Det svarta regnet

Bok av Stina Nilsson
Vinnare av Bonnier Carlsens stora manustävling 2020! Innan 12-åriga Liv föddes så förstördes världen av de onda trollkarlarna. Allt som finns kvar är förgiftade landskap, ruiner och demonerna som gör människorna sjuka och galna. När en demon tar över deras pappas kropp måste Liv hjälpa sin mamma att ta hand om huset och sin lillasyster. Hon måste jaga för att få hem mat och se till att aldrig få in något giftigt i huset eller gå ut i det svarta regnet. Men, det Liv drömmer allra mest om, är att de snart ska ge sig av därifrån, för att hitta en plats som sägs vara fri från allt ont. Ur juryns motivering: "En gripande, stark och helt och hållet briljant berättelse om en framtid i svart regn. Andlöst spännande från första till sista sidan."
Fina miljöbeskrivningar och väldigt gripande levnadsöde. Men tyvärr föll den platt i och med att den utspelades på en enda plats. Hade önskat att få veta mer om världen och att huvudkaraktären gav sig av tidigare i berättelsen.
WOW! Det svarta regnet är skriven för åldrarna 9-12 år, men det märks mest på hur lättläst den är. Annars är det en väldigt mörk berättelse, som är otroligt gripande! Jag satt helt fastnaglad mot slutet med en klump i magen.

Vi får följa Liv, en fantastisk liten (men stor) tjej, och hennes familj i deras kamp för överlevnad i en värld som blivit förstörd.
Jag förflyttas till deras stuga och känner den svarta leran som omger den. Lika mycket som jag känner ledan och desperationen.

Levande miljöbeskrivningar, starka karaktärer och mycket karaktärsdrivet med en underliggande mörk handling. Precis i min smak 😍👌