Tisdags-kossan

Daniel Edfeldt
Det är tisdag och Vera har bestämt att kossan ska få följa med till dagis. Det är bara det att kossan inte alls gör som man ska. Hon har ingen koll på vad man får och inte får göra på ett dagis. Hon muar och gråter på sångstunden och äter upp teckningarna. Bilderbok.
Den här boken är kanske inte min favorit i bilderbokshyllan, men mitt yngsta barn har velat höra den om och om igen och det är väl ett tecken på att den är bra. Historien är lite tokrolig, om ett barn som tar med sig sin kossa till dagis (ja, det står faktiskt dagis, trots att boken inte är så gammal). Kossan är lite lagom stor, bara snäppet större än ett förskolebarn, och hon gör ju nästan allt fel och tokigt. Boken skojar därmed med förskolelivet genom att låta kossan göra tvärtom. Och vad tycker förresten kossan själv om att vara på dagis?

En humoristisk bok för förskolebarnen med fina, fantasifulla illustrationer. Boken kommer inte att ta hem några priser för varken text eller bild, men den är skojig och barnen får skratta åt hur kossan får lånegalonisar på sig när det regnar eller hur hon muar högt under sångstunden. Och så äter hon upp teckningen. Boken är ungefär som en sådan där tokig historia barnen själva kan hitta på.