Hemma värst

The Young Ones
TV-program
Lätt daterad 80-talsklassiker med bl a tragiskt borgångne Rik Mayall i en av de fyra färgstarka huvudrollerna. I dag gör den sig nog allra bäst som nostalgitripp för oss som minns den från den tiden, även om den också är ett stycke intressant brittisk TV-historia.

Handlingen kretsar kring fyra universitetsstudenter som hyr olika hus tillsammans som ett extremt dysfunktionellt bostadskollektiv. Samtliga är extrema och överdrivna karaktärer som ter sig mer som arketyper än som verkliga personer (t ex den revolutionärt anarkistiske sociologistudenten som gör politik av allt men som i allt sitt politiska poserande är extremt självcentrerad).

Serien bygger på en typ av humor som även den kan beskrivas som anarkistisk i någon mån. Även om det finns en ramhandling för varje avsnitt är det de ologiska och rentav drömlika scenerna som präglar hela serien.

En viktig komponent är också musiknumren, där vi i varje avsnitt får uppleva ett nytt av den tidens mest aktuella brittiska band (t ex Madness). Att musiken fick en så framträdande roll påstås dock främst ha varit av budgetskäl. Det gavs helt enkelt högre anslag till drama- och komediserier som hade med musikaliska inslag i varje avsnitt.