Väktarserien, #1

Väktarens lärling

The Spook's Apprentice
Bok av Joseph Delaney
Blodisande skräckroman för slukarna! Måste läsas med lampan tänd! Thomas Ward är den sjunde sonen till en sjunde son, en sådan som ser saker som andra inte ser. Hans föräldrar ser till att han blir antagen som lärling till traktens Väktare, som fungerar som en sorts polis för det övernaturliga. Han sorterar ut de med onda avsikter. Det är ingen lätt uppgift Thomas har framför sig, Väktaren ställer stora krav och många av hans tidigare lärlingar har misslyckats, några har till och med dött. Redan från början sätts Thomas på svåra prov och på något vis måste han lära sig att driva ut spöken, att "tämja" häxor och att fördriva boggartar. Men när han luras att befria den ondaste häxan av alla, Mor Malkin, blir livet mer skräckfyllt än han någonsin skulle kunna drömma om. Väktarens lärling utspelar sig i ett ospecificerat England för ett antal sekler sedan. Författaren har fångat det ödsliga, spöklika landskapet och tillsammans med häxor, gastar, benknotor, halvruttna kroppar får det läsaren att rysa från första till sista sidan.
Jag började läsa den här serien när jag var runt 12-13 år och har ännu inte tappat intresset för dem!

Böckerna följer en ung kille vid namn Tom som som en sjunde son till en sjunde son har speciella "krafter" som gör att han kan tala med dem döda och känna av varesler från den mörka sidan. Vid tidig ålder blir han Väktarens lärling för att lära sig om sina krafter och använda de för att skydda människor i sin stad.

Det finns väldigt många böcker och under den tiden lär vi känna Väktaren, Tom och hans nyligen funna vän Alice bättre och får följa dem på olika äventyr runt om i världen.

Det är en oerhört spännande bokserie och jag slukade varje bok på en dag. Däremot så började serien bli väldigt komplicerad och nya karaktärer, varelser och "världar" blev inblandade i slutet (serien har fortfarande inte blivit slut som jag förstått det utan författaren kämpar på med fler böcker ännu). Jag hade hellre velat att det skulle vara färre böcker och att man hållt sig till ursprungshandlingen, men trots det så kan jag inte lägga ifrån mig böckerna och väntar spänt på att få veta vad som händer med unge Tom!