Nella har inte tid att gå och lägga sig

Bok av Peter Kvist
Nu är klockan nästan halv nio och Nella ska sova, men hon har inte tid att gå och lägga sig. Hon måste leka färdigt, ikväll är hon brandman på viktigt uppdrag. Dockan har fastnat i ett brinnande höghus och nu är det bråttom. Pappa förstår genast, han kör fram brandbilen och Nella hinner fram till Dockan med sin brandbilsstege. Pust! I denna bok om en pigg, leksugen unge som inte vill gå och lägga sig hinner Nella vara brandman, prinsessa, en elefant på rymmen och beställa extra speciellt vatten på restaurangen innan hon somnar på en stor båt ute till havs. En varm och fartfylld historia om lek och en pappa som hänger på och inte väjer för fantasin.
Mitt i Nellas lek har det blivit dags för att gå och sova. Men Nella har inte tid, hon måste först rädda dockan Lina som fastnat i ett brinnande höghus. Pappan hänger på i brandkläder och tillsammans hjälps de åt att rädda Lina.
Det är en fin berättelse där den vuxne, i det här fallet en pappa tar sig tid och istället för att tjata om tandborstning, pyjamas och läggning så hänger pappan på och leker med Nella samtidigt som de gör det de ska. Jag gillar att det är en pappa som engagerar sig och att han hänger på barnets lekar istället för att tystna ner dem. De kommer ju till sängen ändå fast på ett mycket bättre och roligare sätt. Jag gillar också att pappan läser böcker för Nella när hon ska sova, vilket är en rutin jag själv håller hårt på när sonen ska sova. Sonen har plockat upp den här boken självmant flera gånger och högläst den för mig när jag lagat mat. Så den har något som lockar även de lite äldre barnen. Jag tror att det är för att den är så härligt fantasifull samtidigt som det är en vardagsnära berättelse där de flesta barn kan känna igen sig i de olika kvällsritualerna. Illustrationerna är gjorda i milda fina färger och de speglar den fantasifulla berättelsen alldeles utmärkt! Nella har inte tid att gå och lägga sig är en charmig och mysig berättelse som passar perfekt att läsa vid just läggdags!