En hjärtformad ask

Heart-Shaped Box
Bok av Joe Hill
Skulle du köpa en vålnad? Förmodligen inte. Men det är just vad Jude Coyne gör, på internet. Coyne är en firad rockstjärna som dragit sig tillbaka till sin gård i North Carolina med sin samling av platinaskivor, ockulta troféer och sin flickvän, Georgia. Vålnaden som levereras punkligt i en hjärtformad ask är tänkt som ett makabert tillskott till samlingarna. Men vålnaden vill se Jude Coyne död och begraven. Och det gäller inte bara Coyne. Alla som kommer i vålnadens väg riskerar att gå samma öde till mötes. Jude och Georgia tvingas fly för sina liv. Det blir en skräckfärd till helvetet utan returbiljett, undan vålnaden, utan nåd.
I mina ögon var Joe Hills roman "En hjärtformad ask" inte särskilt läskig. Men Judes kamp mot vålnaden hade viss spänning, även om jag hade lite svårt för den övernaturliga biten.

Joe Hill skriver bra. Jude var ingen särskilt empatisk eller trevlig person (i alla fall inte till en början), men ändå ställde jag mig på hans sida, så att säga. Det kan bero på att fastän Jude var lite av en mansgris, hade han sina ljusa sidor. Troligtvis var det dessa jag fäste mig vid och som fick mig att ha överseende med hans mindre trevliga sidor.

"En hjärtformad ask" påminde om Joe Hills pappas berättelser (det vill säga Stephen Kings) och i likhet med sin pappa, låter Joe Hill djur fara illa. Den biten hade han gärna fått hoppa över.

Jag kan tänka mig att läsa mer av Joe Hill.