Det olyckliga århundradet

Bok av Lars Vargö

"Det olyckliga århundradet : när Öst och Väst möttes" av Lars Vargö handlar om hur Östasien har formats och utvecklats till följd av de många kring och konflikter som pågick i regionen från mitten av 1800-talet och framåt. Författaren beskriver de olika konflikterna, västvärldens roll samt hur allt detta präglat utvecklingen i Kina, Japan och Korea.

"Det olyckliga århundradet : när Öst och Väst möttes" av Lars Vargö handlar om de många konflikter som pågick i Östasien från mitten av 1800-talet. Författaren berättar hur regionen utvecklades under en 100-årsperiod.

Östasiens moderna historia är mycket intressant. Förutom den snabba ekonomiska och teknologiska utveckling som skett i regionen har det även pågått många krig och konflikter som satt sin prägel. Kina, Japan och Korea har utstått många blodiga krig från mitten av 1800-talet, bland annat första och andra världskriget, det rysk-japanska kriget, det brittiska opiumkriget, koreakriget och den japanska annekteringen av Korea.

Författaren Lars Vargö var tidigare Sveriges ambassadör i Sydkorea och Japan. Han har en enorm kunskap om regionen och lyckas dela med sig av detta i denna relativt lättlästa bok. Jag gillar framför allt hur han diskuterar västvärldens samt Japans roll och ansvar i många av konflikterna. Jag rekommenderar denna bok till alla som är intresserade av att förstå Östasien bättre. Många av svaren finns i historien. Det enda jag önskar av denna bok var att den var längre.