Hästgalen

Bok av Anette Eggert
Anette Eggert har skrivit en härlig berättelse om att kämpa för sina drömmar, om att stå för det man lovar och självklart en bok om ridning och kärleken till hästar. Ett måste för hästälskaren! Fint illustrerad av Annika Lundholm Moberg. När Inas mamma lovade att betala för en halv termin på ridskola om Ina sparade ihop till andra halvan, tog Ina ett jobb hos världens bästa granne, Severin. Nu har hon en burk under sin säng med pengarna och ska äntligen få börja rida! Men när Ina visar burken för sin mamma så visar det sig att pengar inte var det största problemet, mamman är livrädd för hästar och det är alldeles för farligt att rida. Ina och bästa kompisen Nour tar en promenad för att hitta en lösning till problemet när de hittar en annons på ICA:s anslagstavla: prova-på-ridning för föräldrar! Men hur ska Ina få mamma att prova ridning så att hon ska inse att hästar är det bästa som finns? Det är en ovanlig bok i genren med en originell handling och mycket sympatisk ton. Klass, ekonomi, rädsla, kärlek och oro behandlas och gestaltas med respekt och öppenhet. Språket är smidigt och uttrycksfullt fängslande. Lektör: Jan Hansson, BTJ-häftet nr 7, 2020 Illustrationerna i färg av Annika Lundholm Moberg är av samma höga kvalitet som texten; varma, respektfulla och korrekta med en dos humor. Lektör: Jan Hansson, BTJ-häftet nr 7, 2020
Böckerna Hästgalen och Ridlängtan handlar om Ina som älskar hästar. Helst av allt vill hon rida på ridskola men mamma har inte råd med det. Men dealen blir att om Ina fixar pengar till halva terminen så ska mamma betala resten. Ina som är en målmedveten tjej hjälper sin granne och tjänar pengar för att kunna rida men då kommer nästa problem, då får hon plötsligt inte rida för mamma, för mamma tycker att hästar är farliga. Men Ina är inte den som backar för det och snart kommer hon på en idé hur hon kan lösa även det.
Böckerna om Ina bjuder på trevlig läsning. Ina visar att allt går om man är villig att kämpa för sina drömmar. Jag gillar att böckerna tar upp rädsla, oro, problem med ekonomi och att man aldrig ska ge upp sina drömmar. Det är vardagsnära berättelser som bjuder på igenkänning för många barn och speciellt för de som är hästintresserade. Böckerna har ett trivsamt språk som flyter fint vid läsning och de har en härlig underfundig humor. Det är mysiga böcker som passar alla unga hästälskare eller för den som är lite nyfiken på hästar. Illustrationerna är supersöta och passar så bra in med texten. Jag är nyfiken att veta hur det går för Ina med hästarna och ridningen och jag hoppas att det kommer många fler böcker i serien framöver! Böckerna passar barn från sex år och uppåt!