Bara en natt

Before Sunrise
Film från 1995 regisserad av Richard Linklater
”Bara en natt”, eller ”Before sunrise” som är den vackrare originaltiteln, är en film som bara är vacker. Det är en film om kärlek, om att leva i nuet och det underbara i att träffa någon som en direkt kan tycka så väldigt mycket om.

Jesse och Celine träffas på ett tåg genom Europa, när han är på väg till Wien för att ta flyget hem till USA, och hon är på väg hem till Paris. Intresset för varandra finns där direkt, och ett samtal inleds som ingen av de kan slita sig från. Celine går av tåget med Jesse i Wien, där de spenderar en natt på gatorna i en okänd stad. Snabbt men vackert lär de känna varandra, delar sina djupaste tankar och idéer om livet och världen. Det pågår en konstant konversation mellan de två, de har så mycket att berätta för varandra, så mycket att prata om.

Filmen är fantastiskt vacker, historien är precis en sån historia som jag tror att vi alla någon gång drömt om att själva få uppleva. Träffa den där perfekta personen på ett helt oväntat ställe och tillfälle. En kärleksfantasi.