Recensioner av Villivonkansbooks

Hundra skäl att leva av Richard Roper

Betyg 4
Andrew jobbar som dödsfallsutredare och försöker leta reda på anhöriga när någon dött ensam. Det är ett speciellt jobb men Andrew är också ganska speciell. Han lever ensam och trampar på i exakt samma hjulspår som han alltid gjort, men på jobbet tror alla att han har både fru och barn. När chefen kommer på att de ska köra hemmahos-kvällar hos var och en får Andrew panik. Hur ska han ta sig ur det?

Det är en berättelse som griper tag direkt och jag blir som uppslukad i Andrews liv. Till en början är det en ganska tragisk berättelse om en väldigt ensam man. Det nästan skär i hjärtat av att läsa om den ofrivilliga ensamheten, men samtidigt är boken så fint berättad och har en sån härlig underfundig humor att det är omöjligt att inte skratta. Man får känslan av att vilja skratta och gråta på samma gång. Författaren gestaltar dessa karaktärer otroligt bra och bjuder samtidigt på målande beskrivningar så det känns som en film som spelas upp framför ögonen på mig. Den här boken skulle passa väldigt bra att göra film av och jag hoppas att någon snappar upp den och gör det. Hundra skäl att leva är författarens debutroman, det är en bok som bjuder på en charmig läsupplevelse som stannar kvar i hjärtat långt efter att boken är utläst!

Vårt lilla landslag - revanschen av Mats Wänblad 

Betyg 4
Revanschen är den andra boken i serien om Vårt lilla landslag som är framtagen i samarbete med Svenska Fotbollsförbundet. Sonen och jag läste den första boken som var riktigt bra. Revanschen är minst lika bra, nästan lite bättre för nu känner vi karaktärerna och kan stilen på serien. Ofta är barnböcker som handlar om fotboll väldigt riktade mot killar men inte den här. Den passar både tjejer och killar precis lika bra och varken texten eller bilderna andas något visst kön. Så bra tycker jag! Sonen är en fotbollsfantast ut i fingerspetsarna och snackar bara fotboll hela tiden. Boken passade honom därför alldeles utmärkt! Texten är väl avvägd och på lagom nivå för målgruppen. I denna bok tränar lagen lite mer och vi får också lära oss mer hur man tränar i fotboll för att bli bättre. Även om berättelsen är en fiktiv berättelse så finns det mycket fakta inbäddat i texten så barnen även lär sig om fotboll vid läsning. Marias illustrationer är som alltid superfina och passar väldigt bra till texten. Det här är en riktigt trevlig serie för unga fotbollsälskare som funkar kanonbra som högläsningsbok, men den funkar också bra att läsa själv för barnen. Vi hoppas att Vårt lilla landslag får många fler delar skrivna om sig. Passar barn från ca 6 år och uppåt!

Fritt fall av Jessica Barry

Betyg 4
Fritt fall är författarens debutroman som har översatts till hela tjugo olika språk redan. Det är en riktigt bra debutroman där författaren lyckas koppla grepp om läsaren redan vid första sidan. Tempot är högt rakt igenom och med lagom långa kapitel där vi får följa en mamma och hennes dotter i omväxlande kapitel. Dottern Allison är med om en flygplansolycka och alla tror att hon är död. Vilket också rapporteras till hennes mamma Maggie. Maggie vill dock inte vill tro att Allison är död och beslutar sig för att ta reda på sanningen. Det blir en intensiv jakt på sanningen med flera personer som motarbetar. Berättelsen är snyggt konstruerad och bjuder på flera oväntade vändningar. Fritt fall är en fängslande thriller som bjuder på en riktigt spännande läsupplevelse! Efter en sån här stark debut, blir jag väldigt nyfiken på vad som ska komma härnäst från författaren!

Tistelhonung av Sara Paborn 

Betyg 3
Tistelhonung är en av de nominerade böckerna till Årets bok 2020 och den har uppmärksammats en hel del på sociala medier. Jag har sett ett antal översvallande recensioner på boken, vilket gjort mig nyfiken på den samt gett mig en del förväntningar. Kanske var mina förväntningar lite för höga, för när jag läst ut boken är det med ett viss mått av besvikelse som jag slår igen den. Det är en trivsam roman i makligt tempo som berättas. Det är starka kvinnoöden och gammal kärlek som aldrig glömts och vi får följa Veronika år 1955 i Båstad när hon träffar Bo och ljuv kärlek uppstår. En romans som lämnar ett stort avtryck och som Veronika berättar om för journalisten Ebba år 2019 när de träffas för en intervju. Deras öden vävs ihop och blir till en fin enhet till slut. Berättelsen har egentligen alla förutsättningar för att bli en hit för mig, men ändå så blir den inte det. Jag blir inte berörd av berättelsen och jag känner heller inte med karaktärerna vare sig på ett positivt eller negativt sätt. Jag önskar att jag hade antingen tyckt om dem eller starkt ogillat dem för att känna lite mer. Nu blev det istället en helt okej läsupplevelse som tyvärr inte kommer stanna kvar hos mig efteråt. Men jag är ändå glad åt att jag har läst den och fått bilda mig en egen uppfattning!

Cilkas resa av Heather Morris

Betyg 3
Cilkas resa är en fristående uppföljare till Tatueraren i Auschwitz, som kom ut i Sverige 2018 och blev en stor succé. Jag läste boken när den kom ut och blev helt knockad av den. Den var så skrämmande och berörande och det är en bok som kommer stanna kvar i minnet i resten av mitt liv. Cilka som den här boken handlar om, fanns med lite även i den förra boken och på läsarnas begäran har författaren skrivit en uppföljare. Jag började läsa boken fysiskt men sen när jag skulle köra bil i ett ärende, så letade jag upp ljudboken och började lyssna. Sen föll det sig så att jag lyssnade på hela boken istället. Kanske var det ett dumt val för jag är fortfarande en ganska dålig lyssnare och tappar en del av innehållet till skillnad mot när jag läser boken fysiskt själv. Men det är väldigt smidigt att kunna lyssna när man samtidigt för annat.

Det är en skrämmande historia som berättas. Att leva i fångläger i Ryssland är brutalt och rått och fångarna har inget värde. De får leva på nästan ingen mat alls och kvinnorna får ständigt vara beredda på att männen i lägret våldför sig på dem. Men trots allt elände som är i fånglägret så finns en framtidstro och en dröm om ett bättre liv och tjejerna hittar en stark vänskap och ett systerskap hos varandra. Cilka är en varm och omtänksam person som tänker mer på de andra än på sig själv och hon är lätt att tycka om. Det är en berättelse som inte lämnar någon oberörd och det är ohyggligt otäckt att veta att det har hänt i verkligen. Boken är en viktig påminnelse om att vi aldrig får glömma vad som har hänt utan vi måste fortsätta prata och läsa om det. Författaren skriver bra och jag blir helt fast i berättelsen, dock är den inte lika trollbindande som Tatueraren i Auschwitz, den var snäppet bättre tycker jag.

Renoveringsobjekten av Eli Åhman Owetz 

Betyg 4
Jag har läst alla böcker som Eli skrivit och tycker väldigt mycket om hennes böcker. Renoveringsobjekten är en fristående fortsättning på Brevvännerna som släpptes förra året. I förra boken var det Malin och Erik som stod i fokus, i denna är det istället Eriks exfru Susanne. Susanne bor i Stockholm men får ett frilansuppdrag i lilla byn Grävinge i Roslagen och hon beger sig dit. Mån om att göra ett så bra jobb som möjligt och sen snabbt sticka tillbaka hem till Stockholm igen. Men under tiden i Grävinge kommer Susanne nära ortsborna och finner en fin gemenskap som håller samman byn.
Eli är en mästare på att skildra mysiga och levande miljöer på landsbygden. Miljöerna är alltid lika välbeskrivna och får mig att genast vilja åka till stället hon beskriver och Renoveringsobjekten är inget undantag. Jag gillar att vi får se gamla karaktärer från tidigare böcker skymta förbi i bakgrunden i böckerna och likaså det berömda trekaffet. Det är trevligt att få följa med på Susannes resa och se henne upptäcka andra sidor av sig själv. Jag fnissar åt författarens pricksäkra skildring av det lite finare folket som tror sig vara förmer än andra och som ser ner på alla andra i byn och helst vill ha bort dem därifrån, finns några likt dem här i vår by också. Berättelsen om Susanne fick mig helt fast och jag läste hela boken i en smäll. Det är en varm feelgoodroman som lämnar efter sig en härlig känsla och jag längtar redan efter nästa bok den författaren!

Alaska av Anna Woltz

Betyg 5
Alaska är en riktig liten pärla till bok! I boken får vi följa Parker och Sven som båda börjar sjuan i samma klass. Sven har epilepsi och är rädd för att få ett anfall i skolan så att alla ska se honom och tycka att han är den där konstiga killen. Parker sörjer sin hund Alaska som lämnats vidare till en annan familj på grund av allergi i familjen och när första skoldagen är slut ser hon Alaska med Sven i sin klass. Sven, den taskiga killen i klassen som retas, han förtjänar inte alls en sån fin hund som Alaska. Parker bestämmer sig för att stjäla tillbaka henne och bryter sig in hos Sven på på natten. I vartannat kapitel får sedan vi följa Parker och Sven.

Det är en fin berättelse om att vara rädd för att vara annorlunda och sticka ut, men också om vänskap som kan dyka upp där man minst anar det. Med träffsäker röst tar författaren oss med in i Parker och Svens liv och det känns som en ynnest att få hänga med dem. Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag läser boken, den är helt underbar. Hunden Alaska spelar en stor roll i boken i sitt jobb som assistanthund men också som en vän som aldrig sviker. Jag gillar att Alaska får ta plats och att författaren visar vilka fantastiska djur som hundar är. Boken är nominerad till Deutscher Jugendliteraturpreis 2019 och det är lätt att första varför!
Läs!

Vingar av silver av Camilla Läckberg 

Betyg 2
Jag har läst flera böcker ur Camillas deckarserie och även den första delen om Faye som kom förra året. Jag blev inte alls knockad av En bur av guld när jag läste den, utan satt snarare med lite fadd eftersmak när jag läst ut boken. När jag fick frågan om jag ville läsa fortsättningen så blev jag ändå nyfiken på om serien om Faye utvecklats till det bättre och tackade ja. Men efter att ha läst boken sitter jag ändå med samma känsla som vid den förra. Jag tycker boken känns lite ihophafsad och ostrukturerad. I denna bok får vi veta mer om hennes uppväxt och genom hela boken får vi tillbakablickar från barndomen i Fjällbacka. Faye är ingen karaktär som jag faller för och jag har svårt att känna några sympatier för henne, det trots att hon genomgått ett helvete som ung. Hon är en väldigt ytlig karaktär och det är mycket lyx och flärd runtomkring henne. Man kan känna tydliga vibbar från författare som Sidney Sheldon, Jackie Collins och andra storsäljare på 80-90 talen, så även när det gäller sex vilket det finns en del ganska detaljerat av i boken. Till bokens fördel så har den ett starkt driv framåt och den är väldigt snabbläst. Nja någon mer bok om Faye blir det inte för mig, nu känner jag mig övertygad om att det inte är en serie i min smak.

Klar himmel av Kristin Fägerskjöld 

Betyg 4
I Klar himmel får vi följa de tre kvinnorna Karin, Léonie och Violet. Det är 1940-tal och andra världskriget pågår för fullt, vilket kommer påverka alla kvinnornas liv på olika sätt. Violet är hemmafru och ständigt orolig för sönerna och hur de ska klara sig, Karin jobbar som sekreterare och bär ständigt på en rädsla för att bli hittad och Léonie är lotta i det brittiska flygvapnet och lever med döden runtomkring sig hela tiden.

Till en början har jag lite svårt att hålla isär de olika kvinnorna men väldigt snart klarnar det och berättelsen griper tag. Det är en debutroman som känns välskriven och man kan ana att författaren lagt ner ett enormt jobb på att få berättelsen trovärdig och passande för tiden den utspelar sig i. Jag är imponerad av hur väl författaren skildrar hur det att leva med kriget runt sig, att ständigt vara på vakt, leva utan tillgång på mat och alla faror som det innebär. De tre parallella historierna vävs skickligt ihop till en och samma på slutet och den har ett slut som värmer hjärtat. Klar himmel är en läsvärd debutroman som passar alla som gillar historiska romaner som berör!

En stark nolla av Sara Lövestam

Betyg 4
En stark nolla är en träffsäker roman för ungdomar. Den speglar samtiden idag där en stor del av livet tillbringas på olika sociala medier. Texas har spanat in André i sin klass, men skulle aldrig kunna samla mod till att prata med honom. Istället fixar Texas en instagram där han utger sig för att vara Hilma, en blond snygg tjej. Det dröjer inte förrän de får kontakt och de utbyter hemligheter och tankar. Men när André vill ses i verkligen blir det problem.

Åh vad jag gillar den här! Det är en rapp berättelse med ett direkt språk som fångar hur ungdomarna låter idag. Texas är en karaktär som jag känner med och jag hejar på honom och vill att det ska gå bra. Jag gillar att det är en kille som är kär i en annan kille istället för de mer traditionella rollerna vi oftast ser. Boken är rolig och lockar till skratt, så mycket att maken blir nyfiken och undrar vad jag läser. Boken är väldigt bra skriven och omöjlig att lägga ner, vilket gör att jag läser hela boken i en smäll! En stark nolla rekommenderas varmt oavsett om man är ungdom eller vuxen, den passar lika bra oavsett!