Dior Glamour

Bok av Mark Shaw
I denna bok visar författaren och den ikoniska modefotografen Mark Shaw 200 av sina bästa fotografier. Boken skildrar ikoniska klänningar från modehuset Christian Dior. Bilderna är tagna under åren 1952-1962 i en tid när ultralyxiga klänningar från modets huvudstad Paris var den största statusmarkören. Boken är ett stycke modehistoria samt visar den revolutionerande utvecklingen av modefotografering.
Författaren och fotografen Mark Shaw tar med läsaren på en otroligt vacker resa bland klänningar, glamour och hantverk. Dior är ett av världens kändaste modehus och har skapat otroliga kreationer genom åren. I denna bok bjuder stjärnfotografen på några av sina bästa bilder från åren 1952-1962. Bilderna skildrar modeindustrin i Paris under dessa år där lyxmärken som Christian Dior regerar. Det är en makalös skildring av modets historia, men även av fotograferingen av mode.

Mark Shaw är även en av modeindustrins mest ikoniska och kända fotografer. Hans sätt att fotografera revolutionerade industrin. Han vågade gå nära objektet och resultatet blev ett intimt fotografi med en djup detaljrikedom. I denna bok samlar han sina 200 bästa fotografier. Bilderna är både i färg och svartvitt, vilket ger en härlig dynamik till boken. På samtliga bilder skildrar Dior klänningar från 50- och 60-talet. Här finns även bilder från backstage och när societeten provar och bär klänningarna. Boken är ett stycke modehistoria och tar med läsaren till en svunnen glamorös tid i modets huvudstad Paris.

Denna bok är mycket vacker och intressant. Den är inget hastverk. Tvärtom känns detta snarare som en del av författarens livsverk. Ett måste för alla som är intresserade av mode och fotografi.