Den gröna milen

The Green Mile
Bok av Stephen King
Cellblock "Den gröna milen" finns inne i Cold Mountains delstatsfängelse, där samvetslösa mördare väntar på att dö i elektriska stolen. När den våldtäktsdömde John Coffey, spärras in på "Den gröna milen" förändras allt. Till och med den obeveklige, djupt härdade vaktchefen Paul Edgecomb, börjar se på tillvaron ur Coffeys något udda och högst naiva perspektiv.
Det här är en av mina favoriter när det kommer till King's böcker. Jag har läst den förr och slås över hur otroligt duktig King är på gestaltning och uppbyggnad av karaktärers liv. Boken är mysig och en riktig bladvändare. Hade glömt det sista kapitlet - ett sånt vissa kanske skulle gnälla över att det inte behövs, men som jag tyckte var ett oerhört starkt slut som knöt ihop säcken. Fenomenal!
Paul Edgecombe, en eftertänksam chefsfångvakt som tillsammans med sina arbetskamrater jobbar på delstatsfängelset i Cold Mountain. Men en dag förändras allt i det stillsamma blocket, när en svart gigantiskt man kliver in genom dörren. Dömd till döden för att ha våldtagit och mördat två unga flickor. Hans namn var John Coffey och han hade en väldigt ovanlig kunskap. Han kunde nämligen bota sjukdomar, se i syner, återuppliva (i vissa fall) djur och människor. Det visade han genom att bl. a bota Pauls urinvägsinfektion och återuppliva en död mus. Paul och hans andra arbetskamrater (vissa) börjar tro att John Coffey inte är en mördare