Kiosken

Kiosks
Bok av Anete Melece
Årets bästa bilderbok i Lettland! "En underbar, livsbejakande berättelse" - Ingalill Mosander, Aftonbladet "historien om Olga har dold sprängkraft då den är fylld av hopp, humor och -- ändå -- viss handlingskraft" - Pia Huss, Dagens Nyheter Sedan många år tillbaka arbetar Olga i sin kiosk -- det är nästan som om hon har blivit ett med kiosken! På kvällarna drömmer hon om att resa till varma länder med vacker solnedgång. En morgon ligger paketen med dagens tidningar lite längre bort än vanligt ... Det blir början på ett dramatiskt äventyr! Kiosken är en egensinnig bilderbok som utnämnts till årets bästa bilderbok i Anete Meleces hemland Lettland. Nu utkommer den äntligen på svenska i översättning av Juris Kronbergs.    
Kiosken har utsetts till årets bästa bilderbok i författarens hemland Lettland. Det är lätt att förstå varför! Det är en oerhört charmig liten bok som handlar om Olga som tillbringar all tid i sin kiosk. Där träffar Olga kunder som hon vet exakt vad de önskar varje dag och livet rullar på. Men Olga drömmer egentligen om resor och ett annat liv och en dag händer plötsligt något oväntat som tar Olga och kiosken ut på en resa.
Det är en berättelse som till en början är lite sorgsen men som ändå ingjuter hopp och som visar att det kan bli bättre och till och med riktigt bra. Texten är väl avvägd för målgruppen (3 år och uppåt) och den bjuder på härlig underfundig humor. Översättningen känns bra anpassad till det svenska språket och det gör att läsningen flyter fint. Illustrationerna är fina och gjorda i milda behagliga färger, jag blir glad av att titta på bilderna och se alla detaljer. Det är en riktigt trevlig liten barnbok som passar alla barn oavsett kön, man ska inte avskräckas av den rosalila framsidan, inuti känns inte boken riktad mot något specifikt kön!