Berit ljuger

Bok av Annica Hedin
Får man verkligen aldrig ljuga? Kanske om man är riktigt riktigt kär? Berit tycker att Mona är så fin, när hon tittar på henne blir hon alldeles varm i magen. Men Mona älskar mest marsvin. Hon ritar marsvin, hittar på marsvinsnamn och vill bara prata om marsvinsgrejer som gurka och sågspån. Hur ska Berit få Mona att tänka lite på Berit istället? Och plötsligt bara händer det: munnen ljuger, den säger till Mona att Berit ska få ett eget marsvin. Idag faktiskt. Berit ljuger är andra boken om Berit. En egensinnig och bestämd tjej med ett stort hjärta. Böckerna om Berit hanterar sånt som ibland kan vara svårt att prata om: kärlek, lögner och att ta saker som egentligen inte är ens egna. Och hur gör man om man har ljugit för någon man gillar? Kan man nånsin bli vänner igen? Berit ljuger är Annica Hedin & Per Gustavssons tredje gemensamma bok. 2018 kom kritikerrosade Stig. Berit älskar Russin släpptes 2019.
Berit älskar Mona. Hon blir varm i magen bara av att se henne. Men Mona älskar bara marsvin.
Så plötsligt så slinker den bara ut, lögnen om att Berit ska få ett marsvin senare samma dag. Mona blir exalterad och barnen börjar genast planera inför marsvinets ankomst.
Men när lögnen kommer närmare att avslöjas får Berit ont i magen.
Men kanske kan hon få Mona att förlåta henne? Kommer Berit kunna rädda deras nyfunna vänskap?

Detta är andra fristående bilderboken om Berit som handlar om ämnen som kan bli svåra för barn. Denna gång om kärlek och lögner. Jag har högläst boken många gånger för min fyraåring och snart sjuåring och varje gång är de helt fast i berättelsen.

Detta är en väldigt charmig kärlekshistoria om att vilja bli sedd av den man älskar. Att huvudkaraktärerna får vara två flickor med olika hudfärger känns härligt fritt från normer. Samtidigt som berättelsen i sig är stark och fin, att skaparna dessutom haft ett normperspektiv i vad som synliggörs är bara ett stort plus.

Per Gustavsson briljerar som vanligt i sina illustrationer. Berits förälskelse syns långa vägar. Det är kul att upptäcka allt som händer i berättelsens omgivning och även där har Gustavsson arbetat med representation. Vi ser exempelvis lugna barn som vilar blundade på golvet och en flicka med slöja osv. Fint med små blinkningar till andra böcker av Gustavsson. Exempelvis så har Berit en lite minibyrå på sitt rum som direkt för tankarna till ”Så gör prinssesor”-böckerna. Kul!

Riktigt fin bilderbok som har blivit uppskattad här hemma!