När bergen sjunger

The Mountains Sing
Bok av Nguyễn Phan Quế Mai
Hanoi, 1972. En flicka och en mormor klamrar sig fast vid varandra när amerikanska bomber dånar utanför deras improviserade skydd. Flickans föräldrar har gett sig iväg för att utkämpa det krig som sliter itu både hennes land och familj. Medan hon väntar på att föräldrarna ska återvända gör mormodern allt i sin makt för att skingra barnbarnets tankar. Hon berättar sina väl bevarade hemligheter och ger flickan ovärderliga lektioner om livet, inte bara hur man överlever utan hur man lever med mod, heder och medkänsla i behåll. Genom flickan och mormodern tas vi med på en oförglömlig resa genom Vietnams smärtsamma 1900-talshistoria. Vi fylls av deras trots och beslutsamhet, av deras hopp och oväntade glädje. Nguyên Phan Quê Mai föddes i Vietnam 1973 och blev under sin uppväxt vittne till krigets förödelse. Hennes böcker har publicerats i ett tiotal länder och förärats en rad utmärkelser. När bergen sjunger är en starkt berörande roman om komplicerade familjerelationer, och en briljant skildring av Vietnams turbulenta historia: från den franska koloniseringen, uppdelningen av Syd- och Nordvietnam, Vietnamkriget och hela vägen fram till idag. Men den är lika mycket en bok om glädje, trots och beslutsamhet. Och om hoppets osannolika kraft.
Hanoi 1972, en flicka och en mormor klamrar sig fast vid varandra när amerikanska bomber dånar utanför deras provisoriska skydd. Flickans föräldrar har gett sig iväg för att utkämpa det krig som sliter itu familj och land. Mormodern gör allt för att skingra barnbarnets tankar, hon berättar sina väl bevarade hemligheter och ger henne ovärderliga råd om livet.

Det här en fängslande och välskriven bok med fantastiska miljöbeskrivningar och jag förstår varför denna bok hyllas av så många läsare. För mig var inte detta en bok i min smak, jag tyckte stundtals att den blev lite seg, men under vissa delar så fastnade jag verkligen i boken. Jag tror att det delvis berodde på att jag hade svårt att hålla isär namnen och sen när det kommer meningar/uttryck på vietnamesiska då fastnar jag där för att jag inte kan utläsa orden och då tappar jag flytet och koncentrationen. Det här är en bok som innehåller så mycket - krig, kärlek, sorg, politiska förtryck, längtan, familjeband och kultur, så har man intresse för historiska romaner så ska man definitivt läsa den bok som är fängslande men annorlunda.
En vacker men samtidigt hemsk skildring av Vietnamkriget ur en familjs perspektiv. Det är en bok om förlåtelse och förlust, om att kämpa för överlevnad.