa ledtrådarna i form av berlockerna och det tar honom ut på både en fysisk resa och en själslig resa. Arthur är en speciell man, men han har något jag inte kan sätta fingret på som gör att jag bara gillar honom direkt. Det är roligt att få följa med hans strapatser. Boken är perfekt att sjunka in i om man vill glömma allt annat ett tag. Den är så lättläst och roligt skriven och det är verkligen riktig feelgood ut i fingerspetsarna. Boken är författarens debutroman och det är nästan svårt att tro, Phaedra Patrick kan det här med att skriva feelgood och känns som en rutinerad författare redan. Nu blir jag sugen på att läsa hennes nästa bok, I hjärtats bibliotek, sån tur att jag redan har den hemma i hyllan på vänt!

Hjärngympa för hundar av Sophie Collins

Betyg 4
Hjärngympa för hundar är en bok som är alldeles fullspäckad av bra övningar för dig och din hund. Övningar som är lätta att göra varsomhelst, större delen funkar till och med utmärkt att göra inomhus. Jag gillar boken för den har en enkelhet och tydlighet som gör att den passar många. En del kan också skrämmas av tjocka tegelstenar med spaltmeter av information och krångliga instruktioner, den här boken är långt i ifrån det. I varje övning förklaras det tydligt hur man ska göra, vad hunden lär sig och varför övningen är användbar. Jag har testat ganska många av övningar tillsammans med vår sexmånaders schäfervalp. Övningarna har funkat jättebra och varit lätta att göra med en valp. Men de funkar minst lika bra att träna på med en vuxen hund. Jag gillar att vi fick tips på några andra tillvägagångssätt på ett par övningar som vi har gjort tidigare på valpkursen och det gjorde att vår valp plötsligt förstod övningarna bättre. Boken är kanske lite för enkel för den avancerade hundägaren som tränar och tävlar men för oss ”vanliga” hundägare är den en alldeles utmärkt bok som ger bra tips på övningar som inte kräver massa specialutrustning. Rekommenderas varmt!

Lyckan finns i ett ögonblick av Kate Eberlen

Betyg 3
I Kate Eberlens nya bok får vi resa genom boken i Rom. Det är en stad som jag aldrig har besökt men efter att ha läst boken så känns det nästan som jag varit där. Författaren gör målande beskrivningar och via karaktärerna Alf och Letty så får vi ta del av många fina miljöer i Rom. De fina miljöerna blir en perfekt kuliss för ljuvlig romantik vilket också karaktärerna i boken får uppleva. Det är en berättelse som tar tid och som broderas ut sakta men utan att bli det minsta seg. Vi får ta del av berättelsen i nutid men också dåtid och anledningen till att både Alf och Letty lämnade London respektive Blackpool för att hamna i Rom på samma språkkurs.
Det är en romantisk berättelse om kärlek med komplikationer som värmer hjärtat. Jag tycker att den var bra även om den i mina ögon inte nådde upp till riktigt samma nivå som författarens förra bok Som om du inte fanns. Men det är en mysig bok att sjunka in i en regnig sommardag och drömma sig bort till Italien med.

Sommarlägret av Katarina Ekstedt

Betyg 4
Sommarlägret är den fjärde delen i serien om kompisarna Silje, Rurik och Kostas som går på Rekordskolan. I denna del bär det iväg på sommarläger för kompisarna och det blir ett händelserikt läger med fallskärmar, åsnor, kanoter och boende i tält. Men även spännande äventyr och nya vänskaper. Det är roligt att få återse vännerna i Rekordskolan och hänga med dem på sommarlägret. Boken har ett högt tempo och det händer mycket hela tiden, här är det inte tal om några långa och sega transportsträckor. Författarna skriver spännande och väldigt bra tillsammans och man blir lockad av att hela tiden läsa ytterligare ett kapitel och ett till osv. tills boken plötsligt är slut. Boken avslutas med en sån cliffhanger att både sonen och jag skriker NEJ högt, när den är slut. Vi vill ju veta på en gång hur det går. Men det är ett smart drag för att locka läsarna till nästa del i serien! Boken känns inte riktad speciellt mot varken killar eller tjejer och det gillar jag, den passar alla barn oavsett kön lika bra. Illustrationerna är fint gjorda i svartvitt och jag gillar särskilt mycket de utsöta åsnorna med sina långa öron. Sommarlägret är en fantasifull och charmig berättelse för barn från ca 6-7 år och uppåt. Boken går att läsa fristående men man missar då en hel del vad som hänt innan i serien, så den läses bäst i följd i serien!
-