Gertrud

Bok av Moa Gammel
Temat är klassiskt, i grunden handlar det om att hitta sin identitet, men Moa Gammel Ginsburg lyckas sätta frågan i ett nytt ljus med Hollywoods kulisser i bakgrunden och en fascinerande kvinnas kamp i förgrunden. Resultatet är en roman det gnistrar om.Tara Moshizi, Icakuriren Jag tror på köttets lust och själens obotliga ensamhet Gertrud och hennes man, filmproducenten Gustav, har flyttat till LA efter en mörk familjetragedi. Gertrud är den före detta modellen och skådespelerskan som drömmer om att skriva sig fri ifrån den förminskande bild omgivningen har av henne, att äntligen få bli ett subjekt i sitt eget liv. När metoo briserar försöker hon navigera mellan tre mäns blickfång som på olika sätt påverkar hennes självbild. Författaren Gabriel som en gång i tiden såg henne som sin musa, maken Gustav som vill ha en representativ fru och Erwin, regissör och för tillfället filmvärldens älskling, som har en alldeles egen agenda. Finns det ett jag bortom blickfånget? Kan man bli något sant genom skapandet? Gertrud är ett klassiskt drama av Hjalmar Söderberg från 1907. Här har Moa Gammel Ginsburg förvandlat det till en roman om det mänskliga schack som spelas efter metoo, mot en fond av drömmar och ångest i Hollywood. Moa Gammel Ginsburg är skådespelerska, regissör, dramachef och författare. Gertrud är hennes första roman. Hon gör det så snyggt! ... Det här är så spännande! Titti Schultz, Go'kväll Romandebutanten Moa Gammel Ginsburg lånar Hjalmar Söderbergs hundra år gamla pjäs "Gertrud" och flyttar scenen till Los Angeles och till metoo-samtiden. Det fungerar perfekt. ... Den är skickligt formad som ett melodramatiskt skådespel för vita duken. En engagerande romandebut. Bodil Juggas, Arbetarbladet Boken är uppbyggd enligt Hollywoodfilmens mönster där huvudkaraktären drabbas av bakslag, övervinner dessa och vinner insikt. Skildringen tar långsamt form och ackompanjeras av ett vardagsnära, närmast sakligt språk. Miljön känns autentisk och levande. Bibliotekstjänst
Gertrud är gift med tråkiga Gustav och de bor tillsammans i Los Angeles. Långt ifrån det traumatiska som hände hemma i Sverige. Kommer de någonsin att hitta tillbaka till varandra igen eller har de aldrig älskat varandra på riktigt? Gertrud skriver på sitt filmmanus och har en önskan om att komma ifrån den förminskande bilden av henne som modellandet gav hennes omgivning. Hon får hjälp av regissören Erwin som hon också blir förälskad i. Samtidigt som allt detta sker och metoo exploderar, då dyker Gabriel upp. Gabriel är den äldre författaren från Sverige som Gertrud en gång i tiden var en ung älskarinna till och som även har skrivit en gränslös bok om henne.
-
Kan vi snälla prata om hur bra den här är? Ni som inte har läst, gör er själva en tjänst och gör det på momangen. Jag älskade Gertrud, hade höga förväntningar och den är bättre än vad jag trodde. Jag sögs in i berättelsen och blev snabbt frälst, nu vill jag ha mer – vill läsa mer av Moa. Det är spännande och känslosamt, en riktig bladvändare. Alltså det här är en bok som på riktigt känns, det skaver och är skitigt, falskt. Man blir ledsen, så ledsen och arg. Det är smärtsamt jobbigt att se på när Gertrud försöker hitta sig själv och komma ifrån de tre olika männens påverkan och syn på henne. Det som kommer upp till ytan då är inte så vackert alla gånger. Det här kommer absolut att vara en av de bästa böcker jag har läst i år och rekommenderar den så mycket till er som ännu inte har läst.