Train to Busan

Film från 2016 regisserad av Yeon Sang-ho
Visa pris inkl. frakt Inkl. frakt
Vi kunde tyvärr inte hitta några butiker som säljer den här produkten
Zombiegenren har fått en välkommen nytändning tack vare en serie från Sydkorea.

I ”Train to Busan” - den första av de (än så länge) tre filmerna - följer vi en grupp passagerare på ett snabbtåg från Seoul till Busan. Tillsammans utgör de något av ett tvärsnitt av det moderna samhället - eller åtminstone den allmänna bilden av det. Där finns den stressade hårt arbetande karriäristen som reser med den dotter han knappt är medveten om till den exfru som hans livsstil dödade relationen med. Där finns den högljudde och krävande toppchefen som lindar in sina egoistiska argument i ord som andas allmännytta. Där finns också det fattiga, hårt arbetande paret som väntar sitt första barn.

Alla dessa människor, och fler därtill, hade bara passerat varandra obemärkt på en högst vardaglig tågresa om det inte vore för en sak - en läcka från en industrianläggning som förvandlar människor till zombier och som sprids från stad till stad över hela landet. Till stor del drivs handlingen i filmen framåt genom sökandet efter kunskap om vad som händer i landet från den relativa isoleringen på ett rullande tåg och kampen för att identifiera och komma fram till en säker ort trots tågets begränsade rörelsefrihet. Samtidigt ökar spänningen mellan passagerarna och deras olika idéer och värderingar - vilket ger filmen ett visst filosofiskt och psykologiskt djup. Och naturligtvis tar sig smittan in på det rullande tåget också ...

Om det här vore en standardiserad Hollywood-produktion hade vi alla vetat hur det skulle gå. De elaka och de oansvariga hade dött en efter en, medan alla de goda och kärleksfulla hade kommit fram till tryggheten tillsammans. Men nu är det inte så. Vi får istället se hjärtskärande separationer, dramatisk karaktärutveckling på kort tid och en genuin osäkerhet på hur det ska gå till slut. Kommer överhuvudtaget någon att överleva, och i så fall vem?