Trädgårdsmästarens anteckningar

Bok av André Strömqvist
Tänk dig att du hittar en gammal anteckningsbok i ett övergivet trädgårdsmästeri. Boken visar sig vara rena guldgruvan! Här har trädgårdsmästaren månad för månad skrivit om sitt arbete, händelser och upplevelser. Mängder av viktigt kom-ihåg och värdefull kunskap om odling har tecknats ner. Vi får följa årstidernas gång och läsa om allt som ska göras i köksträdgård, växthus och rabatter. Det kan handla om att så sommarmorötter och blomkål, samla frön, slå en äng eller driva iskonvaljer och amaryllis till julen. Trädgårdsmästaren beskriver hur han ympar äppelträd och anlägger en varmbänk, förgror potatis och blandar jord från eget recept. Personligt delar André Strömqvist med sig av både glädjeämnen och frustration som när råbocken varit framme och lämnat den fina buskpionen som ett plockepinn. Men här finns också plats för reflektioner kring själva meningen med odlandet och det ständiga kretslopp han själv är en del av. I en trädgård börjar och avslutas liv varje minut. Frön gror, en lök delar sig och det som vissnar bryts ner av maskarna och blir till jord ur vilken något nytt kan växa. I Trädgårdsmästarens anteckningar får vi följa ett år i ett odlarliv. Vi vet inte var och när det utspelar sig. Men vi får tillgång till en skatt av inspirerande och egensinniga trädgårdsskildringar, spännande trädgårdshistoria och ovärderlig kunskap om odlandets konst.
När det blev aktuellt att sambon och jag skulle hjälpa till med en kolonistuga och dito trädgård var vi villiga, men kanske inte så kunniga. I ett annat, tidigare liv hade jag en odlingslott. När den skulle börja brukas inhandlades en trädgårdsbok. Jag använde den boken som uppslagsverk och samlade tips och tricks på lappar i den. Så gick det livet om intet och boken fick en annan ägare. Men i februari i år hittade jag en annan och nyare trädgårdsbok på bokrean. André Strömqvists bok Trädgårdsmästarens anteckningar: en odlares framgångar och misslyckanden fick följa med hem. Under våren och sommaren 2019 läste jag kapitel efter kapitel i den och tittat på de vackra illustrationerna.

Boken beskriver arbetet i en trädgård under ett år, med början i mars. Månad för månad får läsaren följa trädgårdsmästarens förehavanden med sina odlingar. Insprängda är inte bara teckningar och foton utan även just anteckningar – och små anekdoter och krönikor om högt och lågt som rör en trädgård.

Det här är en förtjusande och tilltalande bok som jag definitivt lär plocka upp då och då för att bläddra i. Jag hittar emellertid inte särskilt många råd i den och hade kanske snarare behövt en bok mera som en manual. Förklarande bildtexter hade också varit önskvärt. Men inspiration får jag och många stunders förströelse.

Mitt omdöme blir högt.