Sportig ABC-bok

Bok av Åsa Sandell
Brottar-Britta, Diskus-Diana, Padel-Parisa och Zumba-Zandra. Så heter några av alla de starka personligheter som tar plats i Sportig ABC-bok. Kan man spela golf med godisklubba? Och får en motorcykel plats i sängen? Fyndiga rim och roliga bilder gör Sportig ABC-bok till underhållande läsning för både stora och små. "Möt Golf-Gunilla, med arton hål i tänderna, Åksjuka Åsa, X-game-Xena och alla de andra totalt tjugonio (bokstavs-) karaktärerna som var och en i god alfabetisk ordning på ekvilibristiskt rimmad vers presenterar sig själva och den sport de företräder. Det är inte lättförståeligt, knappt barnanpassat men ack så roligt! ... På fyra rader varannanradsrimmad vers diktar författaren tillika proffsboxaren Åsa Sandell om enkom kvinnliga sportutövare. Illustratören Malin Norlander medverkar till att kvinnorna är av olika etnisk härkomst. De porträtteras humoristiskt med gigantiska huvuden i kombination med små taniga kroppar. ... Det är ett ambitiöst verk, långt ifrån nödrim och hastverk, utan istället intelligent, finurligt, smart, elegant och även tokroligt här och var. På sista sidan väntar läsaren en välförtjänt guldmedalj med texten "Du är bäst"!" - Lektör Maria Nestorzon, BTJ-häfte nr 15, 2020
Treåringarna tycker: De tycker mest att det är roligt att peka runt på de olika bilderna men gillar att lyssna på boken eftersom den blir behaglig på rim.

Femåringen tycker: Han tycker egentligen samma sak som treåringarna, även om han gärna talar om att han minsann också kan alla de här sporterna.

Mamman tycker: Jag gillar stenhårt att det här är en bok som har fokus både på sport och på tjejer. Alla som presenteras med sin sport har ett kvinnligt kodat namn, och det finns även representation. Det är inte bara vita kvinnor som får plats. Det är också roligt, i alla fall ur mitt vuxnas perspektiv, att kopplingen till sporten inte alltid har med själva sportandet att göra, utan ibland kan referera till annat.

Illustrationerna är humoristiska och passar bra till bokens rim.